Warren Buffet: Så lyckas du som småföretagare

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 31 maj, 2019
Foto av: Mark Hershey

Superinvesteraren och affärsmannen Warren Buffet vet bättre än de flesta vad som skapar framgång för småföretagare. Här är hans checklista.

Det var på ett föredrag för småföretagare som Warren Buffet delade med sig av sina erfarenheter. Han berättade om några olika företag som han köpt upp – dyrt – men som skapats av människor som på papperet inte alls hade det som krävdes för att lyckas.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR LÖNAR DET SIG ATT SNACKA PÅ JOBBET

Den ena var en kvinna som kom till USA under första världskriget, utan att kunna ett ord engelska. 20 år senare, 1937, hade hon lyckats spara ihop 2 500 dollar för att fullfölja sin dröm – att starta en möbelaffär.

Analfabet skapade miljardföretag

När Rose Blumkin sålde sitt företag till Buffet var prislappen 60 miljoner dollar. Hon fortsatte att jobba för honom tills hon var 103 år gammal. Då gick hon i pension. Nu är företaget värt miljarder. Och det har aldrig behövt fler investeringar än hennes första sparkapital.

– Hon kunde inte läsa, skriva eller räkna. Men hon visste att hon kunde jobba hårdare än någon annan – och att hon brydde sig om sina kunder.Ett företag som Buffet inte fick köpa, var biluthyrningsfirman Enterprise.

Han som startade företaget, Jack Taylor, började som anställd med att sälja begagnade bilar. Sedan startade han billeasing. Det gick inget vidare. Då bestämde han sig för att gå över till uthyrning.

Trots att han bara hade 17 bilar och inte fick tillgång till flygplatserna lyckades han utmana företag som Hertz och Avis.

– Han uppfann inte artificiell intelligens eller något annat. Men han levde efter mottot att glädja sina kunder, så att de skulle berätta för andra. Han brydde sig inte om aktiekurser eller Federal Reserve, han fokuserade på det han kunde påverka – kundens erfarenheter.

Nu företaget större än konkurrenterna tillsammans.

Ingen glömmer bemötandet

Priset glömmer man snabbt, men känslan av att ha bli väl bemött – eller för den delen illa eller likgiltigt bemött – den glömmer man aldrig.

– Du kommer ha svårt att hitta någon nöjd kund som inte kommer tillbaka, säger Buffet.

Men för att kunna växa gäller det att kommunicera genom andra människor också. Som personalen, förstås.
– Du kan inte göra det genom andra om inte de också känner sig väl bemötta och lyssnade på.

För att kunna växa gäller det dessutom att omge sig själv med bra människor, menar Buffet. Det här gäller allt från valet av partner till kompanjoner och vänner. Tro inte att du ska få ordning på andra. Det kommer inte fungera.

– Omge dig sådana som är bättre än du själv är. Du kommer att röra dig i den riktning som människorna du omger dig med. Det går inte att överskatta hur stor betydelse det här har, säger Warren Buffet.

Så till checklistan:

  • Gör allt för att glädja dina kunder.
  • Arbeta genom andra människor.
  • Omge dig med sådana som är bättre än du är.

Se hela klippet här: