Förbered innan och njut mer – tipsen för företagaren som vill ta julledigt

Josefin Wallin

Uppdaterades: 3 december, 2024
Publicerades: 5 december, 2024
Foto av: Adobe Stock

Alla behöver lite avkoppling då och då, även vi som företagare! Här bjuder vi dig på våra bästa tips för att ta julledighet utan dåligt samvete – eller lösa trådar.

Det närmar sig jul och kanske har du haft en hektisk höst? Förbered redan nu och avsätt dagar för lite (eller mycket?) ledigt i jul. Det kommer både du och de omkring dig att tjäna på.

Läs också: Boktips till julledigheten? 5 bra böcker om entreprenörskap

Förbered innan jul

  • Bestäm dig: Ska du vara helt ledig? Om inte så bestäm dig för exakt hur du ska jobba. På så sätt undviker du att fastna i det berömda ”mellanläget” många företagare känner igen sig i. Mellanläget där du inte riktigt jobbar – och inte riktigt är ledig. Exempelvis kan du bestämma: ”Jag ska bara kolla mailen 30 minuter på morgonen – och gå in och attestera fakturor två timmar under fredagen. Inget mer.”
  • Planera: Är alla på företaget lediga? Planera för det gällande post, leveranser och öppettider. Ska ni gå i skift eller turas om? Gör då upp ansvaret för att övriga ska kunna vara lediga.
  • Schemalägg: Måste något göras under juldagarna – hur mycket av det kan göras redan nu? Kan du schemalägga eventuella sociala medier? Eller finns det andra uppgifter som faktiskt går att förbereda innan?
  • Fakturera: Vissa saker behöver vara fakturerade innan årets slut, men det betyder inte att du måste sitta med det på nyårsafton. Kanske kan du fakturera redan nu, eller iaf förbereda fakturorna?
  • Berätta hur du kommer vara ledig: för kunder och eventuella leverantörer. Om du är tydlig med att du ska vara ledig (både för dig själv och andra) så går det enklare att vara ledig. Förbered redan nu autosvar på mailen med besked om när du är tillbaka (och var man kan nå dig vid akuta ärenden. Om du tycker det är nödvändigt förstås.)

Läs också: Så tar du kontroll över hjärnstressen

Driva Egets bästa tips för julledigheten

  • Råka inte halka in på mailen och ”ska bara”. Du är ledig. Punkt! Om det nu inte är så att du har bestämt dig för någonting annat. Annars slutar det med att du inte jobbat – men heller inte haft ledigt.
  • Koppla bort dig helt och hållet! När du får distans från saker får du också helt nya perspektiv. Så du kan göra ditt företag en tjänst genom att ta det lugnt. Du kommer också tillbaka med ny energi. Win-win!
  • Gör något nytt. Kliv utanför din bekvämlighetszon – eller upptäck saker som skiljer sig från det du normalt brukar se, äta eller göra. Välj en ny promenadsträcka! Lär dig någonting nytt!
  • Det låter klyschigt men ”carpe diem”. Fånga dagen och fånga stunden. Tillåt dig att fastna i ett långt samtal, stanna i känslan av en nybryggd kopp kaffe och ge de omkring dig lite extra uppmärksamhet. Livet snurrar på så ofantligt fort att vi inte får glömma alla de små stunderna som kanske i mångt och mycket utgör själva livet?
  • Slappa! Du ska inte gå på sabbatsår (det får vi ta i en annan artikel) och ledigheten går snabbt. Om man vid något tillfälle får krypa upp i soffan med raggsockor och en chokladask – så är det faktiskt NU.

Kanske kommer du på att du vill göra något nytt eller annat? Jobba var och när du vill – så här skapar du drömlivet