Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

En presentation

29 september, 2014 4 minuters läsning
[caption id="attachment_12755" align="alignnone" width="470"]Mike Blixt Mike Blixt[/caption]

Mike Blixt var namnet. Jag är en 36-årig dalmas som monterade ner hela mitt förra liv för att flytta till Göteborg och bygga min dröm. I den här bloggen kommer ni att få följa med på resan i byggandet av en rad företag. Jag kommer att låta er ta del av de utmaningar vi ställs inför och dela vår glädje och eventuell sorg. Jag kommer att dokumentera en hel del med kamera och det kan hända att personer från Visiba Group kommer att “gästblogga”.

Jag växte upp i en bruksort med 20 000 invånare i södra Dalarna. Som bruksorter oftast gör, står också denna och faller med två bruk. Ett tillverkar papper och det andra tillverkar stål. Dessa två bruk tillsammans sätter en stor del av tonen för hur energin i kommunen är. Går det bra för bruken är invånarna glada. Går det mindre bra känner man det.

Jag har själv alltid varit “driftig” som folk brukar kalla det. Genom åren har jag sysslat med väldigt många saker och projekt. Helst skulle jag göra allt samtidigt vilket sällan gick bra.

 

- Två fotoföretag

- Gjutit specialdesignade bältesspännen

- Drivit ett skivbolag

- Tryckt t-shirts med egna motiv

- Drivit rockklubb

- Spelat i två band och turnérat en del

- Drivit ett bolag som gjorde appar till iPhone

- Personlig tränare

- Simlärare

- Gruppträningsinstruktör

- En uppsjö lay-outjobb och webdesign

- Lärare

- Fritidspedagog

Allt jag har har tagit mig för har jag gjort i liten skala. Jag har alltid varit tvungen att ha en anställning på sidan av projekten och har alltså inte kunnat leva på dem. Förhoppningen var naturligtvis att kunna göra det men dit kom jag aldrig utan att egentligen förstå eller se varför. Jag kunde bara konstatera att allt jag fokuserade på som inte skulle hända, alltid hände.


Jag snubblade på boken “Think and Grow Rich” av Napoleon Hill. Jag har läst många böcker i ämnet men just denna bok fick mina poletter att ramla ner när det kommer till att bygga företag. Jag läste den fler gånger och tog anteckningar. Det är en fantastisk bok. Har du inte läst den tycker jag att du skall göra det. Den är baserad på intervjuer med ett stort antal framgångsrika personer som delar med sig av hur de har byggt upp sina företag. En lathund i bolagsbyggande helt enkelt. Sedan har Napoleon Hill spännande tankar om personer och deras energi.

Efter att ha läst den, visste jag hur jag skulle göra för att bygga upp ett företag. Jag var nu mentalt redo att bygga något stort. Jag hade provat på att göra misstag i mängder och hade idéer så det räckte och blev över. Jag var redo. Frågan var bara vilken idé vi skulle bygga upp allt på. Jag ville ta något digitalt och skalbart. Så pass skalbart att man på kort tid kunde globalisera idén.


Våren 2013 skulle jag ta kontakt med vården. Jag besöker Dalarnas läns landstings hemsida för att boka en tid med en KBT-terapeut. Jag hade inte ens tänkt tanken på att man inte kunde boka sin tid tid på nätet. Jag hittade ingen tidsbokning. Istället blev jag hänvisad att ringa deras växel, där jag naturligtvis hamnade i en telefonkö. När jag kommer fram får jag veta att det är cirka fyra veckors väntetid på att få träffa en KBT-terapeut. Jag frågade personen i växeln om det går att boka ett videosamtal via Skype med terapeuten. Hon visste inte vad Skype var för något, så jag förklarar lite kort. Det kunde man inte.

Jag kunde aldrig riktigt släppa denna märkliga upplevelse.  Kösystemet i telefon och det faktum att jag inte kunde boka min egen tid. Det var trots allt 45 år sedan vi landade på månen. Om jag nu satt tio minuter i telefonkö och 500 andra personer gjorde likadant varje dag, innebär det totalt 5000 minuter vilket är över 80 timmar totalt. Hur många timmar är det totalt i Sverige, undrade jag och räknade till 21 landsting i Sverige? Jag delade mina tankar och insikter med Andreas Larsson, som är en god vän. Tillsammans började vi gå igenom Svensk sjukvård. Vart befann sig sjukvården i digitaliseringen? Det stod klart att Svensk sjukvård knappt hade börjat. Den hade skrapat på ytan till de nya möjligheterna som den digitala utvecklingen faktiskt skapat. Detta betyder att sjukvården kommer allt längre efter i utvecklingen som fullständigt galloperar fram idag. Branschen hinner helt enkelt inte med.

Nu öppnades ett hav av möjligheter. Jag såg en bransch jag inte kunde något om vilket gjorde att jag inte såg några hinder. Jag såg bara utvecklingsmöjligheter på rad. Jag och Andreas började nu skissa på hur vi tycker att sjukvården bör se ut och i vår värld var det självklart att man skulle kunna träffa sin läkare i ett videosamtal från sin dator, smartphone eller läsplatta. Frågan var bara hur det skulle paketeras.

Vi hade nu början på något som vi såg som en mycket bra idé till affärsmodell. Nu behövde vi hjälp att paketera allt detta på ett bra sätt. Vi var tvungna att bygga ett mycket kompetnt team som skulle hjälpa oss att skapa allt detta.


ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.