Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Växa

"Även om du får nej så känn – yes, vi har kommit vidare!"

Yasemin Bayramoglu 12 augusti, 2019 16 minuters läsning

Att starta en startup är som att be om att få nej. Men Fredrika Bernadotte har inte låtit sig nedslås. I stället har hon använt motgångarna för att skruva på sin idé.
– Även om du får ett nej så se alltid varje möte som nu har jag kommit ett steg längre. Jag har fått mer information!

Både Fredrika Bernadotte och hennes lillasyster Elsa har gett sig in i techbranschen. Elsa med matsvinnappen Karma och så Fredrika, som startat förskoleappen Prion, som hjälper förskolor att både kommunicera med föräldrarna och dokumentera barnens arbete.

LÄS OCKSÅ: COACHA PÅ RÄTT SÄTT

Man skulle kunna tro att det fanns starka företagarförebilder i familjen, som taggade båda systrarna att dra igång var sin startup. Men för Fredrika var företagandet inte alls någon självklarhet.

– Nej, jag har nog aldrig sett mig som en företagare. Jag har alltid tyckt om att skapa och göra saker, men jag har inte sett det som ett företagande, utan det har kommit med åren.

Snabbt mot Telenortoppen

Hon hade kompisar med tydliga mål, men sådan var hon inte
alls själv, menar hon.

– Jag var nog ganska vilsen i vad jag skulle göra. Jag har kompisar som vetat det ganska länge. Men jag har inte haft en sådan bild. Jag tror snarare att det finns många olika liv att leva, olika livsstilar. Jag hoppas ha flera olika i mitt liv.

På Handelshögskolan hade många kompisar tydliga mål. De ville jobba inom banking eller konsultverksamhet.

– Det enda jag visste var att jag inte ville göra det. Jag ville tillhöra ett bolag och bli helt engagerad där. Därför började jag på Telenor.

Jag inte ville vara någon mellanperson som inte kunde något själv.

Hon började som managementtrainee och klev därefter in på marknadsavdelningen. Men där började hon känna sig som det hon ju inte ville bli – en konsult.

– Jag började känna mig lite som en pappersprodukt. Vad kunde jag? De planer jag skapade kunde jag göra på grund av att jag var ute och intervjuade andra. Säljarna – det var de som kunde affären. Jag inte ville vara någon mellanperson som inte kunde något själv. Det slutade med att jag sökte jobb som butikschef på Telenor.

Blev butikschef

Hon bestämde sig för en tvärtomresa. Medan butikssäljare
annars gör karriär och tar sig till huvudkontoret, gick Fredrika från
ledningsmötena ut på butiksgolvet.

Där började hennes entreprenörresa, kan man säga. För att vara butikschef är lite som att driva företag i företaget.

– Exakt! Det var precis som att driva eget i många dimensioner. Ansvaret för en verksamhet och att nå resultat. Vår lön var provisionsbaserad till stor del. Det var ett litet team, vi hade våra mål som vi jobbade mot tillsammans. Jag insåg att jag trivdes i den operativa miljön. Jag gillar att göra. Jag gillar strategi också, men inte bara. Jag vill genomföra!

prion
Daniel Eks sommarprogram fick Fredrika Bernadotte att tänka om.

Det var då som de första tankarna på eget företag dök upp också. Mycket tack vare ett sommarprat med Spotifys Daniel Ek.

– Det var under året som butikschef. Jag började fundera på vad jag skulle göra med mitt liv. Tänkte vad kommer det här leda till på 20 års sikt? Det var på sommaren och jag lyssnade på Daniel Eks sommarprat på semestern. Det var något i det sommarpratet som fick mig att tänka i de här banorna.

Daniel beskrev sin process, hur han började jobba med Spotify, faser han hade gått igenom. Han hade lyckats med ett bolag innan, sedan blev han deprimerad och började ifrågasätta varför han gör saker.

– Det triggade något i mig. Jag började ifrågasätta varför jag gick på Handels, varför jag började på Telenor – högt och lågt. Varför har jag på mig de kläder jag har på mig?

Bli vd var inte målet

Det låter urjobbigt. Och det var det. Men samtidigt var det en viktig process för Fredrika.  Hon började fundera på vad det bästa som skulle kunna hända på Telenor var.

– Det var om jag kom högst upp i bolaget och blev vd. Men jag insåg då att det inte är en dröm jag har. Jag tänkte att om jag inte vill att det bästa som kan hända ska hända, så är jag på fel plats. Jag måste ta mig dit det i alla fall finns en chans att det jag vill ska hända händer.

Jag gick från att tycka att det var kul att jobba med min ide till att skämmas för den. Plötsligt var den utdaterad.

