Trött på energitjuvar? Så här hanterar du dem

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 21 maj, 2019
Foto av: ADOBE STOCK

Att ha energitjuvar på jobbet är som att cykla med pyspunka. Luften går ur en och det blir allt mer obekvämt att ta sig framåt.
Men du har också ansvar för att få stopp på tjuvandet. Så här gör du.

Varannan person uppger att de har en energitjuv bland kollegorna på jobbet, enligt en ny undersökning från Manpower. Och det kan kosta på. Inte bara i ork, utan också i människors vilja att stanna kvar hos en arbetsgivare.

Som chef blir det då superviktigt att försöka stävja problemen. Men även som medarbetare är det viktigt att våga agera.

Så vad är en energitjuv? Jo, någon som sprider negativ energi och skapar dålig stämning. Det kan vara den där som sätter sig med armarna i kors vid ett möte och mest klagar över allt som sägs, utan att bidra med något konstruktivt själv.

Det är inte bara tråkigt, utan kan också skapa stress. Nästan var tredje i undersökningen uppger att de dålig stämning skapar stress.

Så kan du som kollega agera:

  1. Använd en öppen följdfråga och be personen komma med konstruktiva förslag till att lösa problemet. Om svaret bara är ospecifikt gnäll kan du avsluta konversationen.
  2. Kom ihåg att du inte är ensam. Det kan kännas svårt att ta ett uppföljande samtal med energitjuven själv. Ta stöd av din chef och berätta vad du vill ska hända framåt.
  3. Du är ansvarig för ditt mående. Är energitjuven ett problem för dig behöver du agera. Ett aktivt val gör att du får tillbaka en känsla av kontroll och läcker mindre energi.

Så kan du som chef agera

  1. Kom ihåg att ”energitjuv” ofta handlar om omedvetna beteenden. Alla kan vi vara en energitjuv för någon annan ibland. Möt kollegan med en empatisk inställning.
  2. Lyssna och spegla. Var tydlig med vad som är okej och inte okej beteenden på er arbetsplats. Avsluta med att sammanfatta hur du vill att personen agerar nästa gång.
  3. Ta tag i situationen innan problemet hinner växa till sig. Det blir mindre dramatiskt och spar energi för både dig och medarbetaren.

Gör en 10-lista – rensa ur tjuvarna

För att ta det ännu längre så kan du göra en 10-lista. I Starta Eget-podden berättar Gustaf Oscarson hur han gör för att rensa bort energitjuvarna och fylla på vardagen med energiinjektioner i stället. Så här tipsar han:

Skriv ner tio personer som är viktiga i din vardag. Det kan vara familj, kompisar eller kollegor. Skriv intill namnet om personen ifråga ger eller tar energi.

Målet är nu att försöka byta ut tjuvar mot energigivare. Är det familj är det kanske inte lätt. Och du behöver inte byta bort alla tjuvar. Men poängen är att försöka umgås mer med människor som ger än som tar. Varje år gör du om listan. Byt ut två personer och putta in två nya.

Här kan du lyssna på hela samtalet med Gustaf: