<![CDATA[]]>

Utnyttja din hjärna: Så tar du beslut och löser problem lättare

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 december, 2016

Genom att lära dig förstå hur din hjärna fungerar kan du utnyttja det till din fördel. Lär dig av experten här!

För att förstå hur vi löser problem och tar beslut bör du känna till tre delar i hjärnan, det menar ledarskapsexperten Catharina Sjögren.

Nämligen:

Prefrontal cortex, som kan liknas vid att vara VD (här tar vi strategiska beslut och löser komplicerade problem). Mängden energi som vi har i prefrontal cortex är begränsad.

Limbiska systemet, är vårt känslocenter (motivation, glädje, ilska och så vidare).

Reptilhjärnan, är vår överlevnad (reaktion utan att tänka, till exempel andning, hjärtklappning, agera vid hot).
– Våra känslor påverkar vår perception och beslutsfattande väldigt mycket. Dessutom föredrar hjärnan kortsiktiga belöningar före långsiktiga, berättar Catharina.

->Varsågod! Ladda ner vår Driva Företag-bok helt gratis!

Så när du medvetet eller omedvetet ska välja om du ska ta beslut i en fråga som rör hela ditt företags strategiska framtid (då prefrontal cortex måste jobba), eller om du ska ta beslut om var ni ska ha julfesten, så väljer hjärnan automatiskt beslut gällande julfesten (beslutet är lätt, går snabbt och reptilhjärnan vinner för du får en snabbare belöning).

– Det positiva är att nu när du har kunskap om detta kan du styra din hjärna genom att till exempel lägga in belöningar där svåra beslut ska tas. Då styr du lättare hjärnan till att vilja ta tag i de viktiga och stora delarna av ditt företagande, säger Catharina.

Det är också viktigt att tänka på att för mycket information kan leda till att vi inte tar några beslut alls, menar Catharina.

– Hjärnan kan bara hantera sju saker i arbetsminnet samtidigt och då gäller det att du själv begränsar vår tids enorma informationsflöde så att din hjärna har en chans att kunna fatta beslut, säger hon.

 

Här är Catharinas råd:

• Begränsa informationsflödet när du ska fatta beslut. Fokusera på att samla fakta och sortera i det du ska ta beslut om.

• Fatta beslut NU.

• Lägg in belöningar till dig själv så att du styr dig själv till att ta tag i jobbiga problem och beslut som kräver mer av dig.

• Gör klart uppgiften du påbörjat, och om det inte går så sätt upp det i din To-Do Lista. Att skjuta upp saker (påbörja men ej avsluta – slukar tid och energi i prefrontal cortex).

• Undvik surdegar – boka in tid i kalendern för att ta itu med dem.

• Gör det viktigast & jobbigast först på dagen/i veckan. Då kommer du känna dig lättad och få en endorfin-kick, vilket kommer ge dig energi och du kommer bli mer effektiv, tycka det är lättare och roligare det blir en positiv spiral.

Läs också:
driva-foretag

Varsågod! Ladda ner din Driva Företag-bok helt gratis!

Äntligen är den klar, årets upplaga av Driva Företag-boken. Ladda ner den direkt, så har du massor av bra tips och fakta om ditt företagande direkt i din telefon, läsplatta eller dator.