<![CDATA[Stressad? Tips tips för att tagga ned!]]>

Här är 10 smarta råd för att stressa av

Annika Rosell

Publicerades: 24 mars, 2009

Är du stressad och har svårt att sova? Här är tio råd som hjälper dig stressa mindre och därmed göra bättre affärer.

1. Sov. Åtta timmars sömn om dygnet är riktmärket, men det betyder inte att du måste sova alla timmarna på natten. Varför inte lägga in en liten tupplur efter lunch?

2. Jobba inte ända till läggdags. Kroppen behöver varva ner innan du kan somna. Drick en kopp kamomillte, sätt på tv:n (den söver) eller läs en lagom tråkig bok innan du går till sängs.

3. Motionera och ät rätt. Du har säkert hört det förut: Frukt, grönsaker och regelbunden motion sänker ditt blodtryck och får dig att må bättre. Och den som mår bättre orkar mer och blir inte lika stresskänslig.

4. Sätt punkt för arbetsdagen. Skaffa dig en hobby som aktiverar andra delar av hjärnan så att den får vila sig från jobbet.

5. Gör en verksamhetsanalys. Vad ska göras, av vem, hur är arbetet organiserat på företaget, vilka arbetsgrupper finns på arbetet, hur fungerar samarbetet? Analysen gör att du får en klarare bild av din verksamhet och med infrastrukturen på plats kan du koncentrera dig på innehållet.

6. Läs bara mejl på arbetstid. Du är inte skyldig att alltid vara anträffbar, även företagare behöver få känna sig fria ibland. Så stäng av mobilen ibland, och läs mejl bara på arbetstid.

7. Säg nej. Ibland måste man säga ifrån. Förklara att du inte kan ta på dig fler arbetsuppgifter just nu, men att ni kanske kan höras lite senare. Lär dig delegera.

8. Håll ordning på arbetsplatsen. Låt bara det viktigaste och allra mest akuta ligga framme. Göm pappershögarna i skåp och lådor så du slipper se dem hela tiden. Nästa gång du städar kommer du att upptäcka att du att du inte har saknat någonting och kan kasta hela rasket.

9. Tänk på miljön också. Skriv inte ut allt från datorn till papper. Det tjänar även miljön på.

10. Ansträng dig inte så mycket. Den som är avspänd och har roligt på jobbet presterar bättre.

Text uppdaterad: 150910