Boktips till julledigheten? 5 bra böcker om entreprenörskap

Josefin Wallin

Uppdaterades: 22 december, 2021
Publicerades: 23 december, 2021
Foto av: Driva Eget

Boktips om entreprenörskap? För många stundar en efterlängtad ledighet kring jul. En tid då det passar utmärkt att läsa böcker som engagerar och fyller dig med inspiration. Här är 5 boktips om entreprenörskap.

Boktips om entreprenörskap och framgång

1. Good to Great. Hur vanliga företag tar språnget till mästarklass (Jim Collins)

I den här boken undersöker man ett resultat av ett forskningsprojekt där man sett på hur medelmåttiga företag gått från medelmåtta – till riktigt bra lönsamhet. Här har man jämfört företag som lyckats, med liknande företag som inte alls lyckats lyfta på samma sätt. Vad har skiljt dem åt och vad kan vi andra lära av detta? Med dessa insikter ska vilket företag som helst – kunna gå från medelmåtta till mästare. Köp här.

2. Punkiga affärer: Bryt alla regler på Brewdogs vis (James Watt)

Den här boken utmanar med ett nytt grepp kring företagande och entreprenörskap. Författaren själv är en av grundarna till Brewdog och utmanar allt vad traditionellt heter – inspirerat av den egna resa som varumärket gjort. Här skriver han om att förkasta gamla sanningar, bryta mönster och revolutionera idén om ditt företag. En inspirerande och tänkvärd bok för dig som inte vill göra och tänka ”som alla andra”. Ett boktips för entreprenörskap där man vill, kan och framförallt vågar. Köp den här.

3. Munken som sålde sin Ferrari (Robin Sharma)

Munken som sålde sin Ferrari tar läsaren med på en resa – såväl en yttre som en inre. Den framgångsrike Julian Mantle lämnar landet efter att ha drabbats av en hjärtattack. Flera år senare dyker han upp igen som en helt förändrad människa. Åren han har varit borta har han befunnit sig i en bergsby i Himalaya tillsammans med ett gammalt folk ”The Sagers of Sivana”. Dessa visa kvinnor och män bär på hemligheterna kring ett lyckligt och framgångsrikt liv. Vilket skiljer sig avsevärt från den västerländska idén om framgång han tidigare siktat mot. Finns att köpa här.

4. Sömngåtan ( Matthew Walker)

Entreprenörens kanske minst prioriterade aktivitet? Sova. I den här boken visar det sig att en god natts sömn är allt annat än slöseri. Vetenskapen har bevisat att sömn förlänger ditt liv, minskar sockersuget, får dig att fungera bättre på jobbet och dessutom skyddar mot cancer och demens. Sömn hjälper dig också slippa undan förkylningar, minska risken för stroke och depression. Inte nog med detta, den hjälper dig även att bli både lyckligare och mindre deprimerad.

Författaren och tillika hjärnforskaren Matthew Walker förklarar den livsavgörande vikten av sömn – och vilka katastrofala följder bristen av detsamma för med sig. En intressant bok om sömn och hur vi kan göra för att utnyttja sömnen på ett bättre sätt. Sömn blir efter att man har läst den här boken mer än vad man tidigare trott. Ett riktigt gott lästips inför julledigheten. Finns att läsa eller lyssna på här.

5. Start your own f*cking brand : om resan med Nudie Jeans (Maria Erixon)

Start your own f*cking brand handlar om resan bakom Nudie Jeans. Det lilla företaget som gjorde global succé med sitt varumärke. I boken avslöjas alla motgångar och uppoffringar som gjorts –men även de välsmakande framgångarna. Samtidigt som det beskriver en resa från det lilla till det stora, ligger även kärleken till sin produkt nära berättelsen. Där materialet i varje par jeans skapar ett konstverk, liksom historien om deras framgångsresa.
Finns att köpa här.

Mer tid över under ledigheten? Lyssna!