Läsarfråga!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 25 oktober, 2013

Jag fick mejl från en bloggläsare i veckan:

”Är väldigt intresserad av att höra för/emot/att tänka på osv så att man får en bra start utan problem med föräldrapenning eller arbetsgivare. Även när det gäller att starta eget under tiden som anställd och vad man behöver tänka på är väldigt intressant att läsa om.”

Jag tänker gå igenom massa tips kring detta framöver, men startar med två i dag:

  1. Tänk på att det kan vara bättre att starta enskild firma istället för aktiebolag när du vet att föräldraledigheten är på gång. Som nystartad egenföretagare (företaget ska vara max två år) kan du basera din föräldrapenning på vad du skulle ha tjänat som anställd i samma bransch (Försäkringskassan tittar alltså på SCB:s lönestatistik), men den nystartsregeln om två år gäller inte för den som startar aktiebolag. Då måste du direkt visa på vad din inkomst är som om du hade varit ”en vanlig anställd”. Och precis i början av din företagarkarriär brukar inte inkomsterna vara skyhöga…
  2. Om du är en kombinatör, alltså startar företag samtidigt som anställning och också baserar din föräldrapenning på både anställning och eget företag, är reglerna trista när du senare ska ta ut tillfällig föräldrapenning, alltså när du ska vabba. Du måste ange i procent hur mycket du jobbar med företaget respektive är anställd. Säg att du är anställd måndag-tisdag och jobbar i företaget onsdag-fredag. Då har föräldrapenning baserad på 40 procent anställning och 60 procent eget företag. Om ditt barn senare blir sjukt en tisdag – då får du bara 40 procent av din totala SGI, eftersom Försäkringskassan ser till den enskilda dagen, inte att du faktiskt totalt jobbar heltid.

Jag drabbades av det sistnämna under min första vab-dag, eftersom jag hade en SGI baserad på både anställning och företaget. Och det första du gör efter föräldraledigheten är ju inte att uppdatera din SGI eftersom du inte har hunnit jobba upp en inkomst i företaget. Du har inget underlag att basera ”det nya” på.

Men eftersom jag numera jobbar heltid som företagare är min SGI ändrad och baserad på bara företaget. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg gäller det att du motiverar och pläderar för din sak. Vilket jag gjorde nu senast.
Och hurra! Försäkringskassans handläggare ringde upp mig och vi gick gemensamt igenom min nya uträkning. Slutsats: Överens. Och jag får en bättre SGI som heltidsföretagare än innan föräldraledigheten.

Nu tar vi helg, va? Yes!