Att låtsas att du är kund sedan tidigare är ett knep som många använder. FOTO GETTY IMAGES

Fulsäljet drabbar småföretagare

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 7 februari, 2019

Genom aggressiv telefonförsäljning har oseriösa säljare av förbrukningsmaterial lurat svenska kommuner och företag på mångmiljonbelopp. Men även småföretagare finns i skottgluggen.

Under 14 år lurade samma grupp företag svenska skattebetalare på över 50 miljoner kronor genom att sälja vanliga förbrukningsvaror till extrema överpriser till kommuner, landsting och regioner. Det handlar bland annat om toner till skrivare, lysrör och rengöringsmedel, enligt SVT:s Uppdrag Granskning, som ägnat två program under hösten åt fenomenet.

LÄS OCKSÅ: SUCCÉFÖRFATTAREN SYNADE BLUFFEN

Den största skojargruppen, som startades av en brittisk medborgare, är inte lägre aktiv. Men metoderna används fortfarande, och vanliga företagare, stora som små, är säljarnas tilltänkta offer.
IIS guide Skydda ditt företag mot bedragare beskriver metoden. Ofta försöker säljarna köra över dig och få dig att beställa utan att du hinner tänka efter.

Låtsas att du är tidigare kund

Det sker exempelvis genom ”tidigare kund”-tricket, där de låtsas att du handlat från dem tidigare eller varit vänlig att svara på en undersökning, ibland med en gåva du ska få som tack. Ofta påstås att produkterna ska vara billiga, miljövänliga eller räcka extra länge. I själva verket har du aldrig haft med säljaren att göra, och produkterna är varken billiga eller bra.

Ett av de företag som som säljer skrivartoner med metoderna ovan är Green Turion. Så här lät det när företagets säljare nyligen ringde upp en tilltänkt kund:
”Ja hejsan, ******* är mitt namn, och jag söker den hos er som brukar ta hand om inköpen av toner till skrivarn, är det något jag kan ta med dig? Vad bra, då hamnande jag rätt på stubinen. Jag ringer nämligen bara upp lite kort till er här idag, vi ska bara tacka för att ni varit så vänliga och besvarat ett par korta frågor här via telefon under förra året. Min kollega hade ringt upp och ställt lite korta frågor där till er som gällde just nyproduktionen utav en miljövänlig högkapacitetstoner, som idag är på väg ut på marknaden. Och nu som tack för hjälpen så får man då möjligheten och ta del utav den till tillverkningspris innan den lanseras ut till våra återförsäljare och de lägger på ytterligare 30–35 procent på priset. Så jag skulle bara kika på vad eran skrivare heter och lämna en aktuell prisbild.”

Säljer för miljonbelopp

När den uppringde säger att de har en bläckstråleskrivare och inte laser tackar säljaren för sig och säger:
”Vi håller på och utvecklar till bläck men vi har inte kommit så långt än.”
Förenade Bolag publicerade en notis om Green Turions försäljningsmetoder i januari 2016, och noterade att man i samtalet lät påskina tidigare kontakt. Det trots att bolaget enligt sin egen årsredovisning påbörjade försäljningen först i slutet av 2015. De två senaste åren har Green Turion sålt kontorsvaror för ungefär åtta miljoner kronor om året.

Företaget är inte varningslistat, men Ludvig Isacsson på Förenade Bolag säger att de har underlag på att det har låtit likadant – med samma sorts påståenden – sedan försäljningen inleddes.
– Vi har också företagare som hört av sig och sagt att tonern från Green Turion varit dyrare än en orginaltoner, säger Ludvig Isacsson.

Han menar att man ska se upp med löften om längre livslängd och miljövänlighet som är svåra att verifiera.
– Varför har man ett försäljningsupplägg som man inleder med ett påhittat påstående om deltagande i en undersökning? Jo, för annars är det svårt att sälja produkten.
Enligt Green Turions hemsida har bolaget ”egen kontroll över tillverkning, lagerhållning och distribution för skandinavien”. I säljsamtalet ger Green Turion intryck av att de själva utvecklar och tillverkar tonern, men stämmer det? Driva Eget har försökt nå Green Turion via e-post och telefon för en kommentar men har inte lyckats.

Ludvigs bästa råd vid telefonförsäljning

  1. Det finns inga ”klipp” att göra, och det är svårt att avgöra vad du får när det gäller förbrukningsmaterial.
  2. Det finns ingen anledning att spontanhandla den här typen av varor.
  3. Vid behov, vänd dig själv till etablerade återförsäljare som du vet säljer godkända produkter.