Så gick det sen för bolagen i Draknästet

Bakom kulisserna i Draknästet – drakfavoriten Rawstraw berättar

Josefin Wallin

Uppdaterades: 26 oktober, 2021
Publicerades: 20 oktober, 2021

Vad händer bakom kulisserna i Draknästet? Josephine och Elise från drakfavoriten Rawstraw berättar exklusivt för Driva Eget om vägen till Draknästet, investerarna och den stenhårda sekretessen. Och varför de tackade nej till The Apprentice.

Från vinst i SM till investering av drakarna

Hjärtat klappar och pulsen är hög. ”Jag tror på er, jag tror på produkten” säger Jonas Eriksson och får medhåll av Shervin Razani efter att grundarna av Rawstraw presenterat bolaget för Drakarna. Razani och Eriksson delar på insatsen, procenten i bolaget och de unga entreprenörerna går hem med ett kapital på 300 000 kronor. Men hur startade resan för tjejerna, hur uppkom bolaget som fångade investerarnas gunst?

När bolaget Rawstraw startades var det som ett UF-företag där det redan från start var fokus på hållbarhet. Idén om att kombinera spannmål och sugrör var född. Så efter UF och gymnasiet bestämmer sig Josephine och Elise från Höllviken för att satsa på Rawstraw i form av ett aktiebolag. Några år senare får de ett tips om Draknästet. Resten är historia.

Nyfiken på mer om Draknästet? Här hittar du allt du behöver veta om Draknästet 2021.

– De ringde tidigt på morgonen och vi blev naturligtvis superglada av att få höra att vi var ett av bolagen i Draknästet. Direkt efter telefonsamtalet insåg vi däremot att det endast var några veckor kvar till inspelning.

Josephine Daly Tempelaar, medgrundare Rawstraw

En månad efter ansökan hörde SVT av sig och ville ha med tjejerna i programmet.

– De ringde tidigt på morgonen och vi blev naturligtvis superglada av att få höra att vi var ett av bolagen i Draknästet. Direkt efter telefonsamtalet insåg vi däremot att det endast var några veckor kvar till inspelning. Vilket är ganska ont om tid. Vi började därför genast dra igång med att skrapa ihop en pitch, berättar Josephine Daly Tempelaar. Med en bakgrund från Ung Företagsamhet där de vann SM och kom fyra i EM var de redan bekanta med processen.

Hemlig Uber till Söder

Pitchen var klar, siffrorna inlästa och veckorna gick snabbt. Nu var det alltså dags att stå öga mot öga med drakarna. De rutinerade investerarna Jacob de Geer, Lena Apler, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson. Både Shervin och Jonas valde att investera.

– Vi var redo att bli grillade, säger Elise. Men vi hade varit inställda på ännu vassare frågor än vad som faktiskt mötte oss under inspelningen.

– Efter inspelningen i studion gick det väldigt snabb och vi tackade för oss. Produktionen på plats gratulerade oss innan vi skickades ut i det kalla februarivädret. Eftersom allt var under sekretess kunde vi inte tala om vad som hänt. Istället tog jag och Elise själva en Uber till Söder och firade, säger Josephine.

Bolagen i Draknästet bröt ramarna för investeringarna

Ramarna för investeringen sattes av SVT själva. Att dessa ramar bröts av flera av de medverkande bolagen var en överraskning.

 Det var faktiskt SVT som satte ramarna för hur stor investering man fick söka. Men nu i efterhand ser vi att de flesta företag inte följde ramarna, vilket kom som en överraskning för oss. För hade vi vetat att man kunde söka mer pengar så hade vi gjort det. Vi landade på 300 000 kronor för 10% av bolaget, avslöjar Josephine.

– Det vi sökte från drakarna var kompetens och engagemang för att hjälpa oss att expandera och nå ut till fler, säger Elise Lindow till Driva Eget. Att genomgå den här processen gör att man lär sig mycket om sig själv och sin affärsidé.

”Det vi sökte från drakarna var kompetens och engagemang för att hjälpa oss expandera och nå ut till fler” säger Elise Lindow till Driva Eget. Bild: Rawstraw

När vi fick förfrågan från programmet ”The apprentice”, likt konceptet med Draknästet, med affärskvinnan Gunilla von Platen, var vi smickrade men valde att tacka nej. Detta för att vi just nu väljer att enbart satsa på att utveckla vårt eget bolag.

Entreprenörerna på Rawstraw.

Efter Draknästet – tackade nej till The Apprentice

Vad hände när inspelningen var avslutad och investeringen klar? Efter Draknästet har tjejerna jobbat hårt med en våg av nya kunder och beställningar. Sugrören kan hittas hos många restauranger, hotell och hos flera grossister. Det var också fler som fick upp ögonen för entreprenörerna, och tjejerna har avböjt ett erbjudande om att medverka i ett nytt tv-program i Sverige.

– När vi fick förfrågan från programmet ”The apprentice” med Gunilla von Platen var vi smickrade men valde att tacka nej. Detta för att vi just nu väljer att enbart satsa på att utveckla vårt eget bolag.

Josephine och Elise rekommenderar fler att söka till Draknästet.

– Entreprenör med en bra idé? Sök! Det finns inget att vara rädd för.

Vill du bli nästa bolag i Draknästet? Nu söker SVT drivna entreprenörer som är redo att möta några av Sveriges främsta investerare. De kanske är redo för att investera i just din idé? Läs mer och ansök.