<![CDATA[Ta resväskan och starta eget företag i USA – så gör du.]]>

Starta eget företag i USA – så fungerar det

Ebba Arnborg

Publicerades: 10 november, 2014

Sugen på att ta resväskan och flytta till andra sidan Atlanten? Som svensk kan du driva eget företag i USA, men det finns flera saker att ta hänsyn till. Här är Driva Egets stora guide.

I senaste numret av Driva Eget som finns ute nu skriver vi om 12 affärstrender från New York (läs mer om hur du prenumererar eller var du hittar tidningen i butik här). Blir du sugen på att själv sticka till USA och starta eget?

Det finns många olika val att göra om man vill starta eget i USA. Vad som passar dig skiljer sig ofta från fall till fall, menar Fredrik Bergstrom på The Swedish-American Chamber of Commerce i New York.
– Det är oftast bäst att ta kontakt med en jurist i USA i början som hjälper till att registrera rätt typ av företag, hjälper till med visum, och även ger rådgivning angående hur man löser bokföring på bästa sätt, säger han.

Grundrådet är: Träffa en immigrationsadvokat det första du gör och ta inte för givet att USA låter dig jobba för företaget du startar.

Här går vi genom några olika delar att ta hänsyn till:

VISUM
Starta företaget i rätt tid i förhållande till visum, och titta på flera visumalternativ.

Har du inte visum får du inte tjäna pengar i USA. Men du får gå på möten, titta på lokaler och leta personal på turistvisum.

Några exempel på visum:

B-1 Business Visitor – låter dig göra affärsresor där du fixar finansiering, kontorsplats, förhandlar kontrakt och går på möten för att starta ett nytt företag i landet. Du kan stanna upp till 6 månader med möjlighet till förlängning.

H1B, arbetsvisum –  kräver en kandidatexamen. Du kan stanna upp till 3 år med möjlighet till förlängning.

O1A-visum – för dig som är en topptalang inom det område där du vill starta eget. Du kan stanna upp till 3 år med möjlighet till förlängning.

L1 visum, ”transfer visa” – låter dig flytta över personer från ett bolag i Sverige till ett bolag i USA som hör ihop med det – om personen varit anställd minst ett år i Sverige.
 Du kan stanna upp till 3 år med möjlighet till förlängning, max 7 år för chefer och 5 år för anställda med specialkunskaper.

E Treaty Investor, investerarvisum – för dig som investerat mycket pengar i ett företag och vill komma till USA för att utveckla det. Du kan stanna upp till 2 år med möjlighet till förlängning.

EB-1 – för dig med specialistkunskaper i det område du planerar att arbeta inom. Du behöver inte ha något jobberbjudande. Immigrationsvisum.

EB-2 – för dig med hög utbildningsnivå och/eller specialistkunskaper som kan visa att det du kommer att arbeta med ligger i nationens intresse. Immigrationsvisum.

Läs mer om visum här!

FÖRETAGSTYP
Det finns två typer av företag du kan starta i USA, antingen ett så kallat LLC (Limited Liability Company) eller ett Corporation. Otroligt förenklat kan man säga att Corporation har flera skattefördelar och LLC ha färre formaliakrav. Men det finns många skillnader, flera rättsliga.

Läs mer om val av företagstyp här!

STAT
Välj vilken stat du vill starta företaget i. Delaware är populärt eftersom man där har en mer utvecklad företagslag, ett välfungerande domstolsväsende och vissa skattefördelar beroende på hur verksamheten drivs. Men det finns även fördelar med att starta företaget i den stat du kommer driva det.

BANKKONTO
För att starta ett företag och ta emot investeringar behöver du ha ett bankkonto i USA. Men för att få ett bankkonto behöver du ha ett företag. Med hjälp av rätt papper som visar att processen är i gång kan du ofta lösa detta moment 22.

KREDIT
Det är viktigt att bygga en kredit i USA så snart som möjligt. Det gäller nämligen att du har skulder som du visar att du kan betala av för att få lån. Det finns banker som har så kallade ”säkra kort”. Då betalar du en summa till ditt kreditkort varje månad. När du använder det byggs din kredit. 

Ladda ner:
Här hittar du en övergripande broschyr med generell information om att starta eget i USA från Business Sweden: Fact Pack – Establishing a US Company – 2014