Ivan Liljeqvist är expert på kryptovalutor och blockkedjan.

Han gör raketkarriär som youtuber

Samuel Karlsson

Publicerades: 17 april, 2018

Från påvert studentliv till framgångsrik youtuber. Ivan Liljeqvist har gjort en raketkarriär tack vara sitt specialintresse för kryptovalutor och blockkedjan.

Varje morgon när Ivan Liljeqvist klivit upp ur sängen och tagit sig en kopp kaffe börjar han dagen med en livesändning på sin Youtube-kanal, Ivan on Tech. Runt om i världen bänkar sig hans följare för att få dagens dos av nyheter och insikter om blockkedjan och kryptovaluta. På bara ett år har Ivan skapat sig ett namn som en inflytelserik kunskapsförmedlarna inom området. Hans Youtube har idag 50 000 följare och en del av hans filmer har närmare en halvmiljon visningar.

– Det är väldigt mycket som händer inom kryptovärlden just nu. Jag har aldrig några problem att komma på något att prata om. Jag började med min Youtube-kanal för att jag tyckte det var kul. Nu har det blivit mitt jobb, säger han.

När Ivan avklarat dagens inslag tar han sig lite frukost, tränar och ger sig av till kontoret för att fortsätta att jobba med frågor som rör kryptovalutor och blockkedjan.

– Idag fungerar jag om min kollega som förmedlare mellan företag och de som bygger plattformar för blockkedjan. I framtiden vill jag att vi ska vara en heltäckande konsultfirma. Min förhoppning är att vi inom en snar framtid ska vara femtio – hundra anställda i företaget, fortsätter han.

Bara början för kryptovalutor och blockkedjan

Utvecklingen av kryptovalutor och tekniken bakom blockkedjan har tagit fart på allvar de senaste åren men det är bara början enligt Ivan.

– Vi ligger lite efter i utvecklingen här i Sverige men i andra delar av världen har man kommit mycket längre. Vi kommer exempelvis inom en snar framtid få se flera länder i Centralamerika som kommer byta sin egen valuta till kryptovaluta.

För en oinvigd kan snacket om kryptovaluta och blockkedjan verka lite science fiction men det behöver inte vara så komplicerat. I grunden är blockkedjan en teknik som garanterar att en transaktion inte går att manipulera (se mer i förklaringen nedan). Omsatt i praktiken kan det handla om att Karolinska Sjukhuset registrerar sina sjukjournaler i blockkedjan. Eller att man gör kontraktet när man köper en bostad med samma teknik. Användningsområdet är oändligt.

– Än så länge är det här så nytt och vi har ett litet försprång som vi försöker dra nytta av. Vi jobbar på ett globalt plan och många nya kunder hittar oss genom min Youtubekanal.

Osannolik framgångssaga

Framgångssagan bakom Ivan Liljeqvist raketkarriär som expert på kryptovalutor och blockkedjan har även djupare dimensioner. Hans kommer ursprungligen från Vitryssland och flyttade till Sverige med sina föräldrar och syskon vid millennieskiftet. Då var han bara nio år och familjen hamnade i Jönköping. Där gick han i grundskolan och på gymnasiet tills han 2014 flyttade till Stockholm för att börja på KTH.

– Skolan var intressant men jag har alltid haft en massa andra projekt på gång vid sidan av. Det var så jag började med min Youtube-kanal. För ett år sedan levde jag på CSN och hade knappt råd med någon lunch. Nu har jag hoppat av från KTH och kan jag leva på mitt stora intresse för kryptovalutor och blockkedjan, säger han.

Så funkar blockkedjan

Förenklat består blockkedjan av en rad transaktioner som registreras i olika separata steg. Varje transaktion får en digitalsignatur bestående av antal siffror. Den skapas genom en algoritm som slår ihop den föregående transaktionens digitala signatur med den transaktionen som genomförts i det aktuella steget i kedjan. En ny digitalsignatur skapas som går vidare till nästa steg i kedjan.

Exempel:

Block 1: Pelle ger 5 bitcoin till Olle = digitalsignatur 1234
Block 2: 1234+ Olle ger tillbaka 5 bitcoin till Pelle = digitalsignatur5789
Block 3: 5789 + Pelle ger 8 bitcoin till Malin= digitalsignatur101112
Block 4:  101112+ Malin ger 3 bitcoin till Olle= digitalsignatur131415

Om jag skulle försöka ändra i exempelvis block 2 och skriva att Pelle ger 800 bitcoin till Malin så skulle alla digitala signaturer som följer efter block 2 ändras. Det skulle bli uppenbart att jag försökt fuska och ändra i transaktionerna.

Blockkedjan kan användas till mycket mer än att överföra kryptovaluta mellan olika parter. Den kan exempelvis användas vid kontraktsskrivning vid husköp eller när man upprättar andra avtal mellan två parter. Där varje part har en del i blockkedjan.