Där och då började resan med första företagsidén. Delningsekonomi, innan begreppet var uppfunnet. Fredrika hade tröttnat på att gå iväg till videobutiken i tid och otid.

– Idén jag hade var en peer-to-peeruthyrning. Jag trodde inte att det var en superidé, men jag tänkte att jag börjar någonstans. En klassisk bisyssla, men ett sätt att så ett frö för att skapa någonting för mig själv på lång sikt. Det här var innan Netflix hade lanserats. Så jag tänkte att jag har ju en massa grannar, varför kan jag inte bara gå och knacka på deras dörr och låna videofilmer av dem och de kunde göra samma hos mig? De flesta hade ju en samling hemma.

Utdaterad över en natt

Tjänsten Grannfilm skulle bestå i en digital karta där man kunde se vilka filmer grannarna hade, sedan kunde man skicka en förfrågan om att låna.

– Sedan kom Netflix bara några månader senare och alla började streama… Jag gick från att tycka att det var kul att jobba med min ide till att skämmas för den. Plötsligt var den utdaterad.

Det här var första försöket. Nu, långt senare, har hon lärt sig att det är precis så här det kan vara när man driver företag. Saker händer som man själv inte kan styra över – och plötsligt måste man lägga om affärsplanen helt.

– Exakt, men det öppnar också upp för nya aktörer när saker förändras.

Okej, nu var det streaming som var grejen och Fredrikas Grannfilm fick i samma ögonblick ett enda stort nej från marknaden. Så vad göra? Deppa och glömma drömmarna om att skapa något eget? Nej.

– Då började jag tänka, hur kan vi få in streamingtrenden i den nya tjänsten? Då var det nytt med appar, så jag tänkte jag gör en app och skrotar hemsidan. Det blev som Prisjakt för streaming där kunderna kunde se vilka filmer man kunde hyra från vilka streamingtjänster – och videobutiker.

Fredrika hittade en utvecklare i Pakistan och tillsammans tog de fram appen. Hon sa upp sig från jobbet och fick samarbetspartners. Ändå skrotade hon appen redan före lanseringen.

– Jag diskuterade den med personer som hade byggt bolag och de var inte superpositiva. Eller ja, de var väldigt negativa. Det var typ ”supernej, du borde inte göra det här”. Samtidigt insåg jag att jag måste ha ett team i Sverige. Det funkade inte att bygga på distans och jag hittade inga utvecklare. Jag fick inte med mig dem på den här idén.

Tog tag i gamla dagboken

Nej igen alltså, på flera olika sätt. Fast egentligen tror hon inte att det var fel på idén i första hand, utan att hennes eget erbjudande inte var tillräckligt attraktivt för att locka utvecklare.

– De kände inte mig och det fanns inga bevis för att det skulle funka. De flesta utvecklare har många alternativ att välja mellan med bra förmåner och höga löner. Och deras vänner hade säkert redan försökt få med dem på saker. Då är det är ganska svårt att komma som utomstående och be någon ta den risken med dig. Nu vet jag andra som faktiskt gör det som jag höll på med då och det går ganska bra. Så jag tror definitivt att det inte bara var idén. Paketet som jag kom med var inte så attraktivt.

Okej, supernej och inget attraktivt paket. Ge upp nu då? Nix.

I snacket med vännerna som dissade filmappen nämnde hon även en annan idé som hon bar på. En idé som hängde ihop med att hon själv skrivit dagbok i alla år och gillar att dokumentera sitt liv.

– Jag ville göra det digitalt i stället och med fokus på bilder kombinerat med text. Jag tyckte att Instagram var ett otroligt bra format, men jag ville inte dela med mig av innehållet till mediebolag som Facebook. Det kändes väldigt privat. Dessutom var både Facebook och Instagram gjorda för att dela allt med alla utöver att de sålde användarnas data.

Bytte fokus direkt

Hon började ta fram en prototyp för Memory Lane, som tjänsten skulle heta. Sedan pratade hon om sina idéer med en annan kompis som hon har mycket respekt för.

– Så jag pitchade jag mina idéer och började med Watchmas, han sa att ja, kanske kan funka. Det var kanske en sexa av tio. Då började jag prata om Memory Lane och han sa direkt ” det där hade jag det velat ha själv – och det där är du. Jag hör att det är något som du tycker är viktigt”.

Det var inte att jag då brann för att alla ska hitta sin film snabbare och effektivare, jag brann för att skapa värde.

Hon fick sitt ja, och skiftade engagemanget till den idén direkt. Utan sentimentala känslor.

