Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Driva

En käftsmäll till entreprenör – Julias 8 tips för att lyckas

Josefin Wallin 8 mars, 2022 6 minuters läsning
Julia Klingberg 8 tips att lyckas som entreprenör

Julia Klingberg är en kvinna med starka ambitioner, en tydlig röst och vassa armbågar. För Driva Eget berättar hon exklusivt om hur det är att vara en ung kvinna i en mansdominerad miljö och hur "jävlar anamma" tar dig framåt. Dessutom ger hon dig sina åtta bästa tips att lyckas som entreprenör.

Viker sig inte för kritik

Julia Klingberg är aktuell i The Apprentice som sänds på TV4 under våren 2022. Här får tittarna följa hennes, och de övriga entreprenörernas, jakt på Gunilla von Platens miljoninvestering. Klingberg är 25 år, jurist och entreprenör, född och uppvuxen i en liten by i Skåne. Yngst av tre syskon och tidigt behövde bryta sig loss för att söka någonting mer i livet. En utmaning. En maning. Som 13 åring gick hon med i Sveriges största ungdomsförbund. Det var här hon äntligen träffade likasinnade och fick utlopp för sitt inre driv. Det ledde också till att Julia blev Sveriges yngsta kommunpolitiker som 18 åring.

Julias 8 tips för att lyckas som entreprenör

  1. Välj inte det som förväntas av dig – gå dit hjärtat leder dig!
  2. Just do it: Många snackar – få gör det!
  3. Sök hjälp och råd från andra där det är möjligt.
  4. Ditt "mission" måste tända din passion även i de mörkaste stunderna.
  5. Fortsätt framåt: Du kommer att göra misstag men kör inte fast – lös problemet och fortsätt gå vidare!
  6. Ställ dig frågan: Vad har jag som är unikt och som gör att jag kommer bli vinnaren?
  7. Follow the money!
  8. Vägen är aldrig spikrak: Var redo för det!

Det är viktigt att vara självständig – speciellt som kvinna

– När Anna Kinberg Batra avgick, som mitt partis första kvinnliga partiledare, valde jag också att avgå. Jag kunde inte acceptera hur kvinnor i ledande positioner behandlades, berättar hon för Driva Eget. Min bakgrund har satt stora spår i mig om hur viktigt det är att vara självständig, särskilt som kvinna – och att inte vika sig för att man får kritik. Jag har fått höra att jag borde sikta på mindre än vad jag vill. Men trots det lever jag efter ordspråket: bara döda fiskar följer strömmen. Jag har alltid gått min egen väg och när jag var 23 år startade jag mitt första företag under min juristutbildning. I stället för att ta ett tryggt extrajobb på en advokatbyrå fick jag lära mig av mina egna misstag.

Läs mer om Julia Klingberg och hennes medverkan i The Apprentice: The Apprentice – Julia Klingberg jagar miljoninvesteringen

Julia tillbringade också ett år i USA där hon starkt blev präglad av den amerikanska mentaliteten. Hon insåg också totalt oförberett att frihet inte är en självklarhet. Här började hon sakta bygga upp tron på sina egna förmågor och tänka att allting faktiskt är möjligt, om man bara vill

– Att dedikera mig själv till ett större syfte blev en trygghet. I den tryggheten finns också acceptans. Att acceptera livet. Vissa som förtjänar att bli framgångsrika blir det. Vissa som inte förtjänar att bli framgångsrika blir.

Julia Klingberg om att gå utanför sin comfort zone

Att bli begränsad av ett system eller ett samhälle har Julia alltid varit starkt emot. Varför entreprenörskapet lockade just henne. När hon tog sin juristexamen tackade hon nej till toppjobb för att satsa på sitt nuvarande bolag, vilket inte var ett självklart val.

– Som entreprenör måste man ha självdisciplin och klara av motgångar. Om du inte vågar gå utanför din comfort zone kommer du inte lära dig något alls. Många vill aldrig lämna sin comfort zone – inte minst där jag kommer ifrån. Jag älskar risktagandet och livsstilen som entreprenör. Jag skulle aldrig offra min karriär för ett förhållande eller för trygghet. När mina studiekamrater just nu har välbetalda jobb, har jag valt en annan väg som förhoppningsvis kommer leda mig dit jag vill. Livet är inte en tävling i vem som kan ackumulera flest meriter på sitt cv innan man är tjugofem, utan att faktiskt göra något som känns meningsfullt, säger Julia.

