Så blir ditt företag mer lönsamt 2022 – checklistan du inte får missa

Josefin Wallin

Uppdaterades: 22 december, 2021
Publicerades: 29 december, 2021
Foto av: Adobe Stock

Ett lönsamt företag står högt på önskelistan för företagare och entreprenörer. Ta vår checklista till hjälp och bädda inför ett riktigt lönsamt företag 2022.

Ett lönsamt företag innebär såklart att det är just lönsamt. Dessvärre så är det inte alltid gott nog, utan man behöver också se till att ha en god likviditet. Alltså pengar i plånboken för sina omkostnader.

Vad behöver jag ha koll på?

Många företagare har inte lika bra koll på ekonomin som man kanske borde. Just resultat, lönsamhet och likviditet är alla nyckelfaktorer bakom ett lönsamt företag. Kanske har ni inte tillräckligt högt resultat vilket resulterar i en knapp eller till och med obefintlig vinst. Eller så har man inte nog god likviditet. Att man saknar pengar (kanske tillfälligt?) för att betala sina räkningar. Resultat, lönsamhet och likviditet är med andra ord viktigt. Att ha koll på dessa tre parametrar är den viktigaste framgångsfaktorn bakom ett lönsamt företag.

10 punkter för att bygga ett mer lönsamt företag

Sätt en riktning – sätt igång

  • Var beslutsam. Har du bestämt dig för att du vill bygga ett mer lönsamt företag? Då behöver du också inse att det innebär extra engagemang, kraft och förändringar – med förhoppning om att det ska bli lönsamt i efterhand.
  • Omge dig med bra personer! Är ni fler än en i företaget? Då behöver du få med dig alla på er förändringsresa. Att välja med omsorg vilka du vill ha med på resan? Även detta är viktigt för att bygga ett lönsamt företag.
  • Vad ska vi göra och hur ska vi göra? Sätt upp några mål du vill jobba mot. En vinstökning på 10 % eller att ni vill försöka undvika att använda er kontokredit? Därefter behöver du sätta en strategi för hur du (eller ni) tar er dit.
  • Små justeringar kan bli en stor vinst. Att skruva lite här och lite där kan ge oväntad stor effekt. Kan du förhandla ner era inköpspriser? Eller finns det utrymme att höja ditt pris?
  • Väx lagom – undvik ”växtvärk” Även om du har god lönsamhet kan att växa för snabbt drabba likviditeten. Det kan bli för glest mellan kundfakturorna och leverantörsfakturor, eller så har man bundit upp mycket kapital i saker såsom lager och inventarier.

Koll på ekonomin – förutsättning för lönsamt företag

  • Tillåt dig att vara skeptisk mot dina kunder. Självklart ingenting som dina kunder bör känna av, men att vara försiktig med sina betalningar är klokt. Betalar plötsligt inte en kund? Så står du fortfarande med dina utgifter som ska betalas. Det låter som en självklarhet, men utgör ändå ett moment där många företagare snubblar.
  • Var försiktig med att fakturera när allting är gjort. Längre projekt som man arbetar länge i är exempel på projekt där det är klokt att delfakturera. Att redan från början vara tydlig med detta är en bra sak för att bygga ett lönsamt företag.
  • ”Put it on paper” som Ann Nesby och All Green sjunger. Att ha ett ordentligt avtal med kunden eller en överenskommelse är en del i att bädda för lönsamhet. När det blåser så är det vad som avtalats som gäller. Glöm inte att muntliga avtal gäller – men de är svåra att bevisa.
  • Kan du snabba upp betalningarna? Undersök möjligheten att byta de klassiska 30 dagarna mot 20 eller 10 dagar. Ju snabbare du får pengarna på ditt konto – desto bättre. Är du ett företag som i vissa lägen behöver utnyttja kredit? Då är det här extra viktigt ur aspekten lönsamhet. Att behöva använda kontokrediten äter av lönsamheten eftersom det faktiskt kostar.
  • Sist men inte minst, var på tå. Följ upp hur det går och ha koll på ekonomin. Att sätta mål och mäta är relativt enkla metoder som både ger dig koll på läget – och hjälper er mot ett mer lönsamt företag 2022.

Vass på lönsamhet? Låt Supergasellen 2021, DigitalTolk ge dig sina bästa tips!

Hur bygger jag ett Gasellföretag? Supergasellen DigitalTolk berättar!