Techmiljardärer Daniel Ek Spotify

Här är Sveriges 59 techmiljardärer 2020

Gustaf Oscarson

Publicerades: 6 oktober, 2020
Foto av: Spotify

Sajten Di Digital har släppt listan på Sveriges techmiljardärer 2020, och de är hela 59 namn på listan. Toppar gör Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek. Enda kvinna på listan är Christina Stenbeck. Här tar vi en närmare titt på listan.

Antalet miljardärer i Sverige har mer än dubblats de senaste 10 åren. Många av de nya miljardärerna hittar vi inom techsektorn, även om Di Digitals lista över techmiljardärer är väldigt branschöverskridande.

Enligt listan har vi idag 59 techmiljardärer i Sverige, en ökning med 17 % från föregående år. Och de rika blir rikare – techmiljardärernas gemensamma förmögenhet har ökat med 60 procent. Nu är den totalt över 300 miljarder kronor. Det hänger förstås ihop med att Stockholmsbörsen ligger på rekordnivåer efter en dipp under den värsta coronakrisen. Teknikbolag är också överlag högt värderade.

Läs också: Så här tänker miljonärer

Martin Loretnzon och Daniel Ek rikaste techmiljardärerna

Listan toppas som sagt av Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, precis som tidigare. Idag ska de vara goda för 52 respektive 37 miljarder kronor. Den svenska streamingjätten har nått ett börsvärde om 415 miljarder kronor, och duon börjar klättra mot att bli två av Sveriges allra rikaste personer.

På tredje plats hittar vi ett mer oväntat namn – Embracer-grundaren Lars Wingefors. Embracers aktiekurs har varit rena raketen (börsvärde cirka 65 miljarder) och Lars Wingefors äger 28 procent av aktierna, rapporter DI Digital.

Niklas Zennström fjärde rikast av Sveriges techmiljardärer

Niklas Zennström är bekant för de flesta och känd som en av grundarna av Skype, som såldes till Ebay för 31 miljarder kronor 2005 men som numera ägs av Microsoft.

I dag driver Niklas Zennström det Londonbaserade riskkapitalbolaget Atomico, en av Europas allra viktigaste finansiärer inom techsektorn.

Läs också: Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan

Spännande nykomlingar på listan

Evolution Gamings två grundare Jens Von Bahr och Fredrik Österberg klättrar snabbt på listan över techmiljardärer. På ett år har de mer än fördubblat sina förmögenheter. Evolution Gaming är underleverantör till casinobranschen.

Sex av nykomlingarna på listan är grundare av kommunikationsbolaget Sinch (Kjell Arvidsson, Robert Gerstmann, Kristian Männik, Henrik Sandell, Björn Zethraeus och Johan Hedberg), som börjar bli ett av de högst värderade teknikföretagen på Stockholmsbörsen.

Bland nykomlingarna hittar vi också Storytel-grundaren Jonas Tellander, som vi träffade i ett mycket spännande samtal i podden Ordinary People who do Badass Things. Här kan du lyssna på avsnittet där han berättar hur han byggde miljardimperiet (eller ladda ned det i din favoritplattform direkt).

Hjalmar Winbladh en av nykomlingarna på listan

Bland nykomlingarna av techmiljardärer hittar vi också investeraren Hjalmar Winbladh. Winbladh har bland annat varit med och grundat Rebtel och Sendit, som såldes till Microsoft under 1999.

Mellan 2015 och 2020 var han partner på EQT, med ansvar för deras teknikgren Ventures. Enligt DI Digital äger han aktier värda knappt 400 miljoner kronor i riskkapitalbolaget. Winbladh kontrollerar även 10 procent av det miljardvärderade musikteknikbolaget Epidemic Sound, som han var med och startade.

Därutöver kammade Hjalmar Winbladh enligt DI Digital, hem runt 100 miljoner kronor när Izettle såldes till Paypal 2018.

Trustly-grundarna också techmiljardärer

Och det finns fler spännande techmiljardärer som är nykomlingar på listan. Trustly-grundarna Carl Wilsson, Lukas Gratte och Joel Jakobsson är två av dem. Bland nykomlingarna hittar vi också Embracer-investeraren Mikael Brodén, HMS-grundaren Staffan Dahlström och Spotify-toppcheferna Gustav Söderström och Alex Norström.

Läs också: Så byggde Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh miljardimperiet Serendipity Group

Christina Stenbeck ensam bland kvinnliga techmiljardärer

Christina Stenbeck är förstås mest bekant från Kinnevik, och här lades grunden till hennes förmögenhet och att bli Sveriges enda kvinnliga techmiljardär. Hon styrde på 2000-talet Kinnevik mot mer digitala affärsmodeller, bland annat ägandet i den tyska e-handeln Zalando. Kinnevik, som Christina Stenbeck fortfarande äger 4 procent av, har fortsatt satsat i digitala företag som Mathem och den brittiska nätläkaren Babylon.

Cristina Stenbeck har också, enligt DI Digital, uppemot en halv miljard kronor i privata investeringar inom tekniksektorn. I denna portfölj finns till exempel Spotify, Voi och Northvolt.

Så blir du rik – utan stora risker

Vill du bli rik? Vill du ta stora risker? Vill du bli rik utan att ta stora risker? Tillsammans med Jan Bolmeson – som driver Sveriges största privatekonomiblogg ”Rika Tillsammans” – reder vi ut vilka vägar som finns till ekonomisk rikedom och hur vi samtidigt minimerar riskerna.

Detta är ett avsnitt för dig som vill lära dig principerna för passiva inkomster, om fondrobotar är bra eller dåligt, och om indexfonder verkligen är vägen till rikedom. Lyssna här nedanför eller sök upp avsnittet direkt i din favoritplattform för poddar.