– Det är viktigt att man är lyhörd. Någonstans handlar det om att se varför man gör det. Jag ville bygga ett företag. Det var inte att jag då brann för att alla ska hitta sin film snabbare och effektivare, jag brann för att skapa värde. Så när jag såg något som jag trodde kunde ge mer värde var det ganska lätt att byta.

Riggade hackathon

Då, 2012–2013, var det inte alls lika mycket startupsnack som nu. Fredrika hämtade sin information från böcker.

– Jag hade ett ganska strukturerat angreppssätt utifrån de här böckerna. Jag visste att jag skulle testa mig fram till vad som faktiskt funkade.

Problemet med att hitta utvecklare kvarstod dock. Fredrika hade gjort en skiss på Memory Lane-appen i powerpoint när hon var ute på promenad och kom på en alldeles lysande idé.

– Jag kom på att jag hade googlat på utvecklarna för att kunna tänka mig in vad de skulle kunna vara intresserade av. Då hade jag sett att de åker iväg på hackathons, där de bygger saker som appar bara för att de tycker att det är kul och utvecklande för sig själva.

(Ett hackathon är när ett gäng programmerare samlas och
jobbar i princip dygnet runt med en idé.)

Fredrika tog fram telefonen och ringde en av utvecklarna hon
fått lite bättre kontakt med och frågade om han ville ha ett hackathon med
henne för att bygga en prototyp till idén som hon tidigare pitchat för honom. Efter
hackathonet skulle hon ta idén vidare och ville han vara med då så var det
fritt fram.

Prototyp för några pizzor

Han sa ja och tog med sig några fler utvecklare. Snart fanns det en prototyp för IOS med de mest grundläggande funktionerna, för priset av några pizzor.

– Det gäller att hitta vad den här personen är beredd och vill ge, något som den också tjänar på någonstans. En matchning där båda får ut det som de behöver.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR:

När hon behövde ta fram nästa prototyp hade hon samma angreppssätt. Den ledde sedan till att man faktiskt fick ut en app i Appstore.

Under den här tiden jobbade Fredrika med att lära känna många utvecklare, och när appen väl kom ut i AppStore började en av dem, Tobias Brander, använda appen själv. Det ledde till att han ville vara med på resan och att han kort blev senare delägare i bolaget.

– Han började använda appen i sin familj. Den fastnade och han var förvånad, för hans familj var inte superdigital. Det ledde till att han ändrade sig och tänkte ”vad kul att jobba med en produkt som jag själv använder varje dag”. Han kunde ju välja och vraka bland jobb, men här fick han en chans att vara med väldigt tidigt, starta upp och utveckla något som han själv har behov av, säger Fredrika.

Pengarna tog slut

Att ta in en delägare som hon egentligen inte kände så väl blev mindre dramatiskt än man skulle kunna tro. Speciellt med tanke på att Fredrika beskriver dem som väldigt olika varandra.

– Vi har alltid enats i Prion och diskuterar vad som är det bästa för bolaget och sett det som att vi som personer är inte det viktiga. Har vi olika åsikter har vi tänkt ”vad säger kunderna och vad behöver Prion”? Det har varit en enande nämnare som vi nyttjat i många situationer. Därför började vi jobba ihop utan att göra en så stor grej av det, säger Fredrika och fortsätter:

Vi är båda väldigt raka och orädda för att säga vad vi tycker. Det har varit kärnan hela tiden.

– Vi sa bara att vi ser hur det går innan han köpte in sig och vi skrev ett aktieägaravtal och formaliserade allting. Vi är båda väldigt raka och orädda för att säga vad vi tycker. Det har varit kärnan hela tiden.

När Tobias klev in var Fredrikas pengar slut. De behövde få in kapital och för Fredrika blev det fokus på att boka möten med investerare. Det blev snart tydligt att hon måste kunna svara på frågan ”varför ska de vilja ta ett möte med mig?”.

– Jag kunde ju inte bara be om någonting, utan var tvungen att tala om varför. Det räckte inte med att säga ”jag tror att Prion är intressant för dig” utan det kunde också vara saker som ”jag har sett att du gjort det här och det här, jag försöker göra det här, jag skulle uppskatta jättemycket …” Någon form av rational för varför de ska ta sig den här tiden.

Inte ett nej utan feedback

Det var ett styvt jobb att få till mötena. Ändå var det kanske den enkla biten… Väl där var de inte ens halvvägs vid målet.

– Absolut inte! Inte ens om man tycker att mötet har gått bra är det säkert att du är nära. Det är så mycket som ska stämma, de kan tycka att det är jättespännande, men att det är fel tajming för dem. De kanske just gjort en investering vilket gör att de vill gå på en annan sektor. Eller så kanske beloppet ni ska ta in inte passar den investeraren. Det kan vara tusen saker. Därför tror jag att man måste gå på skala och träffa många. Ju mer du vet om en investerare innan, desto lättare är det att göra analyser utan att träffa hen. Du kan läsa dig till väldigt mycket.

