The Apprentice-finalisten Tom Flumé ”Är du inte riktigt klok?”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 25 april, 2022
Publicerades: 27 april, 2022
Foto av: TV4/Jakob Dahlström

Tom Flumé är en av finalisterna i The Apprentice. Den tidigare elitsimmaren arbetar med att bygga Moss & Noor till ett miljardbolag. Här får du hans bästa tips till dig som entreprenör – och svaret på varför folk undrar om han inte är riktigt klok.

Vem är Tom Flumé?

Tom Flumé är just nu aktuell i The Apprentice – där han tagit sig ända till finalplatsen. Tom är 37 år och kommer från Stockholm – tidigare elitsimmare som skolade om sig till tvålentreprenör, bakgrund inom e-handel. Idag är han VD för varumärket Moss & Noor – hudvård för dig som tränar. Arbetar nu med att bygga Moss & Noor till ett globalt miljardbolag.

Läs om Lucas som möter Tom i finalen av The Apprentice: 9 snabba frågor med Lucas Lindström – aktuell i The Apprentice

Vilka egenskaper definierar dig som entreprenör?

– Min hybris, stryktålighet och förmåga att alltid vara glad. Jag tror mycket av företagande är en spegling av din person och personlighet.

Berätta mer om din affärsidé som du önskar att få en investering i

– Moss & Noor är ett varumärke som gör hudvårdsprodukter för dig som tränare, tänk dig om Nike gjort hudvård. Alla våra produkter utgår från funktion – inte skönhet. Vad betyder det? Jo, de löser problem kopplat till träning. Om du eftersvettas eller får blossig hy? Då använder du vår Shower Gel. Förhårdnader i händerna? Testa vår Hand Mousse. Svettigt hår och hårbotten efter träning? Då behöver du vårt Dry Shampoo. 

Vad skulle investeringen möjliggöra för dig?

– Expansion. Vi är idag underfinansierade och behöver fylla kassan för att skala upp. Idag säljer vi mer än vad vi kan producera.

Varför valde du att söka till The Apprentice?

– Jag fick frågan. När jag hörde att investeraren var Gunilla von Platen så fanns det ingen tvekan.

Vilka är dina starkaste förmågor som du tror har hjälpt dig i programserien?

– Min ”dumhet”. Att jag inte komplicerar eller överanalyserar uppgifterna vi får. Dessutom, alla som tagit sig långt i programmet har haft en stor portion social kompetens. Ej att underskatta.

Vad hoppas du tittarna har fått för uppfattning av dig i serien?

– Haha, ja du! Jag hoppas de får se mitt driv, glädje att lösa problem och vinnarskalle. Men den där vinnarskallen kan inte vara så smickrande, så hoppas den visas ”lagom” mycket.

Hur tycker du att din medverkan i The Apprentice har varit?

– Superkul! Ibland åker ”skämskudden” fram men så är det nog för alla deltagare i programmet. Jag tycker vi alla i stora drag framställs rätt schyst och ärligt. Det är ingen som hängs ut, så uppfattar inte jag det.

Vad har du fått höra efter att serien nu haft premiär?

”Är du inte riktigt klok?”, ”Varför gjorde du inte så!”, ”Varför sa du så till honom/henne?”. Det är en del formuleringar som har satt sig hos tittarna. Men rent generellt är det mest glada tillrop och pepp. Folk tycker det är kul.

Tom Flumés tips till dig som entreprenör

  • Följ inte råd eller checklistor på internet. Många självutnämnda experter uttalar sig om hur du ska göra för att lyckas inom en viss bransch. Detta är väldigt vanligt inom e-handel. Detta får effekten att många slutar tänka efter själva och endast försöker kopiera denna mall som blir konsensus. Att tänka själv och utgå från sunt förnuft  gör att du redan där är före dina konkurrenter.
  • Sov! Slarva inte med sömnen. En utvilad hjärna är mer kreativ, kvicktänkt och du tar enklare rätt beslut. Sömn är en riktig booster som inte många känner till.
  • Ha kul! Våga ta in glädje i ditt företagande. Det kan lätt bli en känsla av ens företagande är ”på liv och död”. Vilket det på ett sätt är. Men om du går runt hela tiden med ”domedagstankar” kommer dina beslut påverkas negativt. Våga ha kul!