<![CDATA[Vår Expert Anders Nyman varnar nu för Bolagsupplysningen, Foto ]]>

Varning! Nytt utskick av Bolagsupplysningens blankett

Anders Nyman

Publicerades: 31 mars, 2015

Den varningslistade nätkatalogen Bolagsupplysningen är åter aktuell med ett massutskick till Sveriges företagare. Nu har man ändrat i utskicket för att komma undan Driva Egets kritik. Läs hur du skyddar dig här.

Nu är Bolagsupplysningen aktiva igen larmar Driva Egets läsare via mejl och sociala medier.
“Åter igen ett utskick från Bolagsupplysningen med uppmaningen vänligen returnera dina uppgifter snarast. Så trött man blir …” skriver Irene på Driva Egets Facebooksida.

Många företagare har tidigare trott att det handlat om ett uppdateringskrav från en myndighet, och rättat uppgifter som i många fall varit inaktuella. Sedan har en faktura på 4795 kronor överraskande kommit.

Driva Eget varnade för företaget redan i mars 2014, och skrev en ny varning i februari i år. Då pekade vi på en rad detaljer som gjorde att en lurad företagare haft en god chans att vinna en tvist i tingsrätten.

Nu har Bolagsupplysningen ändrat i utskicket, till synes för att komma undan just det Driva Eget pekade ut. Returkuvertet bär exempelvis inte längre texten ”dags att komplettera”, och texten ”Bolagsupplysningen – Digital registerhållning” bredvid den myndighetsliknande loggan har försvunnit.

På uppdateringsblanketten har Bolagsupplysningen nu bland annat ändrat den finstilta texten högst upp, från”Erbjudande: Lägg till extra sökbara företagsuppgifter” till ”Förtursexponering och extra sökbara uppgifter”.

Även det finstilta textblocket längre ned på blanketten har kompletterats med texten ”Observera att Bolagsupplysningen är ett helt privatägt företag och inte har någon som helst koppling gentemot statliga myndigheter och verk eller skall sammanblandas med dessa. Förtursexponering innebär att ditt företag rankas högre än andra företag vid sökningar på din bransch (SNI) på www.bolagsupplysningen.se.”

Man skriver också uttryckligen att talongen, oavsett i vilka fält man rättar, inte är till för kostnadsfria ändringar i någon form.

Den nya utformningen av Bolagsupplysningsens blankett observerades första gången i slutet av mars 2015. Ludvig Isacsson är kommunikationschef på Förenade Bolag och konstaterar att ändringarna är ytterst medvetet gjorda:
– Mycket är skrivet för att kunna vändas mot företagare om det blir en tvist. Det blir väldigt svårt att hävda att avtalet är ogiltigt, säger han till Driva Eget.

Till skillnad från tidigare tror han att Bolagsupplysningen nu kan våga gå till tingsrätten för att få rätt.

Ludvig Isacsson tror att företagare trots det ändringarna kommer att låta sig luras.
–  Ja tyvärr, jag tror inte man är tillräckligt försiktig med vad man signerar. Överlag bör man höja garden som företagare.

Förenade bolags varningslista finns exempel på både det gamla och det nya utskicket.

Så gör du om du blivit lurad
Har du blivit lurad av Bolagsupplysningens gamla blankett? Då gäller råden nedan fortfarande:

Bestrid kravet! Skriv varför du anser att du inte behöver betala fakturan i ditt fall. Exempelvis att du trodde att utskicket kom från en myndighet och därmed blev vilseledd, eller att avtalsvillkoren var dolda i det finstilta. Hävda inte att din underskrift på beställningen rör sig om urkundsförfalskning, det kan bara skada i en fortsatt tvist. Det är mycket troligare att du glömt bort att du skrivit på.

Skicka bestridandet per mejl till Bolagsupplysningens samt företaget fakturan är överlåten till. Då har du ett kvitto på när och hur du bestridit.

Var inte rädd för inkasso eller Kronofogden. Ett eventuellt inkassokrav behöver du bara bestrida igen på samma sätt. Om Bolagsupplysningen skulle vända sig till Kronofogden måste du bestrida även dit.

Eftersom Bolagsupplysningen finns med på Svensk Handels varningslista får du som företagare aldrig någon betalningsanmärkning, även om de skulle vända sig till Kronofogden. Det eftersom samtliga svenska kreditupplysningsbolag filtrerar bort noteringar från varningslistade företag. Låt dig därför inte skrämmas av påminnelser eller hotfulla krav.

VIKTIGT: