Så kan du minska din skatt och skydda dina tillgångar med ett holdingbolag

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 september, 2024
Foto av: Unsplash

Vad är ett holdingbolag, vilka är de viktigaste fördelarna och reglerna – och hur kan det hjälpa dig att maximera dina vinster? Vi reder ut.

Har du flera olika bolag? Då kan ett holdingbolag ge dig möjligheten att samla vinster och tillgångar för att på så sätt planera dina investeringar smartare och hantera risker på ett effektivt sätt. I den här artikeln går vi igenom grunderna.

Vad är ett holdingbolag?

Ett holdingbolag är ett företag som inte har någon egen operativ verksamhet utan äger andelar i andra bolag, så kallade dotterbolag.

Vilka är fördelarna med ett holdingbolag?

Minska ekonomisk risk

En fördel med att starta ett holdingbolag är möjligheten att ta emot utdelningar från dotterbolag skattefritt – så länge alla regler för detta uppfylls. Bland annat behöver moderbolaget äga minst 10% av kapitalet i dotterbolaget och innehavet ska vara näringsbetingat (exempelvis att innehavet är avsett för långsiktigt ägande).

På så sätt kan pengarna användas för att investera i nya verksamheter eller placeras i ett sparande. När du sedan vill ta ut pengarna från holdingbolaget till dig som privatperson beskattas utdelningen enligt vanliga regler för kapitalinkomst.

Genom att föra över pengarna från det rörelsedrivande bolaget så minskar du den ekonomiska risken att kapitalet kan förloras, och skyddar därmed dina tillgångar mer effektivt.

Många ser också över möjligheten att använda sparandet i holdingbolaget som ett extra pensionssparande.

Fördela kapital mellan bolag

Ett holdingbolag ger dig möjligheten att fördela kapital mellan dina bolag genom att lämna koncernbidrag mellan de olika dotterföretagen, under vissa förutsättningar.

Om ett företag tillfälligt går med förlust och ett annat med vinst finns också viss möjlighet att resultatutjämna mellan bolagen, med total lägre vinstskatt som följd.

Du kan även under vissa förutsättningar låna pengar mellan bolagen, genom det så kallade koncernundantaget.

Skattefördel vid försäljning

Om du planerar att sälja ett rörelsedrivande företag som ägs av fysiska personer så kan beskattningen bli väldigt hög om köpeskillingen överstiger ägarnas möjlighet till kapitalbeskattad utdelning. Ägs aktierna i dotterbolaget i stället av ett holdingbolag kan försäljningsvinsten bli helt skattefri för holdingbolaget.

Hur startar jag ett holdingbolag?

Ett vanligt sätt är att registrera det som ett vanligt aktiebolag. För att holdingbolaget ska bli moderbolag måste aktierna i det blivande dotterbolaget sedan överlåtas till holdingbolaget. Det är viktigt med rätt dokumentation och att se över eventuella skattekonsekvenser noga. Det kan vara bra att ta hjälp av din revisor eller skatterådgivare.