Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Bästa avdragen i deklarationen 2022 – privat, enskild firma och aktiebolag

Visma Spcs 20 april, 2022 7 minuters läsning
Bästa avdragen i deklarationen 2022

För dig som företagare finns en hel del att påverka i deklarationen. Här går vi igenom de viktigaste avdragen (och nyheterna!) för dig som privatperson, för enskild firma och för aktiebolag.

Deklaration ska vara inne den 2 maj 2022 – både för dig som privatperson och för enskild firma. Aktiebolag har andra regler. Om du skulle behöva uppskov med deklarationen är det hög tid att ansöka om det – läs mer om hur du gör här.

Som vanligt finns en lång rad avdrag du kan göra som privatperson – men också i din enskilda firma och i ett aktiebolag. Detta är extra viktigt i tuffa tider när varje krona behövs i ditt företag, för att du ska kunna skapa en hållbar framtid.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste avdragen och de nyheter som finns 2022. Du får:

  • Skatteexpertens bästa råd till dig som företagare
  • Vad du ska tänka på i deklarationen just 2022
  • Viktigaste avdragen för privatpersoner, enskild firma och aktiebolag

Läs vidare för att få alla tips och förslag på avdrag. Men innan du börjar, rekommenderar vi dig att spana in listan på de viktigaste skattenyheterna för enskild firma och aktiebolag i deklarationen 2022.

Skatteexpertens bästa råd i deklarationen 2022

Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem är en av landets mest anlitade utbildare i skattefrågor och delägare i Skattehuset i Göteborg AB. För honom är bästa rådet till företagare i deklarationen 2022 självklart.

– Undvik att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent och som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Och det kan en företagare nästan alltid undvika med god planering, säger Jan-Åke.

Många företagare som har möjlighet väljer istället en lön som ligger vid brytpunkten för statlig skatt. Brytpunkten är 523 200 kronor för inkomståret 2021. På inkomster över denna gräns betalar du statlig inkomstskatt med 20 procent, utan att få några extra sociala förmåner.

Bästa avdragsrådet för privatpersoner

Till privatpersoner blir viktigaste rådet från Jan-Åke ett annat.

– Löntagare som kan göra avdrag för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete ska inte missa den chansen. Det kan ge tiotusentals kronor i minskad skatt. Detta utan att dina sociala förmåner påverkas på ett negativt sätt, berättar han.

Detta gäller förstås även dig som är anställd i ditt eget aktiebolag.

Vad är viktigt att tänka på i deklarationen just 2022?

Valet 2022 närmar sig, och Jan-Åke tycker att företagare bör förbereda sig på nya regler kring utdelning.

– Ägare av fåmansföretag behöver förbereda sig på att reglerna kan bli hårdare vad gäller beskattningen av utdelning, menar han.

I dag är skattesatsen 20 procent på belopp upp till gränsbeloppet (schablonbeloppet för beskattningsåret 2021 är 183 700 kr). På all annan utdelning är skattesatsen samma som för lön i inkomst av tjänst. Pandemin har försenat diskussionen, men regeringen har antytt att man önskar höjda skatter för ägare av fåmansföretag.

Kan jag få hjälp med deklarationen?

Som företagare kan du sköta deklarationen själv – både privat och för ditt företag. Om inte annat är det bra att gå igenom sin egen och företagets skattesituation en gång om året. Du kan också ta hjälp av en skatterådgivare, revisor eller din redovisningsbyrå.

Men det enklaste sättet för många företagare är att utnyttja de smarta funktioner som finns i ett molnbaserat bokföringsprogram.

– Det bästa är att själv sätta sig in i den egna ekonomin och planera för en rimlig skatt på de egna inkomsterna. För många företagare går det alldeles utmärkt att använda Visma eEkonomi tillsammans med deklarationstillvalet, berättar Jan-Åke.

En deklaration, tack!
Fixa deklarationen själv. Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.

Viktigaste avdragen 2022 för privatpersoner

För dig som privatperson finns en lång rad viktiga tips inför deklarationen 2022. Låt oss först ge dig en översikt över de viktigaste avdragen och smartaste råden – och sedan guida dig till mer läsning inom varje område.

Se upp för stora kapitalunderskott

Försök att inte deklarera ett underskott av låneräntor etc som överstiger 100 000 kronor. Då slår avdragsbegränsningen in – vilken är ogynnsam.

Dubbelt boende kan ge 1 000-tals kronor i avdrag

För att få rätt till avdrag för dubbel bosättning ska du ha haft arbete på annan ort och samtidigt haft kvar den gamla bostaden. Avståndet mellan hemorten och arbetsorten måste vara mer än fem mil.

Privata hyresintäkter ger låg skatt

Hyresinkomster är lågt beskattade i Sverige – och gäller dig som hyr ut hela eller delar av din bostad till utomstående. I deklarationen behöver du inte ens ta upp hyresinkomster som understiger 50 000 kronor.

Tänk på nya reglerna för uppskov vid bostadsaffär

Från 1 januari 2021 behöver du inte längre betala extraskatten vid uppskov med skatten efter vinst vid bostadsaffär. Skatten var tidigare 0,5 % av uppskovsbeloppet (per år).

Vill du läsa mer om varje avdrag och tips, och få ännu fler avdragstips för dig som privatperson?
Se hela listan med avdrag för privatpersoner här.

Viktigaste avdragen 2022 för enskild firma

För dig med enskild firma finns flera avdrag utöver dem som gäller för privatpersoner. Lås oss sammanfatta dem kort, och sedan ge dig hänvisningar till mer läsning om varje del.

Tänk också på att ett smart, molnbaserat bokföringsprogram – till exempel Visma eEkonomi – hjälper dig att automatisera bokföringen och att få koll på många avdrag direkt i programmet.

