Testa din affärsidé på andra. Foto: Getty Images.

Våga testa din affärsidé

Samuel Karlsson

Publicerades: 10 maj, 2018

Sluta smyga! Många är rädda för att berätta om sina affärsidéer. Men var inte det, menar entreprenören och författaren Anton Newitt. 

Anton Newitt är entreprenör, föreläsare och författare till boken Bli idérik, där flera entreprenörer delar med sig av totalt 45 affärs-idéer. Han har mött många olika affärsidéer under åren och har lärt sig se vad som gör skillnaden mellan en flopp och en succé.

Så vad är det som gör att en affärsidé kan fungera?

– Det finns oerhört många svar på den frågan. Men det är en kombination av en massa saker. Framför allt att folk efterfrågar något och att du som entreprenör kan bemöta det. Det behöver inte vara något nytt, men är det en ny idé behöver det vara något tillspetsat, säger han.

Anton menar att det inte räcker att sitta på en grym idé eller produkt. Du måste också kunna kommunicera den på rätt sätt till målgruppen. Hur man tar en produkt eller tjänst till marknaden är alltså en kritisk fas.

LÄS OCKSÅ: 25 superheta affärsidéer

– Här måste du hitta tajming. Du ska inte gå för länge med idén för att se om den kan få bäring utan det är bättre att ha fler idéer i luften samtidigt. Du måste testa många idéer. De flesta kommer tyvärr inte att fungera och då är det synd om du har lagt ned onödig tid. 

Det spelar heller ingen roll hur många prognoser eller marknadsundersökningar du gör, enligt Anton. Den viktigaste frågan att få svar på är ändå om någon är villig att betala pengar för idén.

Ringa in din målgrupp

– Försök ringa in din målgrupp och låt dem vara med och utveckla i ett tidigt skede. Så länge du inte sitter på en teknisk patentlösning så ska du inte vara så hemlighetsfull med din idé. Ingen orkar ändå sno den. Så fråga chans direkt i stället för att snygga till dig en vecka.

Generellt sett är vi rädda för att misslyckas, tycker Anton. Han tipsar om att se affärsidén mer som en anställningsintervju. Du ska gå igenom ett antal innan du hittar alldeles rätt.

– Det gäller att räkna med att det blir några misslyckanden. Förhoppningsvis inte ekonomiska utan mer av förlorad tid.

Vilka råd ger du folk som ”vill bli entreprenörer” men inte har hittat rätt idé eller produkt än?

– Ta hjälp av andra entreprenörer. Entreprenörsvärlden är lite som fotbollsvärlden som jag också är väldigt engagerad i. Man håller ihop och hjälper varandra. Entreprenörer är öppna för möten och har du någon i din närhet – få till ett möte. Det kan ge så mycket. Var prestigelös och be om hjälp. Det är underskattat.