Sverige inte alltid format för individer utanför normen

Julia är tydlig med att hon som entreprenör är både styrd av starka värderingar men också brinner för människan. Det är människan som gör företaget och inte det omvända. Rent krasst är Sverige inte alltid format för individer som inte rättar sig i ledet, följer en norm eller ifrågasätter. Att vara ung kvinna, jurist och entreprenör är ett sätt för Julia att bana väg för någonting nytt.

– Jag fokuserar alltid på det som driver mig, och i stället för att bli omkullkastad av motgångar, säger hon.

"Målet är att få genomslag för vår modell i USA"

Julia har grundat Legal Network of Sweden – en uppstickare som utmanar branschen inom juridik:

– Det finns goda skäl för advokatbyråerna att anta utmaningen och se över vad som kan göras för att säkra tillgången på unga jurister och behålla flera av dessa längre än man gör i dag. Något som också bidrar till att leverera högkvalitativa råd och juridiska tjänster till sina klienter. Mitt bolag har arbetat med Sveriges ledande advokatbyråer, och vi kommer det här året att satsa på en internationell lansering. I USA är ”soft skills” inom juristyrket mycket mer utvecklat och ”accepterat” av branschen, och är en naturlig del av sin juristutbildning. Ett mål är helt klart att få genomslag för vår modell i USA, säger Julia Klingberg.

Nyfiken på deltagarna i The Apprentice? De är entreprenörerna i The Apprentice – tävlar om miljoninvestering

Ung, kvinna, entreprenör och jurist – javisst!

I och med sitt bolag arbetar Julia med landets ledande advokatbyråer. Där har hennes förmåga att förhandla och sälja varit värdefulla tillgångar.

– Jag tror det kommer från att jag som tonåring varit aktiv i politiken, vilket innebär allt från att värva nya medlemmar till att utveckla politiska förslag. När jag som 18-åring blev förtroendevald fick jag förhandla och förankra förslag från mitt ungdomsförbund hos det lokala partiet. Den lokala politiken i Skåne var just då väldigt konservativ, jag var den enda under 30 år i kommunfullmäktige och fick lära mig förhandla med män i 60 års åldern. Jag tycker det är fint att vara en säljare och att kunna förhandla. Min starkaste förmåga att förhandla hänger ihop med att jag är en bra människokännare. Jag kan känna stark empati för människors olika bakgrunder vilket formar mig i mitt ledarskap och i mina förhandlingar. Mitt EQ är extremt högt, förklarar Julia.

Att lära sig av sina misstag

Att vara politiskt aktiv innebär också att hon är van att få kritik. Det har i sin tur genererat att hon sällan viker sig för kritik eller en tuff förhandling.

Det enda sättet att utvecklas är ju faktiskt att erkänna sina misstag och att ständigt försöka bli bättre. Jag är väldigt stolt över mig själv som lyckades bli utvald av flera tusen bolag och ansökningar. Det är något jag verkligen tar med mig från den här resan: Att jag har en brinnande eld inom mig som lyser igenom i allt jag gör. Revansch är den bästa drivkraften!

Julia Klingberg om "The Apprentice"

– Jag vågar lära mig av eventuella misstag, utan att låta det påverka vem jag är och mina kärnvärderingar. Att våga sikta på toppen som ung är en styrka då man tvingas lära sig väldigt snabbt. Att ha bott utomlands i bland annat USA, har format min mentalitet. Jag är en oerhört skicklig nätverkare med idealistiska drömmar, vilket USA verkligen rotade hos mig. En stark tro på mig själv och mina säljförmågor, och en inre kompass som vägleder mina beslut. Jag tror också att jag har haft väldigt bra mentorer runt omkring mig som väglett mig igenom karriären.

Se The Apprentice på TV4 med start 9 mars.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.