6 sätt att bidra till Ukraina – och detta ska du inte göra

Josefin Wallin

Publicerades: 5 mars, 2022

Det finns många sätt att hjälpa till i kriget och bidra till Ukraina. Här listar vi 6 bra sätt att bidra, och berättar också vad du ska undvika.

Unicef

Unicef är också en av organisationerna som hjälper till i Ukraina. Här kan du enkelt ge ett bidrag och är du företagskund kan du lämna ett bidrag mot faktura.

Plan International

Plan International hjälper barn på flykt, så även barnen i Ukraina. Det genom att försöka skydda dem från våld och övergrepp, ge dem tillgång till säkra platser och få stöd att bearbeta sina upplevelser. De har just nu en insamling dit du enkelt kan swisha. Mer information hittar du här.

Rädda Barnen

Finns på plats i Ukraina, men även i grannländerna dit många flyr. Rädda barnen hjälper till med tak över huvudet, kontantbidrag, mat, dricksvatten, hygienpaket, psykologiskt stöd med mera. Vill du skänka pengar och bidra till Rädda barnens arbete i Ukraina med omnejd? Stötta deras viktiga arbete här.

Röda korset

Röda korset finns på plats och hjälper till i Ukraina samt kring landets gränser. Ditt bidrag hjälper Röda korsets viktiga biståndsarbete på plats i Ukraina under kriget som nu pågår. Är du privatperson kan du ge ett bidrag här. Vill du som företag också bidra till Ukraina? Det kan du göra här.

SOS Barnbyar

SOS Barnbyar är ytterligare en organisation som finns med och bistår Ukraina med hjälp. De hjälper till med evakuering, boende, skydd, traumahantering och familjeåterföring med mera. Stötta SOS Barnbyar via deras krisfond. Vill di som företagare stötta, eller vill du som privatperson skänka en större gåva? Då hittar du mer information här.

UNHCR

Läget i Ukraina blir sämre för var dag som går. UNHCR är på plats och bidrag hit dubblas även av Akelius Foundation. För 370 kronor kan man få ett krispaket – ett krispaket som kan rädda liv. Kan man inte skänka så mycket är det ändå väl värt att tänka på att varje slant räknas. Du skänker pengar till UNHCR och deras arbete i Ukraina här.

Det här ska du tänka på när du skänker pengar

  • Ger du ett bidrag till ett 90-konto kan du känna dig trygg med att bidraget går till det ändamål som uppgivits. De har större krav på sig och kontrolleras även av Svensk Insamlingskontroll.
  • Det går förstås att samla in pengar på ett seriöst sätt, även utan 90-konto. Du kan då kika runt på organisationens webbplats för att bilda dig en uppfattning om organisationen.
  • Behöver du hjälp? Då finns Svensk Insamlingskontroll dit man kan ringa om man är osäker.
  • Privata insamlingar har blivit allt vanligare. Här finns ingen kontroll av att pengarna kommer att användas för just det ändamål som uppgivits. Du kan exempelvis fråga personen som leder insamlingen hur denna kommer redovisa hur pengarna används.
  • Vill du bidra till Ukraina? Giva Sverige har en lista på alla organisationer aktiva i Ukraina.

Undvik detta

  • Att endast lyssna på hjärtat – och inte din hjärna. Se våra ovanstående tips.
  • Konton som inleds med 91 och 92, räknas inte som organisationer som omfattas av 90-kontot (och därmed en viss kvalitetsgranskning).
  • Privata insamlingar kan absolut vara bra – men undersök gärna en extra gång för att säkerställa att pengarna, kläderna eller liknande hamnar där de ska.

Läs mer om Ukraina: Så här kan Ukrainakrisen påverka dig och ditt företag