<![CDATA[]]>

Fem råd när du vill starta apotek

Anna-Karin Florén

Publicerades: 28 oktober, 2011

Sugen på att starta apotek? Läs då apotekexpertens fem råd för att lyckas. Missa heller inte vår special om just apotekare.

Klas Kjellander är expert på apotek. Han är anställd på Apoteksgruppen för att sälja apotek och hjälpa småföretagare att komma igång med sin verksamhet. Här är hans fem bästa tips till dig som funderar på att starta eget apotek.

1. Välj rätt läge
I all detaljhandel måste man tänka igenom läget. Finns det en vårdcentral i närheten eller ett sjukhus, eller en plats där många passerar som behöver dina produkter? Läget påverkar också öppettiderna. Om butiken ligger vägg i vägg med vårdcentralen som öppnar klockan åtta, så bör du kanske öppna apoteket halv nio. Ligger butiken bredvid en t-banestation i Stockholm, är det bra att ha öppet till 18.30, då pendlarna kommer hem från jobbet.

2. Planera lokalen
Det är viktigt att din lokal är ändamålsenlig. När folk kommer in i butiken ska de hitta det som de behöver på egen hand. Men apoteken behöver också ytor för recepthantering som ska ha tillräckliga arbetsytor för personalen och vara lättillgängliga för dina kunder.

3. Anpassa sortimentet
Vad gäller läkemedlen är man hänvisad till ett sortiment som bestäms av läkemedelsverket. Hur ser kundkretsen ut i området? Om det bor många barnfamiljer i ett område ska ditt sortiment se annorlunda ut än när det bor många gamla i området.

4. Planera för personal
Hur många anställda behöver du? På ett apotek måste det finnas ansvariga farmaceuter, receptarier och kanske kassapersonal. Att planera deras arbetstider och lägga scheman på ett bra sätt är också viktigt för att dina anställda ska trivas.

5. Samarbeta
Det finns egentligen inte någon fördel med att starta helt på egen hand. Du kommer ha svårt att förhandla till dig bra priser på dina produkter och bekosta reklamkampanjer. Dessutom omges den recepthanteringen av verksamheten av extra administration och kräver särskilda datasystem. Det är mycket smartare att ingå i ett inköpssamarbete, eller en företagsgrupp.

Tipsen är ett utdrag ur en större artikel om apoteksföretagare i Driva Eget nr 2/2011. Läs också om kvinnorna som startade ett eget apotek här.