Deklarera enskild firma eller aktiebolag för första gången? Så här gör du!


Alla företag måste deklareras en gång per år – precis som privatpersoner lämnar in inkomstdeklarationen. Enskild firma och aktiebolag deklareras lite olika – och här går vi steg-för-steg igenom vad som gäller för de båda bolagsformerna. Och om du deklarerar första gången, var lugn – det är enklare än det låter (om du använder rätt verktyg!)
Japp, det kan vara både enkelt och smidigt att deklarera. Är det sant? Absolut, med moderna bokförings- och deklarationsprogram (t.ex. Visma eEkonomi som smidigt fixar deklarationen) är det i princip bara att hämta, klicka, godkänna, skicka – i alla fall för företagare som har valt rätt system från början. Blir du nyfiken? Fortsätt läsa.
I den här guiden går vi igenom:
- Hur du deklarerar enskild firma 2023
- Hur du deklarerar aktiebolag 2023
- Hur du sparar pengar genom smart skatteplanering före och efter årsbokslutet
(Psst! Om du vill se de viktigaste nyheterna i deklarationen 2023, rekommenderar vi Nyheterna i deklarationen 2023. Men öppna den i en annan flik, för att inte tappa fokus på deklarationstipsen här nedanför.)
Alright, låt oss gå igenom hur du deklarerar ditt företag för första gången(eller om du gjort det förut, men vill fräscha upp minnet). Och missa inte tipsen på slutet om hur du skatteplanerar smart, så du får så mycket pengar på kontot som möjligt.
Tips! Vill du bli en riktig mästare på deklaration? Nu kan du få Vismas Deklarationsguide – helt kostnadsfritt här. Rekommenderas!
Vad är det som ska deklareras?
Enkelt förklarat, hur mycket pengar ditt företag tjänade under förra året. Money, money, money. Inkomstdeklarationen ska ju lämnas in av alla enskilda personer, liksom av företagare. Och här är det viktigt att vi skiljer mellan fysiska och juridiska personer.
Aktiebolag lämnar till exempel in sin egen deklaration, medan mindre företagsformer som enskild firma och delägare i handelsbolag redovisas som bilagor till din personliga inkomstdeklaration (du vet, den gula blanketten som kommer varje år).
I deklarationen rapporterar du företagets ekonomiska ställning vid räkenskapsårets slut. Det innefattar företagets tillgångar, skulder, inkomster och utgifter. Vi vet, det kan kännas som ett stort jobb. Fast det behöver det inte vara, alls. Det här är uppgifter som är enkla att få fram genom ett smart bokföringsprogram (till exempel Visma eEkonomi). Det ska ju vara lätt att göra rätt!
Snabbt förklarat: Balansrapporten visar företagets tillgångar och skulder, medan resultatrapporten visar företagets inkomster och utgifter. Tillsammans leder dessa rapporter till en balansräkning och en resultaträkning. Det är inte så komplicerat, och skönt nog sköter programmet det mesta. Så du kan istället fokusera på din passion, ditt företag.
Och du – längst ned berättar vi exakt hur enkel det kan vara att deklarera. Du kommer knappt tro dina ögon!
Deklarera enskild firma 2023
Om du har enskild firma räcker det med ett förenklat årsbokslut om ditt företag har en omsättning på mindre än tre miljoner kronor. Om omsättningen är större behövs ett vanligt bokslut.
Om du har en enskild firma ska du lämna in en NE-blankett tillsammans med Inkomstdeklaration 1 (din privata, alltså). Blanketten måste lämnas in senast den 2 maj 2023 (det fixar du enkelt och smidigt digitalt).
Tips! Spana också in Skatteexpertens bästa deklarationstips 2023 – som du hittar här. Dessa bör du läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.
Deklarera aktiebolag 2023
Om du har aktiebolag ska du skapa en årsredovisning för att avsluta den löpande bokföringen. Mindre aktiebolag använder oftast K2-reglerna för att förenkla årsredovisningen (det gör de allra flesta och du behöver inte tänka så mycket mer på det, om du inte har mer avancerade periodiseringar etc).