Det blev helt enkelt väldigt många nej. Men Fredrika tog dem – och bad om feedback. Efter varje möte vässade hon sin presentation, sitt pitch deck. Tills hon en dag fick höra att den kanske till och med var för bra, eller?­

– Det hände något i ett investerarmöte. Hon bara tittade på mig och sa: ”Jag vill inte ha någon handelspitch! Jag vill veta varför du och dina kompisar kommer att använda det här. Jag vill inte ha den här rationalen. Det här är jättehög risk i det här projektet. Var inte så by the book.” Jag tror till och med att hon nämnde ”var lite passionerad”.

Våga vara personlig

Fredrika som känt sig som nästan allt för passionerad blev helt ställd. Men feedbacken fick henne att ändra strategi och bli lite mindre business, lite mer sig själv. I stället för att sälja in projektet som mindre riskfyllt än vad det var, sa hon som det var, men var tydlig med varför investerarna skulle ta risken ändå.

– Så våga vara mer personlig. Jag tror på att våga visa vilka ni är, vad bolaget är och vad ni vill. Försök inte vara allt för rätt för investerarna. Det är kanske ett lätt råd att ge, men försök vara den du är.

Till slut fick de fem namnkunniga investerare som gick in med privata pengar: Niklas Zennström (Skype), Sebastian Knutsson (King), Sebastian och Nina Siemiatkowski (Klarna) och Sofia Bendz (tidigare marknadsdirektör på Spotify).

Tobias Brander (längst till vänster) och Fredrika tillsammans med investerarna Sebastian Knutsson och Sebastian Siemiatkowski.

Nu kunde Fredrika och Tobias i stället lägga allt fokus på att hitta en hög återkommandegrad bland användarna. De skärskådade användardata varje vecka och såg snart att de mest flitiga användarna var kopplade till föräldrar och för att dokumentera barnens utveckling.

En lunch ändrade allt

När Fredrika sedan mötte en kompis på lunch insåg hon att det var dags att tänka om en gång till och snäva av produkten mot förskolan.

– Det hade varit flera användare som hört av sig och sagt att Prion skulle vara perfekt för deras förskola. Men jag hade inte småbarn själv och kunde inte relatera. Min kompis visade sitt barns pärm från förskolan, där pedagogerna dokumenterat allt med utskrivna och inklistrade bilder och tillhörande texter. Då tänkte jag ”arbetar de så här? vilket slöseri med värdefull tid”. Jag gick direkt tillbaka till kontoret, gick med i grupper för förskolegrupper på Facebook och frågade om någon ville testa tjänsten.

Även om du fått ett nej ska du gå därifrån och känna yes – vi har kommit vidare!

Tre timmar senare hade 30 förskolor anmält sig. Bekräftelsen kom – det här var ett reellt problem. Tio av dem fick testa en pilotversion i flera månader och 2017 togs beslutet att helt vända om Prion mot förskolor. En pivot som var jobbig, om än nödvändig.

– Vi gick från att ha haft hela världen som målgrupp till bara förskolan. I början kändes det litet, men segmentet växte snabbt på oss. Vi insåg hur stort behovet var och att det är globalt. Barnomsorg finns i alla länder, säger Fredrika och berättar om hur de hela tiden utvecklar tjänsten.

Se ett nej som ett ja

Överlag så saknar barnomsorgen bra digitala lösningar. Prion är inte längre enbart en bildapp utan går mot ett helhetssystem för barnomsorgen.

Pedagogen Ann-Marie Edh och Fredrika Bernadotte diskuterar appen.

– Vi förbättrar vardagen för personal och föräldrar, men framför allt att bidrar Prion till en bättre start i livet för barnen – våra kommande generationer. Vi gör verkligen skillnad och det känns otroligt meningsfullt!

Så många nej. Mycket envishet. Och till slut så många ja. Det är nog inte alla som skulle ha Fredrikas uthållighet. Men här handlar det nog en hel del om inställning. Att inte se ett nej som ett nej.

– Även om du får ett nej så se alltid varje möte som att nu har jag kommit ett steg längre, jag har fått mer information. Om en investerare säger nej så be om nya kontakter. Fråga alltid vad de tror är de största riskerna, möjligheterna, vad gillar de här? Vilka andra skulle caset kunna passa? Vad behöver ni bevisa för att de ska vara intresserade? Så att du ändå kommer vidare så mycket du kan. Så även om du fått ett nej ska du gå därifrån och känna yes – vi har kommit vidare!



ANNONS

Innehåll från Talenom

Starta eget företag

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.