Omvandla timlön till månadslön och månadslön till timlön

Vilken lön ska jag ta ut som företagare? Nivåerna som ger dig bäst villkor!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 2 maj, 2022
Publicerades: 4 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

Många faktorer påverkar vilken lön du kan och bör ta ut från ditt företag. Här visar vi vilka nivåer av lön som ger bäst villkor för dig som företagare.

I artikeln:

  • Äger du ett aktiebolag? Då har du två möjligheter när du vill få ut kapital från bolaget: lön och utdelning.
  • Men hur ska du tänka, och vilken lön ska du ta?
  • Lön eller utdelning?
  • Det ultimata scenariot?
  • Vilken lön behöver jag ta ut för att nå de olika nivåerna?

Lön eller utdelning?

Att ta ut lön som företagare är alltid det första du behöver se till att göra ordentligt. Lön kommer därför innan det blir aktuellt att se på möjligheten för utdelning. Det är nämligen lönen som ligger till grund för din SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Tar du ut en skälig lön så ser du samtidigt till att du skyddar din SGI – vilket innebär att du har möjlighet att få ut en skälig ersättning om du vill vara föräldraledig eller blir sjuk. Din lön är också pensionsgrundande – vilket utdelning inte är. Men! När du kommit upp i en viss nivå blir det mer fördelaktigt att lyfta kapital i form av utdelning istället för lön. Just för att utdelningen är någonting du kan få ut till en lägre ”kostnad”. Detta i form av skatt och sociala avgifter i jämförelse med lön.

Det ”ultimata scenariot”

En bra tumregel är att ta ut lön för omkring 550 000 kronor per år (om du kan). Genom att ligga här får du en riktigt bra pensionsavsättning och får en SGI som ger dig den högsta nivå av ersättning som går hos Försäkringskassan. Över denna gräns vill du i regel inte gå, då faller nämligen den statliga inkomstskatten in. Det är då det blir fördelaktigt att avsätta extra till pension och lyfta utdelning. Det ultimata är en hög pensionsavsättning, lön strax innan gränsen för statlig inkomstskatt – och utdelningar utöver detta. Kanske inte en möjlighet för alla – men en riktlinje god att sträva efter.

Vilken lön behöver jag ta ut som företagare?

Att ta ut en rimlig lön som företagare är väldigt viktigt. Som vi beskriver ovan är lönen grund för din sociala trygghet om du blir sjuk eller vill vara föräldraledig. Däremot är det inte alla företagare som kan lyfta en årslön strax under gränsen för statlig inkomstskatt. Men vilken lön behöver du ta ut för att känna dig så trygg som det går utifrån dina förutsättningar?

  • För att hålla dig under gränsen för statlig inkomstskatt och enbart betala kommunalskatt ska du ta ut en årslön på maximalt omkring 550 000 kronor. Det innebär en månadslön på ungefär 46 200 kronor i månaden.
  • 386 400 kronor i årslön innebär att du kommer upp i den högsta sjukpenninggrundande inkomsten.
  • Vill du ha den högsta föräldrapenninggrundande inkomsten? Då bör du ha en årslön på 483 000 kronor.

Mer om ekonomi