Inför en säkerhetsfunktion så att även galna idéer kan testas

Janne Näsström

Publicerades: 23 oktober, 2012

Idag var jag med om något väldigt märkligt. Just nu arbetar jag på plats hos en kund i Härnösand. Men ändå kunde jag avsluta en konferens i Förslöv utanför Båstad. Min lilla föreläsning hölls via Skype.

Konferensen hette Innovatum och arrangerades av landets enda mobila inkubator Business Management Öresund. Inkubatorer finns annars bara vid högskolor och universitet. För att ta del av deras tjänster så måste företaget flytta in i deras lokaler.

Grejen med den här satsningen är att företagaren kan stanna kvar i sin invanda miljö och ändå utnyttja inkubatorns alla möjligheter. Märkligt att ingen kommit på det tidigare, men det är väl ett tecken på den rådande ordningen att vi småföretagare uppfattas som en nyttighet som andra kan använda sig av i sina syften.

Nu kan jag för lite om verksamheten för att fördjupa mig i dess förtjänster. Vill du veta mer, kolla på deras hemsida www.bmoresund.se.

Jag pratade om vikten att få misslyckas och försöka igen. Och fick ett oförberett minne som jag delgav åhörarna. Och nu tänkte jag göra detsamma här.

1987 arbetade jag på en reklambyrå. En av våra kunder var Ingenjörsvetenskapsakademin. Vårt uppdrag var att marknadsföra ett utbildningspaket som hette Management of Technology.

Litteraturen innehöll ett stort antal exempel på lyckade utvecklingsprojekt. Ett av dem minns jag tydligt.

Företaget var Perstorp vars stora produkt tidigare var laminatskivor, mer kända som Perstorpsplattor. Man arbetade aktivt för att medarbetarna skulle komma med idéer på nya produkter. Som alla vet är nytänkande sällan önskvärt. Inte i storföretag, inte hos myndigheter och absolut inte hos de myndigheter som ska främja nyföretagande.

Perstorp hade lagt in en genial säkerhetsfunktion. Även om förslagsställaren fick nej, så kunde han eller hon, om jag minns rätt, få 50 000 kronor för att testa sin idé.

Ett förslag var att göra imiterade trägolv av Perstorpsplattor. Mottagandet blev minst sagt svalt. Går inte, kommer att bullra för mycket. Men 50 000 kronor satsades ändå för att testa idén.

Den visade sig vara fullständigt lysande. Resultatet blev Pergo och  efterföljarna som vi alla har i våra hem idag. Utan denna säkerhetsfunktion hade laminatgolvet inte funnits.

Hur många goda idéer blir kvävda innan de ens har testats? Det är på tiden att motsvarande säkerhetsfunktion införs hos Almi. En enda idé av Pergoklass skulle ur ett samhällsekonomiskt perspektiv betala hela satsningen.

Förresten, det var dumt tänkt av mig. Näringsfrämjande verksamhet syftar som bekant till att arvodera politiker och avlöna deras tjänstemän.