Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Bli medlem
Försäljning & Lönsamhet

5 sätt att tjäna mer pengar i höst

Det sägs att företagande är hårt arbete och att det inte finns några genvägar till framgång. Det är förstås helt osant. Med smarta verktyg och lärdomar från världens främsta experter och entreprenörer kan du hoppa över de vanligaste misstagen – och snabba på vägen till just din framgång.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 4 oktober, 2023 6 minuters läsning
Tja¨na mer pengar med mall för likviditetsbudget för enskild firma

Foto: Tja¨na mer pengar med mall för likviditetsbudget för enskild firma

I den här guiden ska vi fokusera på hur du kan tjäna mer pengar i höst.

Steg 1 – Exakt detta ska du göra i höst för att tjäna mer pengar

Som företagsledare kan du inte göra allt. Vi brukar kalla företagare som byter tid mot pengar för småföretagare, och företagare som bygger system (som är oberoende av dem) för entreprenörer. Var inte tiden, bygg klockan! Det är först då du kan tjäna mer pengar på riktigt

Var inte tiden, bygg klockan!

Låt oss ta ett exempel: Du har en konsultfirma och fakturerar för din egen tid (samma sak gäller frisörer, kreatörer etc). Visst kanske du får en hygglig intäkt i företaget, men allt är beroende av dig.

Om du istället bygger ett system där du kan ta betalt för din kunskap istället för din tid, kan du snabbt skala upp ditt företag och tjäna mer pengar. Hur ska det gå till? Som konsult kan du till exempel skapa en 'How to-process', som gör att kunden kan genomföra arbetet själv, kanske bara med din övervakning. Troligen billigare för kunden, och du spar massor med tid du kan lägga på annat.

Om du arbetar som utbildare kanske du kan genomföra utbildningarna online, och dessutom med flera företag samtidigt. Helt plötsligt har du dubblat eller flerdubblat din lönsamhet.

Läs också: Bli extremt produktiv i 9 steg

Steg 2 – Tänk 10 gånger större

Det flesta företag fokuserar på hur de ska kunna öka omsättningen eller lönsamheten med 10 procent. Det är okej, men också väldigt begränsande. Ställ istället frågan: hur kan vi växa med 10 gånger nästa år? Om inte annat kommer du att tänka helt nya tankar och hitta helt nya vägar framåt.

Hur kan vi växa med 10 gånger nästa år?

Och du – om du verkligen vill tjäna mer pengar på lång sikt bör du ställa en annan fråga också: Hur kan vi göra detta helt utan min inblandning?

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends.

Steg 3: Bli dubbelt så effektiv

De flesta företagare gör som de alltid har gjort. Är du en av dem? Utgå istället från att det finns massor med sätt att bli mer effektiv och få fler saker gjorda. Här är våra favoriter:

Pomodoro-tekniken – hjälper dig att tjäna mer pengar

Genom att justera våra arbetspass med Pomodoro-tekniken har vi blivit säkert 25 procent mer effektiva varje dag. Vill du också testa? Spana in den här länken där vi förklarar mer.

Läs mer:Så här fungerar Pomodoro-tekniken

Gör dagens två viktigaste först

Att bli mer effektiv är ju bra, men att verkligen få saker att hända kräver att du också gör rätt saker. Identifiera varje dag vilka två aktiviteter (som var och en tar max 60 minuter) som skulle göra störst skillnad för ditt företag.

Börja sedan dagen med att göra just de två uppgifterna – innan du sätter på mobilen, notiser och mail. Vi utlovar underverk med denna teknik.

Steg 4: Bli av med alla distraktioner

Om du verkligen vill levla dig själv och dina medarbetare i höst (och dessutom tjäna mer pengar) – totalförbjud onödiga distraktioner. Här är de farligaste:

  • Pushnotiser på datorn och i mobilen (stäng av helt!)
  • Ständig koll av mailen (gå ner till en gång per dag)
  • Kontorslandskap (enkel lösning: när du har hörlurarna på, vill du inte bli störd)
  • Sociala medier-flöden (inte okej under arbetsdagen, skaffa en app som låser dem)
  • Nyhetsflöden (se ovan, lås dem under arbetstid)

Steg 5: Tjäna mer pengar med nollbudgetering

Ahh, vårt favoritverktyg. Nollbudgetering går ut på att du tar din resultaträkning (eller budget) och skapar en ny kolumn längst till höger. Sedan följer du följande steg:

  1. För varje post, fundera på följande fråga: Hur skulle den här posten kunna bli noll?
  2. Om ni inte kommer ner till 0, spåna idéer för hur posten kan minska ordentligt genom smarta lösningar.
  3. Summera ihop de nya 'siffrorna' och se hur mycket pengar ni potentiellt har sparat. 10 procent? 25 procent?

Detta är verkligen värt en timme i kvartalet. Testa du också!

Läs mer: Här lär vi dig hur nollbudgetering fungerar

Vanliga frågor om att tjäna mer pengar som företagare (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)

Vad är det bästa sättet att tjäna mer pengar som företagare?

Det mest effektiva sättet är att gå från att byta tid mot pengar till att bygga system som genererar intäkter utan din direkta inblandning. Till exempel kan du som konsult skapa digitala utbildningar eller processer som kunder kan använda självständigt, istället för att sälja din tid per timme. Detta gör att du kan skala upp verksamheten och öka intäkterna betydligt snabbare.

Hur kan jag tänka större kring mitt företags tillväxt?

Istället för att sikta på 10 procents tillväxt, utmana dig själv att tänka 10 gånger större. Ställ dig frågan: "Hur kan vi växa med 10 gånger nästa år?" Detta tankesätt tvingar fram helt nya idéer och innovativa lösningar som kan revolutionera din verksamhet. Fokusera särskilt på lösningar som kan fungera utan din direkta medverkan.

Vilka är de mest effektiva metoderna för att öka företagets lönsamhet?

De mest effektiva metoderna inkluderar att implementera Pomodoro-tekniken för ökad produktivitet, prioritera dagens två viktigaste uppgifter först på morgonen, och använda nollbudgetering för att identifiera och eliminera onödiga kostnader. Dessa metoder kan tillsammans öka din effektivitet med upp till 25 procent och markant förbättra lönsamheten.

Hur eliminerar man distraktioner för att tjäna mer pengar?

Börja med att stänga av alla pushnotiser på datorn och mobilen, begränsa mejlkollen till en gång per dag, och blockera sociala medier under arbetstid. För teamarbete, inför tydliga regler kring störningsmoment, till exempel genom att använda hörlurar som "stör ej"-signal. Detta ökar fokus och produktivitet dramatiskt.

Vad är nollbudgetering och hur kan det öka företagets intäkter?

Nollbudgetering är en kraftfull metod där du tar din resultaträkning och ifrågasätter varje kostnad med målet att få den till noll. Om det inte är möjligt, fokusera på att kraftigt reducera kostnaden genom smarta lösningar. Denna metod kan ofta identifiera besparingar på 10-25 procent av företagets kostnader, vilket direkt ökar vinsten.

Hur kan man snabbt förbättra företagets kassaflöde?

Kombinera nollbudgetering med effektivitetsåtgärder som Pomodoro-tekniken och systematisering av tjänster. Fokusera på att skapa digitala produkter eller tjänster som kan säljas om och om igen utan extra arbetsinsats. Detta ger snabbt resultat på kassaflödet och skapar en mer skalbar verksamhet.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.