Marias företag stoppades av orimliga regler

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 januari, 2014

Läste ni om Maria Samuelsson (på bilden med sonen Måns) i nr 7/2013 av Driva Eget? För er som inte har gjort det kommer min text om henne här:

Foto: Jenny Sjöö

De orimliga reglerna kring föräldraledigheten för småföretagare är den främsta orsaken till att Maria Samuelsson lagt ned sitt företag.
Hon hade en årsinkomst på omkring 350 000 kronor – men fick ändå noll i SGI.

Maria Samuelsson hade både en enskild firma och ett aktiebolag när hon blev gravid under 2010. Hon drev en butik i Simrishamn och jobbade samtidigt som viktkonsulent.

I den enskilda firman hade hon tidigare satt av till expansionsfonder eftersom hon fick tips om att det skulle vara bra.
Men åren före graviditeten återförde hon sina expansionsfonder för att få en årsinkomst och sjukpenninggrundande inkomst (SGI), som också föräldrapenningen baseras på.
– Jag tog inte ut någon lön från aktiebolaget. Jag hade ju inkomsterna från den enskilda firman, berättar Maria.

Att det fungerade på det viset kunde hon läsa i Skatteverkets deklarationsbroschyr där det stod så här: ”Expansions- och periodiseringsfonder är sjukpenning- och pensionsgrundande.”

Men när hon vände sig till Försäkringskassan för att få sin SGI fick hon motsatt besked – expansionsfondspengarna som fanns med som inkomst i deklarationen skulle plötsligt inte räknas in.
Ett rättsfall hade totalt förändrat spelreglerna och sagt att varken återförda expansionsfondsmedel eller periodiseringsfond ska tas med i SGI.

Hennes SGI sattes därmed till noll kronor. Hon skulle få lägsta belopp, 180 kronor per dag, som föräldraledig trots att årsinkomsten i deklarationen låg på runt 350 000 kronor.
Nu är hon både bekymrad och besviken på myndigheterna:
– Skatteverket hade hjälpt mig att ta fram lagparagrafer som styrkte att jag skulle få tillgodoräkna mig mina återförda expansionsfonder, men det brydde sig inte Försäkringskassan om. Det hjälpte inte att jag varit företagare i flera år och tjänat pengar.

Följden blev att Maria bara kunde ta ut några få föräldradagar de närmaste veckorna efter förlossningen – hon kunde inte försörja sig på 180 skattepliktiga kronor om dagen. Hon tvingades sätta aktiebolaget i konkurs.

Det gick inte att driva verksamheten vidare i en dyr lokal, ta hand om sonen och fortsätta jobba som viktkonsulent. Hon hade inte heller råd att ha kvar sin anställda.
Hon tycker att myndigheterna struntar i företagarna:
– När jag var på ett informationsmöte om föräldrapenning pratades det hela tiden som om alla är anställda. När jag sa att jag var egenföretagare sa de att jag skulle få ett jobbigt liv framöver.

De orimliga SGI-reglerna är den främsta anledningen till att Maria nu gett upp som företagare och tagit två deltidsanställningar för att få upp sin SGI:
– Nu när jag är anställd är det plötsligt himla enkelt att räkna ut sin SGI.

Känner du igen dig? Har du också drabbats som företagare? Skriv en kommentar eller mejla mig på majastina@driva-eget.se

I nästa vecka skriver jag om fällor föräldralediga företagare går i – håll utkik!