<![CDATA[Google ads är något helt annat än traditionell annonsering. Foto: Getty Images]]>

Bli lönsam med Google – 5 råd du nog inte känner till

Ebba Arnborg

Publicerades: 1 mars, 2017

I Sverige görs 50 miljoner googlingar per dag. Så att annonsera där kan skapa ett otroligt lönsamt maskineri för din verksamhet menar författarna till nya boken ”Bygg en pengamaskin – Google AdWords för alla”. Här är deras vassaste råd.

Visste du att upp till 90 procent av svenska befolkningen använder mobilen för att söka information på Google innan de köper en produkt eller en tjänst?

Genom att annonsera där kan du nå dina potentiella kunder i precis det ögonblick som de vill köpa just det som du har att erbjuda.

– Om en person som befinner sig i Göteborg googlar på ”hyra partytält” och du hyr ut just partytält i Göteborg, då är denna sökning väldigt relevant för dig att annonsera på. Marknadsföring i dag blir inte mycket mer effektiv än så, säger Michael Wahlgren som tillsammans med Michael Berman skrivit boken ”Bygg en pengamaskin – Google AdWords för alla”.

Och, påpekar han:

– Det är inte ens självklart att du ska se AdWords som marknadsföring. Med tanke på hur direkt det kan påverka din försäljning är det minst lika rätt att se AdWords som ren och skär försäljning.

Michael lyfter fram ytterligare en fördel med att annonsera med Google Adwords. Du behöver inte förlita dig på magkänsla utan kan utgå från fakta.

– Du kan mäta och utvärdera din annonsering in i minsta detalj, för att avgöra om den är lönsam eller inte.

5 smarta råd

1. Använd annonstillägg
Annonstillägg är en typ av annonsformat som utan extra kostnad ger annonsen extra information och dessutom hjälper dig att ta upp mer plats vid en googling. De har dessutom en positiv inverkan på ditt Quality Score. Därför är det bra att använda sig av dem så mycket som möjligt. Det finns flera olika typer av annonstillägg, allt från adresstillägg till apptillägg. Välj de som passar din verksamhet och dina sökord.

2. Välj matchtyp med omsorg
Ditt val av matchtyp avgör hur brett du låter Google matcha dina sökord med vad användaren googlar på. Det finns fyra olika matchtyper: bred, fras, bred modifierad och exakt. Bred matchtyp är standardinställningen i AdWords och ger Google full kontroll över vilka sökfrågor du visar dina annonser på. Men Exakt och bred modifierad är de två matchtyper vi främst anser att du ska använda dig av.

3. Hitta din optimala hastighet
De annonser som visas högst upp vid en sökning på Google får normalt sett en större andel av klicken än de annonser som visas på en lägre position. Om din annonsering är lönsam och du samtidigt har låga positioner finns det goda möjligheter att tjäna mer pengar genom att öka buden något och därmed visas på en högre position.

– Du kan se din genomsnittsposition som din hastighetsmätare. Det är sällan bra att överskrida fartgränserna eller att puttra fram, varken i AdWords eller i verkliga livet. Du behöver testa dig fram för att hitta din optimala hastighet, säger Michael.

4. Justera dina bud utifrån enhet
I AdWords kan du justera dina bud beroende på om den som googlar använder dator, surfplatta eller mobil. Du anger en så kallad budmodifierare, en procentsats som avgör hur mycket mer eller mindre du vill buda per enhet. Om dina mest lönsamma kunder kommer från mobilen kan det ofta löna sig att höja den mobila budjusteringen, särskilt om du ser att din genomsnittliga position för mobilen är sämre än 4,0.

5. Se över dina målgrupper
Du kan numera även öka eller minska dina bud utifrån ålder och kön på den som googlar, samt helt utesluta särskilda åldersgrupper eller kön. Du budjusterar på samma sätt som för enheter och en budjustering med -100 procent innebär att du helt utesluter målgruppen. Genom att spendera mer pengar på målgrupper som presterar ökar du din lönsamhet med AdWords.

Var med i vår tävling och du har chans att vinna boken ”Bygg en pengamaskin – Google AdWords för alla”: Tävla här!

Vill du läsa några grundråd först hittar du 8 stycken här!