För många unga entreprenörer är franchise ett intressant alternativ. FOTO: GETTY IMAGES

Ta genvägen till eget företag – 8 smarta tips

Samuel Karlsson

Publicerades: 13 januari, 2017

För många unga entreprenörer har franchise blivit en genväg till att starta eget. Vi tipsar om framgångsfaktorer och fallgropar på vägen mot ett lyckat franchiseföretagande.

Franchising innebär i korthet att någon som äger ett framgångsrikt affärskoncept, hyr ut rätten att använda affärskonceptet och varumärket till andra företagare. Som ny franchisetagare är det lätt att bli förblindad av entusiasm och verklighetsfrämmande förhoppningar om snabba framgångar.

Men franchise ställer speciella krav som både skapar genvägar och begränsningar. För att du ska lyckas med ditt franchiseföretag krävs tålamod och förståelse för företagsformens förutsättningar.

– Många har för bråttom och de kan gå in med sitt livs besparingar när de startar sin verksamhet men det finns inga garantier för att man ska lyckas bara för att det är ett beprövat koncept, säger Johan Martinsson, vd på Svensk Franchise.

Färska siffror för 2016 visar att omsättningen i hela branschen ökade med sex procent till 260 miljarder kronor och att antalet franchisetagare ökade med tre procent till 33000.

Svenska franchiseföreningen, Svensk Franchise har funnits i 40 år och omfattar hela branschen – både franchisetagare och givare. De som är fullvärdiga medlemmar har åtagit sig att leva upp till de internationella etiska reglerna och kraven. Tanken är att ett medlemskap ska vara en kvalitetssäkring som garanterar att aktörerna är seriösa. Här är Johan Martinssons bästa råd till den som funderar på att bli franchisetagare.

Åtta smarta franchisetips:

 1. Franchise är ett semientreprenörskap
För att bli franchisetagare måste du vara en entreprenör med allt vad det innebär av driv och ansvarstagande. Samtidigt måste du vara beredd på att kompromissa med din kreativitet och vara beredd att foga dig efter konceptets förutsättningar och regler.

2. Brinnande intresse
Det kräver lika mycket arbetstid att starta en franchiseverksamhet som att dra igång en helt egen verksamhet. Du måste ha ett brinnande intresse för den bransch du ger dig in i för att lyckas. Franchisekonceptet ger flera genvägar men det kompenserar inte för kravet på engagemang och arbetsinsats.

3. Ekonomisk insikt
Du måste förstå de ekonomiska kraven. Vad är det för åtaganden och ansvar du tar på dig som franchisetagare? Det kan ta tre till fem år innan du kan dra någon slutsats om din satsning fungerar. Det kan vara ett framgångsrikt koncept men det kanske inte passar på din marknad.

4. Prata med andra franchisetagare
Ta reda på vad andra franchisetagare som arbetar inom samma koncept har för erfarenheter. Har franchisegivaren skött sig och levererat det som står i avtalet. Var kritiskt granskande och lyssna i branschen. Om franchisegivaren är medlem i Svenska Franchiseföreningen, Svensk Franchise har de också genomgått en granskning för att bli antagna.

5. Granska avtalen
Vilka konsekvenser får det att skriva på ett avtal som franchisetagare? De här avtalen är väl genomarbetade och förutsättningarna är de samma för alla. Det är inte troligt att du kan få till någon ändring. Som franchisetagare har du minst 14 dagar på dig att läsa igenom avtalen innan du skriver på. Använd den tiden till att sätta dig in i vad avtalet innebär för dig och ta hjälp både får ekonomisk- och juridiskexpertis om det är något som känns oklart.

6. Varningsklockor
Spring inte för fort. Det är lätt att bli så engagerad att du slutar tänka kritiskt. De stora aktörerna lägger mycket energi på introduktion och informerar vilka åtaganden som ett franchisetagande innebär. Att starta en franchiseverksamhet kan kräva investeringar på allt från 50 000 kronor till flera miljoner – beroende på vilken verksamhet du väljer att satsa på.

7. Starkt trend inom socialfranchise
En stark global trend är franchise som skapar samhällsnytta. Det kan vara verksamheter inom sjukvård, matdistribution eller äldreomsorg. Marknaden är under stark tillväxt och för den som vill starta en ny franchiseverksamhet kan det vara en bransch att titta närmare på.

8. Vidareutbildningar
Det finns flera utbildningar och aktiviteter som arrangeras av Svenska Franchiseföreningen. De kan både vara ett stöd och en inspirationskälla för den enskilde franchisetagaren. Mer tips och råd hittar du på  hemsidorna: www.svenskfranchise.se och  www.sverigesfranchisetagare.se