Inkomstdeklaration 2 är den huvudsakliga blanketten som gäller för aktiebolag (men vem använder fysiska blanketter längre, smarta program sköter ju allt digitalt!). Delägarna i fåmansbolag deklarerar sina kvalificerade andelar på K10-blanketten(japp, programmet kan hjälpa dig med den också!).
Om ditt räkenskapsår följer kalenderåret måste Inkomstdeklaration 2 lämnas in senast den 1 augusti 2023. Om du har ett annat räkenskapsår kan du hitta ditt inlämningsdatum på Skatteverkets hemsida. Om du vill få anstånd med deklarationen och få mer tid, lär vi dig hur här.
Tips! Gör avdragsjobbet och deklarationen enkelt – välj ett bokföringsprogram som också löser deklarationen smidigt, exempelvis Visma eEkonomi.
Är det krångligt att skatteplanera?
Skatteplanering – det känns väl både klurigt och tråkigt? Är det värt att lägga tid på att sänka skatten? Såklart det är. Speciellt i tuffa tider behöver du fokusera på varje sparad krona och på en bra likviditet. Och då är skatteplanering guld värd. Och faktiskt inte så svårt! Med ett bra deklarationsprogram kan du testa olika val, och se direkt hur det påverkar skatten. Bra va!
Psst! Spana också in den här listan på avdragen företagare inte får missa.
Skatteplanering före årsbokslutet
Det finns faktiskt möjligheter att påverka inkomster och skatter genom bokföringen och deklarationen. Helt lagligt förstås! Före bokslutet kan du påverka företagets resultat genom att välja olika avskrivningsmetoder och värderingsmodeller för hur inventarier och lager ska värderas och skrivas av. Om ditt företag har höga vinster kan du även välja att tidigarelägga investeringar för att minska beskattningen. Smart!
Skatteplanering efter årsbokslutet
När du deklarerar ditt företag finns möjlighet att skjuta upp beskattningen av en del av vinsten till kommande år. Periodiseringsfonder kan användas för att sätta av upp till 30 procent av en enskild firmas vinst, medan aktiebolag kan använda periodiseringsfonder och tantiem(Tantiem? Det är en resultatbaserad ersättning som ibland betalas ut av fåmansföretag till företagsledare eller andra nyckelpersoner).
Det handlar inte om att undvika skatt utan om möjligheten att skjuta upp den för smartare likviditetsplanering. Det som inte skattas nu måste skattas i framtiden, och det kan bli aktuellt med räntekostnader. Glöm inte det!
Tips! En smart sak att ha koll på är brytpunkten för statlig skatt. Om du vet att intäkterna kommer att minska nästa år, kan det vara smart att skjuta vinsten framåt för att slippa eller minska den statliga skatten i år (dvs du jämnar ut vinsterna mellan åren och får då mindre total skatt.).
Psst! Vill du ha en lista på alla avdrag i deklarationen 2023, hittar du dem här – tydligt förklarade av Visma Spcs skatteexpert.
Är det svårt att deklarera?
Nej, egentligen inte alls – så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på företaget. Deklarationen ska programmet sköta (så välj rätt program för att spara tid och energi). Om du deklarerar för första gången är det extra smart att välja rätt från början.
Så här fungerar ett riktigt smart deklarationsprogram
- Hämta
När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. - Klicka
Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma eEkonomi). - Godkänn
Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut! - Skicka!
Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags att köra Hämta, Klicka, Godkänn, Skicka igen.
Så skön kan din verklighet också bli! Fokusera på din passion och såklart på lite smart skatteplanering – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar. Det ska ditt program sköta!
Psst? Hur hittar jag ett program som gör allt detta?
Visma eEkonomi är ett komplett program redan från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Så att du med enskild firma eller aktiebolag deklarerar snabbt och smidigt. Eller som vi säger: Hämta, klicka, godkänn, skicka. Läs mer om Visma eEkonomi – bokförings- och deklarationsprogrammet för din passion – här.