<![CDATA[]]>

Så blir du proffs på att mingla – 5 tips!

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 19 januari, 2016

I en tid där tjänster och produkter blir alltmer lika, blir du som person den i särklass viktigaste framgångsfaktorn. Allt kan kopieras, men inte du.

Anneli Egestam arbetar med att utveckla affärsrelationer genom personliga möten och fick utmärkelsen Årets Affärsnätverkare i BNI Väst 2006. Hon är även initiativtagare och projektledare för Göteborgsminglet där företag och företagare möts och nätverkar. Driva Eget frågade henne om hennes bästa mingeltips.

Du har mer makt att påverka andra än du tror, små saker gör ofta stor skillnad. Viktigast av allt är att du vågar ge dig ut i vimlet med kända och okända, är öppen och nyfiken på andra som är där. Affärsmingel är bra tillfällen att få till möten du annars jagar med kalla samtal.

På mingel träffar du ofta likasinnade, människor som vill framåt. Människor som vet att utveckling sker i mötet mellan människor, när du kombinerar två kända ting på ett nytt sätt. Detta förutsätter att man känner förtroende för dig som person.

Med dessa fem enkla råd blir du en stjärna på mingelhimlen:

1. Ha rätt mindset. Se inte en blivande kund i alla du träffar. Ingen vill bli såld till. Hitta istället gemensamma kopplingar och bekanta, se möjligheter och börja lära känna varandra, och ta det därifrån. Bjud på dig själv! Att nätverka är ingen quick-fix.

2. Det är praktiskt att bära kavaj, eller något plagg med fickor, för att ha visitkort och kalender lättillgängligt. Ha dina egna visitkort i höger ficka, insamlade i vänster. Lite trist att lämna ut ”fådda” visitkort, eller hur? Boka gärna ett nytt möte eller en lunch direkt, så blir det av.

3. Våga bära något med färg! Du syns och gör andra glada innan du ens har sagt ett ord. Glädje smittar och är en god förutsättning för att man ska lyssna lite extra på det du säger. Alla vill ha roligt på jobbet, även dina blivande kunder och samarbetspartners.

4. Två bra frågor att ställa, efter att ni har presenterat er för varandra, är:
– Vad fick dig att komma hit idag?
– Hur kan jag hjälpa dig?

Oavsett om ni har mycket gemensamt eller ej, prata inte för länge, max 6-8 min. På så sätt hinner ni båda prata med fler personer under den begränsade mingeltiden. Det är ju därför ni är där! Våga vara den som avslutar samtalet genom att tacka för ett trevligt möte och föreslå ett nytt, eller föreslå att ni båda minglar vidare. Du gör den andre en tjänst – tro mig.

5. Följ upp dina nya kontakter så snabbt som möjligt, gärna inom 1-3 dagar. Har du träffat en bra person, utan att ni har ett omedelbart behov av att samverka, återkoppla med att tacka för mötet och be att få återkomma. Länka ihop er på LinkedIn.

Till slut…
– Ha kul, släpp prestigen och var inte för snabb att döma. Du vet aldrig vem du springer på…

Av: Anneli Egestam

Tips på tillfälle att affärsnätverkför företagare i Göteborg och Stockholm!

Mötesplats för alla branscher utan krav på medlemskap. Bland utställarna i Göteborg finns  ALMI Företagspartner Väst, Göteborgs Stads Företagslots och Upphandlingsbolaget, Småföretagarnas Riksförbund, Handels Alumniförening med flera. Upplägget i Stockholm är liknande.