Är mångfald = bättre lönsamhet = lättare att få finansiering?


Alla pratar mångfald, men är företag med stor mångfald verkligen mer lönsamma än andra företag? Och har de lättare att hitta finansiering? Just det får du svar på snart, och dessutom får du konkreta råd som hjälper ditt företag att skapa bättre mångfald (Spoiler Alert! Det kan löna sig…)
När vi snackar mångfald i företag handlar det om att skapa en miljö där olika perspektiv, erfarenheter och bakgrunder möts. Mångfald kan innebära allt från kön och etnicitet till ålder och utbildningsbakgrund. Men hur påverkar detta företagets lönsamhet och möjligheter till finansiering?
Låt oss gå igenom varför mångfald är viktig, och hur du kan skapa bättre mångfald i ditt företag. Och framförallt, om det gör ditt företag mer lönsamt!
Psst! Behöver ditt företag finansiering till nya satsningar? Innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering och rådgivning här.
Är mångfald = lönsamhet?
Flera studier har visat att bolag med hög mångfald ofta presterar bättre ekonomiskt än de med låg mångfald. Enligt en rapport från McKinsey & Company är sannolikheten att överträffa ekonomiska mål 21 procent högre för företag med stor etnisk mångfald i ledningen.
Tips! Läs här varför en jämställd och jämlik styrelse skapar mer lönsamma företag.
Det kan finnas flera anledningar till detta. Mångfald kan leda till bättre beslutsfattande, ökad innovation och en bredare förståelse för kundbasen.
Varför mångfald ökar lönsamheten:
- Bredare perspektiv: Ett mångfaldigt team har fler perspektiv, vilket leder till bättre beslutsfattande och problemlösning.
- Innovation: Olika bakgrunder och erfarenheter främjar kreativitet och innovation, vilket kan leda till nya produkter och tjänster.
- Attrahera talang: Företag som värderar mångfald har lättare att attrahera och behålla talang från en bredare kandidatpool.
- Kundförståelse: Medarbetare med olika perspektiv kan bättre förstå och tillgodose behoven hos flera kundgrupper.
Behöver du också finansiering för att utveckla din affärsidé?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt. Du bokar ditt möte här.
Hur skapar jag ett bolag med bättre mångfald?
Att bygga ett företag med god mångfald kräver målmedvetet arbete. Här är några tips från Almi på hur du kan främja mångfald i ditt företag:
Fem steg till bättre mångfald
- Rekryteringsprocesser: Se över dina rekryteringsprocesser för att säkerställa att de är inkluderande och rättvisa. Använd rekryteringskanaler som människor med olika bakgrunder och se till att ha en blandning i rekryteringsteamet.
- Utbildning och medvetenhet: Utbilda dina medarbetare om fördomar och vikten av mångfald. Regelbundna workshops och utbildningar kan hjälpa till att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö.
- Inkluderande kommunikation: Se till att din kommunikation, både intern och extern, är inkluderande. Använd språk och bilder som speglar mångfald.
- Flexibla arbetsförhållanden: Erbjud flexibla arbetsvillkor som gör det möjligt för människor med olika bakgrunder och livssituationer att trivas.
- Förebilder och ledarskap: Stärk mångfald genom att ha förebilder på ledande positioner. Det visar att företaget värderar och prioriterar mångfald på alla nivåer.
Leder mångfald till mer och bättre finansiering?
Ett företag som aktivt arbetar med mångfald kan också ha lättare att få finansiering. Dels för att många finansiärer ställer krav på mångfald i företaget, och dels för att finansiärer helt enkelt vill investera i lönsamma bolag(eller bolag som kan bli lönsamma). Och om mångfald = lönsamhet, så blir mångfald förstås en USP när du ska träffa finansiärer – vare sig det är riskkapital, banken eller Almi.
Riskkapitalbolag blir allt mer medvetna om mångfaldens betydelse. Många investerare söker efter företag som har en inkluderande kultur och mångfald i ledningen. Anledningen är enkel: mångfaldiga team har visat sig vara mer framgångsrika och innovativa, vilket minskar risken för investerarna.
Så varför är mångfald attraktivt för finansiärer?
- Hållbarhet: Mångfald bidrar till hållbar utveckling, vilket är attraktivt för investerare som söker långsiktiga investeringar.
- Riskminimering: Mångfaldiga team har visat sig vara mer innovativa och anpassningsbara, vilket minskar risken för investerarna.
- Marknadspotential: Företag med mångfald kan bättre förstå och tillgodose en global och varierad kundbas, vilket ökar deras marknadspotential.
Behöver du också finansiering för att utveckla en affärsidé?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt. Du bokar ditt möte här.
Hur viktig är mångfald för Almis finansiering?
Almi, som arbetar för att stödja små och medelstora företag i Sverige, har också ett starkt fokus på mångfald. Mångfald är en av flera viktiga faktorer för hållbar utveckling, och Almi strävar efter att stödja företag som arbetar med dessa frågor.
Förutom rådgivning och finansiering, har Almi kostnadsfria och mycket populära mallar för affärsplan, budgetmall och Lean Canvas.
Kanske kan ditt företag få rådgivning och hjälp med finansiering hos Almi? Börja med att titta på vilka alternativ som finns.
- Lån
Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
- Riskkapital via Almi Invest
Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
- Verifieringsmedel
Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.
Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.
Låt oss sammanfatta…
Att arbeta med mångfald är inte bara en moralisk eller etisk fråga, utan en strategisk affärsfördel. Mångfaldiga företag tenderar att vara mer innovativa, ha bättre beslutsfattande och en starkare koppling till sina kunder. Dessutom kan ett starkt fokus på mångfald göra det lättare att attrahera finansiering, både från privata investerare och offentliga aktörer som Almi.
Genom att följa stegen ovan och skapa en inkluderande arbetsplats kan ditt företag inte bara bli mer lönsamt, utan också bidra till en hållbar och rättvis framtid.
Om Almi
Almi investerar i hållbar tillväxt. Vi ger näring till Sverige genom att erbjuda finansiering i form av lån och riskkapital samt stöd och vägledning inom affärsutveckling till små och medelstora företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.