Dirty Issue är ren framgång – bakom kulisserna i Draknästet

Josefin Wallin

Publicerades: 28 oktober, 2021
Foto av: SVT/Privat

Dirty Issue fördubblade sin önskade investering i Draknästet. Isabella Sääf önskade 500 000 kronor av drakarna men lämnade studion med 1,1 miljoner. Hur gick det till? Det berättar hon exklusivt för Driva Eget.

– Jag ville utmana dagens traditionella rengöringsprodukter som består av 95 % vatten och onödig plast. Företaget grundade jag vid sidan av mina gymnasiestudier för två år sedan och idag driver jag det på heltid, berättar Dirty Issues grundare Isabella Sääf för Driva Eget.

Isabella har tagit fram ett koncept med återanvändbara flaskor och koncentrerade tabletter som du blandar med vatten. Genom att inte frakta vatten minskar CO2-utsläppen och varje rengöringstablett eliminerar en flaska i engångsplast.

Trots att Isabella bara är 19 år har hon drivit företaget, Dirty Issue, i flera år. Stockholms-tjejen som nu lämnat hemstaden för Halmstad brinner för hållbara lösningar och att testa nya saker. När hon blev taggad i ett inlägg på Linkedin med tips om att söka till Draknästet var valet enkelt.

– Det var en ”no brainer”. Det var självklart för mig att söka för att få chansen att pitcha mitt bolag för drakarna. Jag skickade in min ansökan samma dag, säger hon.

Kort därefter kontaktade SVT henne med besked om att Dirty Issue var antagen till att medverka i Draknästet. Därefter signerade hon avtalet och tog siktet på inspelningsdagen, 16 februari.

Pepptalk med grundaren av Aim´n

– Jag minns att jag först tyckte att det var väldigt kort om tid och att jag kände mig stressad. Men efter några dagar ville jag bara snabbspola fram till pitchen för att få det överstökat. När det väl var dags att pitcha hade jag hunnit öva säkert hundra gånger inför både min mamma, min kille och framför spegeln. Bara några dagar innan det var dags att pitcha så tog jag en promenad med Tekla, grundare av Aim’n. Tekla gav mig rådet att visa att jag brann för min idé och skickade med mig orden: ”Ingen kan ditt bolag bättre än du själv”.

Dirty Issue draknästet
Rådet från Tekla, grundare av Aim’n: Ingen kan ditt bolag bättre än du själv. Bild: Clara Mortensen

Dirty Issue fick dubbelt upp av drakarna

Väl på plats var Isabella förberedd. Hon hade förberett sin pitch, införskaffat rekvisita och räknat ner dagarna tills det var dags för Dirty Issue att ställa sig framför kamerorna.

– Jag var såklart nervös men visste att jag skulle ångra mig om jag inte åtminstone försökte. Med facit i hand är jag oerhört glad att jag skickade in ansökan. Jag valde att söka en investering på 500 000 kronor. Jag baserade det på vad jag ansåg att jag skulle behöva, för att lansera och skala upp. Draken Jakob De Geer var snabb med att säga att han ville investera. På villkoret att jag tog in dubbelt så mycket. Det slutade med att jag fick med mig 1,1 miljon och tre erfarna drakar, säger Isabella.

– Det gick bättre än jag vågat hoppas på. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig och hade varit stolt oavsett investering eller inte. 

Efter inspelningen möter Isabella upp sin pojkvän utanför SVT-huset, brister ut i skratt och berättar att hon fick en investering. Han gråter och tror knappt att det är sant.

– Jag somnade tidigt den kvällen. När jag vaknar morgonen därpå undrar jag om det verkligen hade hänt, minns hon.

”Jakob De Geer var snabb med att säga att han ville investera. På villkoret att jag tog in dubbelt så mycket.”

Isabella Sääf till Driva Eget.

Dirty Issue ”Nu ska vi fortsätta växa”

Nu då? Tillväxtresan har bara börjat och investeringen möjliggör ännu fler verktyg för den unga entreprenören. Siktet är helt klart inställt på att växa, nå fler marknader och nästa delmål på hennes lista.

– Nu ska Dirty Issue fortsätta växa, lansera fler produkter och komma ut på fler marknader. Vi når nya delmål hela tiden och jag fortsätter sätta upp fler. Om jag lärt mig något efter Draknästet så är det att alltid sikta högt. Investeringen har möjliggjort mycket. Dels att bolaget kan växa snabbare men också att jag kan ta till mer hjälp. Dessutom har jag ett grymt stöd från tre entreprenörer som gjort liknande resor tidigare, det är ovärdeligt för mig, lägger hon till.

Investeringen från Draknästet har öppnat fler dörrar för Isabella. Bankkontot är betydligt fylligare. Men även om kapitalet kommer hjälpa henne att utveckla bolaget framåt – har hon vunnit mer än så.

– Drakarna sitter på många viktiga erfarenheter och goda råd. De har investerat mycket mer än bara kapital i Dirty Issue. Att vara med i Draknästet, oavsett om man går därifrån med en investering eller inte, är så givande. Jag har fått med mig så mycket mer än bara kapital. Kunskap, pepp och viktiga erfarenheter men också nya vänner bland de andra entreprenörerna, avslutar hon.

Ansökan till nästa säsong av Draknästet är öppen. Är du en passionerad entreprenör med en bra idé? Tveka inte att söka. Sök till nästa säsong av Draknästet.

Bolagen efter Draknästet: Läs mer!

Vad händer bakom kulisserna i Draknästet? Josephine och Elise från drakfavoriten Rawstraw berättar exklusivt för Driva Eget om vägen till Draknästet, investerarna och den stenhårda sekretessen. Och varför de tackade nej till The Apprentice. Läs mer: Bakom kulisserna i Draknästet – drakfavoriten Rawstraw berättar