Frilansskolan del 32: Det hemliga knepet som ökar din försäljning

Camilla Björkman

Publicerades: 7 december, 2011

Idag fick jag ett mejl från en trevlig kvinna som skrev att hon efter att ha följt mina tips på bloggen sålt in inte mindre än sex stora reportage till tidningar hon mest av allt ville skriva för – på en vecka. Herregud! Även om jag får en hel del mejl från läsare som ökat sin försäljning måste nog detta vara rekord. Stort tack från mig för de fina orden och framförallt: otroligt BRA JOBBAT!

Det här mejlet fick mig att fundera på andra sätt som man kan öka sin försäljning – och jag kom fram till en mycket viktig punkt. Nämligen: Vikten av att pitcha en färdig artikel.

”Eh… Färdig artikel? Det pitchar jag redan!” säger du kanske. Okej, så kanske är fallet men läs vidare ändå.

Ett vanligt misstag frilansskribenter gör när de skriver ett synopsis är nämligen följande: De skriver bara själva ”idén” och är inte tydliga i hur de har tänkt vinkla den eller vad artikeln ska innehålla.

Vikten av vinkeln skriver jag om HÄR, men jag ska här visa ett exempel på vad jag menar. Så här ser många pitchmejl ut:

Hej! (kort intro) Jag tänkte höra med er om ni skulle vara intresserade av en artikel om de slitningar som uppkommer i ett förhållande när man får barn. En ny undersökning visar att 30 procent* av alla föräldrar gör slut på grund av dessa. Jag vet några som klarade sig och de är jätteglada nu. Kanske kan en artikel om det här problemet vara något för er?

Det är inget fel med själva idén, och det är bättre att skriva så här än att inte skriva något alls. Men: det är inte en färdig artikelidé! Det här är ett embryo till en artikelidé – men den är inte helt och hållet klar. Här finns nämligen ingen skarp vinkel, och även om man själv vet hur man tänkt vinkla artikeln så har man här inte presenterat det på ett tydligt sätt. Ovanstående text skulle i praktiken kunna betyda allt mellan himmel och jord som har med slitningar på småbarnsföräldrar att göra, t ex:

  • En artikel om själva undersökningen.
  • En artikel om slitningar på småbarnsföräldrar.
  • En artikel som löser ovanstående slitningar.
  • En artikel där föräldrarna talar ut om sina slitningar.

Med andra ord: Vad som helst.

För att en redaktör över huvud taget ska ta tag i ovanstående artikel krävs det att hon/han själv sätter sig och tänker ut en skarp vinkel, en rubrik och en ruta. Men då är risken rätt stor att redaktören…

  • Inte orkar tänka till och lämnar idén därhän.
  • Inte ser dess rätta potential.
  • Inte vågar beställa artikeln eftersom han/hon är rädd att du inte kan vinkla artikeln så att den passar tidningen.

…och därmed svarar ”nej tack”.

Vad ska du göra i stället? Jo, du ska ta till ett knep som majoriteten av alla frilansskribenter som pitchar artikelidéer INTE gör, men som är otroligt enkelt och effektivt:

Du ska skriva en bra rubrik på ditt synopsis som direkt förklarar vinkeln.

Jag vågar lova dig att denna, till synes pyttelilla sak, kommer att göra stor skillnad i responsen från redaktörerna. Det tar nämligen ditt synopsis från en ”tanke” till en färdig artikelidé, vilket är något som redaktören direkt kan ta ställning till om han/hon vill köpa. Eftersom många frilansjournalister skickar in ”tankar” och inte konkreta, vinklade artikelidéer – har du chansen att sticka ut rejält. Dessutom gör det att du själv tvingas till om vad vinkeln faktiskt är.

Här är ett exempel på hur du kan skriva i stället, efter introduktionen:

SÅ SLIPPER NI KRISA UNDER SMÅBARNSÅREN
Ny forskning från xxx-universitetet visar att 30 procent av alla föräldrar gör slut inom två år efter att barnet har fötts. Den här artikeln tar avstamp i undersökningen och guidar sedan läsarna i hur man inte blir en av de drabbade. Jag intervjuar en expert som kommer med konkreta och nytänkande råd, t ex Anna Andersson som själv har forskat på just de slitningar som uppstår på relationen efter att man har fött barn. Jag har även ett bra case på föräldrar som hamnade i en sådan kris men som tog sig igenom den, bland annat genom att införa en barnfri stund en gång i veckan och genom att prata med en terapeut. Huvudartikeln kan vara löptext eller bestå av en inledning med punkter. Ruta: ”Bråkfria frågor att ställa varandra”, som tar upp bra frågor man kan ställa sin partner för att prata ut, men utan att börja gräla.

Det du har gjort med ovanstående text är alltså:

  • Berättat vilken vinkel du tänker dig.
  • Tydligt visat denna för redaktören med hjälp av en rubrik.
  • Beskrivit tydligt vad artikeln ska innehålla och vilka personer som är med.
  • Visat att du kan leverera alla komponenter i en artikel, i det här fallet: forskning som stöder din vinkel, expertutlåtande, bra och NYA råd (inte bara de gamla vanliga typ ”ge komplimanger”), case och till och med en bra ruta.
  • Visat att du fattar hur en redaktör tänker. De vill inte bara ha en brödtext, utan ”hela kalaset” som gör en färdig artikel.

Du behöver inte slå knut på dig själv i jakten på en bra rubrik. Det viktiga är att rubriken direkt ska berätta vad artikeln handlar om. ”Så slipper ni krisa under småbarnsåren” sticker t ex inte ut särskilt mycket och chansen är stor att redaktören ändå vill sätta dit något mer kreativt. MEN den säger exakt vad artikeln ska innehålla vilket gör den perfekt i ett synopsis. Ett tips, om det känns svårt, är än en gång: Studera tidningen som du skickar idén till. Hur ser deras rubriker ut?

EDIT: Det här kan du använda även när du ringer en redaktör. Jag brukar t ex ringa en uppdragsgivare och säga något i stil med: ”Jag har en grym artikelidé!” och sen säger jag bara rubriken med all min kraft, varpå jag kort förklarar den. Då fattar ofta redaktören direkt. I stället för att ba ”jo det är så att jag tänkte att det här med det eller det…”

Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar eller frågor här nedan!

Vill du ha ett mejl varje gång jag uppdaterar bloggen? Mejla mig på camilla@driva-eget.se

*undersökningen är påhittad av mig.