The Apprentice – Julia Klingberg jagar miljoninvesteringen

Josefin Wallin

Uppdaterades: 17 februari, 2022
Publicerades: 18 februari, 2022
Foto av: Jakob Dahlström/TV4

Julia Klingberg är en av de tolv entreprenörerna som du kommer kunna följa i The Apprentice i vår, men vem är hon? Tittarna kommer få se en ung kvinna som vill visa entreprenörskapets alla sidor – samtidigt som hon jagar von Platens miljoninvestering.

Förkärlek till risktagande och livsstilen som entreprenör

Det är juristen och entreprenören Julia Klingberg vi pratar om – och som Driva Eget också pratat med. Hon är en av de utvalda entreprenörer som är med och tävlar om en miljoninvestering av superentreprenören Gunilla von Platen. För Julia Klingbergs del skulle en sådan möjliggöra en internationalisering av hennes bolag, Legal Network of Sweden. Detta mål kommer tv-tittarna få se Julia jaga i The Apprentice som sänds på TV4 i vår.

Vad är Legal Network of Sweden? Legal Network of Sweden erbjuder ett rekryteringsprogram åt juriststudenter och jurister som får möjlighet att knyta värdefulla kontakter med landets ledande advokatbyråer. Där deras ambition är att sänka tröskeln mellan juristprogrammen och advokatbyråerna och förbereda jurister tidigt i karriären för sin karriär på en advokatbyrå.

– Det är ingen i tävlingen som har klarat en juristutbildning och är entreprenör, vilket jag tror är min styrka. Att jag är både och, berättar Julia Klingberg. Jag fokuserar alltid på det som driver mig. Istället för att bli omkullkastad av motgångar – så kan jag koncentrera mig på här och nu. Vilket just nu är mitt bolag. Som entreprenör är jag värderingsstyrd och brinner för människan. Företagande är ingenting utan människor!

Med mitt enorma driv, stora engagemang för samhällsfrågor och tron på mig själv visar tävlingen också min inre resa i att vara en ung kvinna som både är entreprenör och jurist. I ett Sverige som inte alltid gynnar entreprenörskap och individer som mig själv vill jag välkomna de som vågar bana väg för något nytt.

Julia Klingberg

”Det sticker i ögonen”

– Jag inspirerades väldigt mycket av att det är en stark affärskvinna som leder programmet, och ville utmana mig själv och min affärsidé. Förstås också se hur långt jag kan ta mig i programmet, förklarar hon. När jag berättade för en nära familjemedlem att jag blivit antagen sa hon ”du blev bara antagen för att du ser bra ut”. Där och då visste hon inte att mitt bolag skulle nå en omsättning på en miljon kronor sitt första år. Det sticker i ögonen hos folk när en välutbildad kvinna tar för sig och lyckas. Då det är lätt att ifrågasätta och kritisera.

Mitt bolag är en win-win för unga jurister, advokatbyråer och branschen som helhet. I USA är ”soft skills” inom juristyrket mycket mer utvecklat och ”accepterat” av branschen, och är en naturlig del av sin juristutbildning. Ett mål är helt klart att få genomslag för vår modell i USA.

Julia Klingberg

– Gunilla är en fantastisk affärskvinna som tagit sig från noll till toppen. Hon är the Swedish Dream! Hennes resa är en drivkraft för mig att göra en liknande resa. Jag uppskattar att hon vågar vara rak och tydlig, även om jag kanske inte alltid håller med henne.

– Tyvärr är det många som vill trycka ner en kvinna som är framgångsrik, men likheten är väl att både hon och jag är kvinnor med höga ambitioner. Gunilla har också hjärtat på rätt plats, med inre värderingar som vägleder henne i sitt entreprenörskap. Man måste ha en inre kompass som entreprenör, annars tror jag det blir väldigt svårt att navigera.

Julia Klingberg om The Apprentice

En av Julias främsta styrkor är hennes förmåga som förhandlare och säljare. Detta hänger ihop med att hon upplever sig som en duktig människokännare. En förmåga som också formar henne i sitt ledarskap och skapar goda förutsättningar i The Apprentice. Med en bakgrund från politiken är hon också van att ta kritik. Vilket gynnar henne då hon inte viker sig för varken tuff kritik eller en hård förhandling.

– Det har varit världens bästa skola i ledarskap och entreprenörskap. Det har varit en ära att få träffa entreprenörer inom olika branscher och som är i olika faser i livet. Jag har tagit med mig nya perspektiv just för att vi är olika – med olika drivkrafter och bakgrunder. Alla moment har verkligen prövat mina ledaregenskaper och nu i efterhand har jag tagit med mig nya insikter för min väg framåt, berättar hon.

Julia om The Apprentice: Vi är tolv entreprenörer, mellan 22 år och 60 år som tävlar i The Apprentice Sverige. Varje vecka får vi en ny utmaning, som antingen sker i team eller individuellt. Tävlingsmomenten består till exempel av förhandlingar, sälj eller att sätta ihop en reklamfilm. Det är alltså väldigt olika tävlingsmoment som prövar ens ledarskap och hur man leder ett team. Jag var faktiskt inte beredd på hur tufft det skulle vara att få kritik för minsta snedsteg, så därför var min utvecklingskurva hög. Samtidigt så var jag ju också en av de yngsta i programmet – och hade väldigt många förebilder i form av de andra deltagare att se upp till.

– Jag är väldigt glad att The Apprentice har slagit igenom i Sverige och jag hoppas det kan inspirera fler till att våga bli entreprenörer. Att utvecklas är ju faktiskt att erkänna sina misstag och att ständigt försöka bli bättre. Därför är jag väldigt stolt över mig själv som lyckades bli utvald av flera tusen bolag och ansökningar. Vilket är något jag verkligen tar med mig från den här resan. Att jag har en brinnande eld inom mig som lyser igenom i allt jag gör. Revansch är den bästa drivkraften, avslutar Julia Klingberg.

Vem är Julia Klingberg?

  • Julia är 25 år, utbildad jurist och en entreprenör med en stor passion för samhällsfrågor.
  • Har arbetat i Europaparlamentet mot målet att nå Europas bästa marknad för småföretagare.
  • Valdes in som 18-åring på förtroendepost som Sveriges yngsta politiker.
  • Startade sitt första bolag under juristprogrammet vid 23 år.
  • Arbetade i Europaparlamentet som 24 åring.
  • Grundare av Legal Network of Sweden.

Är du nyfiken på mer om The Apprentice?

Läs vår artikel: Gunilla von Platen ska leda svenska The Apprentice
Läs vår artikel: De är entreprenörerna i The Apprentice – tävlar om miljoninvestering