Här är de viktigaste avdragen och tipsen för dig med enskild firma 2022.

  • Försök på 100 000 kronor i arbetsinkomst från din enskilda firma om du är 66+ – skatten på sådan inkomst blir väldigt låg.
  • Glöm inte att dra av för resor och kontor – det finns schablonbidrag exempelvis för kontor hemma.
  • Undvik den höga marginalskatten – genom smarta periodiserings- och expansionsfonder.
  • Du kan byta till en karensdag i sjukförsäkringen – då får du högre skydd vid större inkomstbortfall vid sjukdom.
  • Utnyttja förlusten i enskilda firman – vilket kan minska skatten på övriga tjänsteinkomster, t.ex. lön.

Vill du veta exakt hur dessa avdrag och tips fungerar? Se alla avdrag och fördjupning för enskild firma här.

En deklaration, tack!
Fixa deklarationen själv. Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.

Avdragen som gäller både aktiebolag och enskild firma

Vissa avdrag gäller både enskild firma och aktiebolag. De viktigaste avdragen och tipsen i denna kategori är:

  • att byta från kvartalsmoms till årsmoms, speciellt om du omsätter högst en miljon kronor.
  • att justera preliminära F-skatten om den är för hög, genom att lämna in en preliminärdeklaration.
  • att komma ihåg möjligheterna för avdrag för forskning och utveckling. Företaget kan göra avdrag på arbetsgivaravgifterna med 20 procent för anställda som till minst 75 % av arbetstiden arbetat med forskning och utveckling i kommersiellt syfte.

Läs mer om avdragen som gäller både aktiebolag och enskild firma här.

Känner du dig osäker inför din deklaration?
Visma Spcs kostnadsfria deklarationsguide är för dig som vill lära dig att deklarera, utan att behöva gå en kurs eller utbildning i deklaration.
Här hittar du guiden.

Bästa tipsen för aktiebolag i deklarationen

Aktiebolag lämnar inte in deklarationen samtidigt som privatpersoner och enskild firma. Och för aktiebolag finns en rad avdrag som inte gäller för enskilda firmor. Här är de viktigaste tipsen i deklarationen för aktiebolag 2022:

  • Du kan förbereda för en extra utdelning om du har fåmansbolag – speciellt om du sitter med stora, sparade utdelningsutrymmen. Det finns en risk att de fördelaktiga reglerna för utdelning till 20 % försvinner efter valet.
  • Utnyttja det faktum att privat sjukförsäkring fortfarande är en bra förmån. Du tjänar också på att låta aktiebolaget stå för försäkringspremien jämfört med att teckna försäkringen med privata, skattade inkomster.

Vill du läsa mer om varje tips gör du det i den här listan över avdrag för aktiebolag i deklarationen 2022.

Läs också! Skattekalender 2022: När ska ditt företag deklareras?

Om Visma Spcs
Det ska vara enkelt att deklarera – oavsett om du har enskild firma, aktiebolag eller redovisningsbyrå. Det är utgångspunkten för Visma Spcs. Med självkörande bokföring kan du enkelt rusta dig inför deklarationen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



Driva Eget väljer Co-Member – för ökat engagemang och framtidssäkrad tillväxt

Driva Eget har valt att satsa på den svenska plattformen Co-Member för att ta nästa kliv i vår digitala utveckling. Med Co-Member får vi en kraftfull och skalbar lösning som kombinerar publiceringsverktyg, community-funktioner, betalvägg och AI-baserade verktyg – allt i ett.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 22 april, 2025 2 minuters läsning
Co-Member

Foto: Co-Member

Ett naturligt steg i vår tillväxtresa

Vi på Driva Eget har under många år inspirerat och stöttat tusentals småföretagare i Sverige – från den första idén till att bygga ett hållbart företag och ett liv man älskar. För att kunna fortsätta vara en relevant och värdefull resurs även i en snabbt föränderlig medievärld behövs inte bara rätt innehåll – utan också rätt plattform.

– Vi valde Co-Member eftersom det ger oss möjligheten att samla hela vår digitala närvaro i ett system – samtidigt som det är anpassat för de behov som moderna medier har idag och imorgon. Det här är ett stort lyft för oss och för våra läsare, säger Gustaf Oscarson VD för Driva Eget.

Varför Co-Member?

Co-Member är en svenskutvecklad plattform skapad för medier och community-baserade varumärken. Den hjälper redaktioner att:

  • Skapa och publicera innehåll snabbt och effektivt
  • Bygga starkare relationer med läsarna genom community-funktioner
  • Öka intäkterna med smidiga lösningar för annonser, prenumerationer och betalväggar
  • Få tillgång till smarta verktyg för engagemang, SEO och AI-stöd
  • Skala upp utan att tekniken sätter stopp

Plattformen driftas på svenska servrar, är GDPR-säkrad och alltid uppdaterad med ny funktionalitet – utan att kräva tunga interna resurser.

Vad betyder det för dig som läsare?

Den nya versionen av Driva Eget som lanserades under februari 2025 innebär en snabbare, enklare och mer engagerande upplevelse – både för dig som är ny i din företagarresa och för dig som vill växla upp.

Du kommer kunna spara artiklar, följa ämnen, ta del av exklusivt innehåll, och mycket mer. Framöver lanserar vi fler tjänster för dig som har Driva Eget Plus  – alltid med småföretagarens behov i fokus.

– Vår vision är att vara den bästa platsen för människor som bygger sitt drömföretag och sitt drömliv. Tillsammans med Co-Member kan vi skapa en digital plattform som stödjer den resan – varje dag, avslutar Gustaf.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.