Så får du bolån som småföretagare – 6 tips (och 3 vanliga frågor och svar)

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 april, 2024
Foto av: AdobeStock

Att säkra ett bolån som småföretagare kan vara en utmaning. Men det behöver inte vara omöjligt. Här är några strategier som kan öka dina chanser i förhandlingarna.

Att få bolån som småföretagare kan vara knivigt. Bankerna kikar nämligen på din inkomst när det kommer till att avgöra hur mycket du får låna. Det betyder att du kan få svårare att få lån om du har tagit ut en lägre lön, eller om lönen varit ojämn över året. Även om du istället återinvesterat pengarna i ditt bolag, eller har ett stort sparkapital privat.

Du kan dessutom bli straffad av skuldkvots-regeln. Du får nämligen amortera mer om du har valt att ta ut lägre lön och istället återinvesterat i bolaget. Att ta ut högre lön innebär alltså att du får amortera mindre – även om du slösat bort pengarna. Något som vi skrivit om tidigare här: Bättre hög lön och slösande konsumtion, än sparsamt företagande.

En som själv drabbats av svårigheten att få bolån som småföretagare är aktieexperten Marcus Hernhag, vilket han berättar om i Privata affärer. Dessutom, när tidningen kontaktade banker med frågor kring bolån för småföretagare fick de olika besked – från såväl olika banker, som samma bank och till och med samma bolånespecialist.

Marcus delar med sig av råd för hur man får bolån som småföretagare (som vi också skriver under på). Här är några av dem:

Få bolån som småföretagare – 6 tips:

 • Maxa din lön och håll den stabil över året
  Banker gillar stabila inkomster. En hög och jämn lön från ditt företag är bättre än investeringar för framtiden. Tänk dock på att detta kan innebära högre skatt, så läs på ordentligt innan du bestämmer vilken lön du ska ta.
 • Överväg aktieutdelning
  En stabil aktieutdelning flera år i rad kan hjälpa. Men det är inte nödvändigtvis bättre än att ta ut en hög lön.
 • Få ett bra revisorsintyg
  Detta kan du beställa från en revisor om du blir ombedd av banken. Be gärna denne att inte bara bekräfta utvecklingen hittills utan också, om möjligt, att det finns en ljus framtid för företaget.
 • Planera i förväg
  Om det är möjligt, så säkra ett bolån innan du startar eget, eller innan du börjar studera, om detta ligger i framtiden.
 • Placera ditt sparande hos långivaren
  Att ha ditt sparkapital hos den bank du planerar att ta bolån hos stärker din förhandlingsposition.
 • Hitta rätt banktjänsteman
  Du kan få olika svar från olika banker och beroende på hur du formulerar situationen, så kontakta flera.

Här ger vi 3 ytterligare frågor och svar till dig som vill söka bolån som småföretagare

Vad behöver jag visa för att få bolån som småföretagare?

Dels kommer du att behöva visa siffror för din privata ekonomi, som lön, eventuella skulder och tillgångar. Dessutom behöver du visa siffror för företagets ekonomi. Tidigare års lönsamhet är viktigare för långivarna än framtiden, eftersom den bedöms mer osäker. Därför vill banker ofta se löneutdrag, årsredovisningar och ibland även revisorsutlåtande. Har du möjlighet är det bra att visa att inkomsterna kommit in i jämt över året, genom kontoutdrag.

Hur bör jag förbereda mig om jag ska förhandla bolån som småföretagare?

Det är bra om du i mötet med banken är påläst, har gott självförtroende och kan svara på bankens frågor om din ekonomi. Så se till att du har gått igenom företagets siffror inför mötet. Öva gärna på hur du ska formulera dig.

Kan jag få bolån om mitt företag är nystartat?

Det är svårare att få bolån om ditt företag är nytt. Har du omvandlat det från enskild firma eller sagt upp dig från en liknande roll kan det underlätta. Annars är just bolån något som kan vara bra att ha sett över innan du startar eget.