Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Frilansskolan del 21: Så kommer du över din säljfobi (och börjar kränga artiklar som tusan)

23 juni, 2011 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
De flesta frilansjournalister vet att nyckeln till att tjäna riktigt bra som frilans är att själv vara aktiv och kontakta tidningar med artikelidéer – i alla fall i början.



Problemet är inte att man inte vet detta. Problemet är att man kanske hatar det där säljet. Blev man journalist för att man älskar att rapportera eller porträttera folk så är nog sälj det värsta tänkbara. Ändå kastas man ut i frilansvärlden och tvingas bli just – en säljare.



Det är en jobbig insikt och säkerligen en som fått många frilansjournalister att lägga sitt yrke på hyllan. Det är hemskt – och framförallt väldigt onödigt! För det finns många sätt att göra just själva kontakttagandet, eller ”säljet”, till något väldigt, väldigt kul. Detta oavsett hur jobbigt man tycker att det är i början.



Här har man två alternativ:

  • Bli en ledsen och bitter journalist som lägger sig och halvdör på soffan, alternativ tar vilka uppdrag som helst som de får slängda till sig – vilket gör dem ännu mer ledsna och förbannade på frilansbranschen.

  • Läsa Camillas skola till icke-säljare och bli sjukt framgångsrik.


Jag föreslår såklart alternativ nummer 2 :)



Så, jag kommer återkomma med fler inlägg om detta men här kommer mina första tre råd i "delskolan" för frilansjournalister som hatar att sälja:



1. Förstå att det handlar om en begränsad tid

Oavsett om du är ny i branschen eller bara vill öka din försäljning av artiklar så är pitchande av artikelidéer din absolut bästa väg. Läs mina tidigare inlägg om hur du gör. MEN du behöver såklart inte göra detta i all framtid. Säg att du lägger en månad på att varje dag skicka in en eller två artikelidéer till olika tidningar. Jag kan sätta min splitternya laptop på att du kommer att ha ett gäng nya kunder efter detta. Det är nästintill omöjligt att INTE ha det, förutsatt att dina idéer är någorlunda bra. Därefter skriver du grymt bra artiklar till dessa nya kunder, fortsätter att sälja in kanske en eller två artiklar till – och SEDAN kommer de att återkomma till dig utan att du behöver sälja. Därefter har du ett gäng kunder som ringer dig varje vecka eller månad. Alltså: Att sälja gör du i början – sedan har du dina kunder som i en liten ask. Jag lovar, det är så det funkar. Tänker du på det här blir det ofta lättare att bara ”okej, nu jävlar kör jag stenhårt i en månad, sedan skördar jag mina framgångar!”



2. Skippa telefonpressen

Mitt första ”säljsamtal” till en tidning gjorde att jag typ höll på att dö av skräck - därför övergick jag till att maila och det har gått superbra. För faktum är: Skickar du en artikelidé till en redaktör så KOMMER de att nappa om den är grym, jag lovar. Du behöver inte ringa för att de ska fatta hur bra den är. Jag har pratat med många redaktörer som säger samma sak. Visst finns det undantag men då får du väl ta den förlusten då. Bättre att maila 20 bra artikelidéer än att sitta och ågga över ETT samtal i timmar och gå miste om värdefull pitchtid. Så kör mail från och med nu – det är så mycket mindre läskigt.



3. Fatta att du är grym

Många frilansjournalister har en stor klump i magen när de ska maila tidningar med artikelidéer. ”De kommer hata mina idéer”, ”det här är så jävla dåligt” osv osv är tankar som flyger genom huvudet. Tänker man så varje gång man ska pitcha är det klart att det blir ångestladdat – och man undviker att göra det. Detta är döden för en frilansjournalist, framförallt i början av sin karriär.



Nyckeln är att fatta att du är grym – och att dina artikelidéer är små guldklimpar som redaktörerna kommer slåss om att vilja ha. Varje gång jag har skickat in en idé till en tidning har jag tänkt: ”Fasen, vad bra det här är!!!”, jag har klickat upp mailet efter att jag skickat in det och bara läst och myst. Jag är väldigt stolt över mina idéer. När jag träffar en redaktör kommer det av bara farten: "Du, jag har en SJUKT bra artikelidé!" Detta självförtroende gör att det blir ett nöje att kontakta tidningar med idéer, faktiskt det roligaste jag vet.



Ett sätt är ju alltså att försöka tänka hur grym man är, men ärligt talat vet jag inte om det är så lätt. Mitt bästa tips är i stället att faktiskt studera tidningar, gång på gång på gång. Kan du tidningen du kontaktar utan och innan, ja då är chansen så enormt mycket större att du pitchar idéer som tidningen gillar. Du känner dig trygg i att det är bra. Det är som att kastas in i en diskussion där man pluggat en högskolekurs i ämnet: Man känner sig säker på sin sak. Sen kanske tidningen inte nappade på idén just då av olika anledningar, men DU vet i alla fall att dina idéer är grymma. Lägger du bara lite tid på att läsa och studera de tidningar du kontaktar så kommer du snart att börja känna "fan, det här kan jag ju!". Jag lovar.




Vad är era bästa säljtips? Vill du få ett mail varje gång jag lägger upp ett nytt inlägg här på bloggen, maila mig på camilla@driva-eget.se.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så här boostar du företagets kassaflöde - utan lån!

Behöver ditt företag bättre likviditet, men du vill undvika lån? Här är strategin som allt fler småföretagare använder för att säkra likviditeten.

toborrow_logo
Toborrow 12 maj, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
Factoring

Foto: toborrow-maj

Att ha en stabil likviditet är avgörande för alla företag, men i dagens ekonomiska klimat är det en utmaning som många småföretagare kämpar med. Långa betalningstider från kunder, stigande kostnader och oförutsedda utgifter kan snabbt skapa stress kring kassaflödet.

För att hantera dessa utmaningar krävs smarta lösningar som inte bara löser tillfälliga problem utan också bidrar till långsiktig ekonomisk stabilitet. Låt oss berätta om en smart lösning många företagare missar – factoring!

Bästa tipset direkt! Hos Toborrow kan du göra en enda ansökan och låta flera aktörer ge ditt företag bästa villkoren för factoring. Hur bra villkor kan ditt företag få – värt att testa här va? 

Utmaningen med långa betalningstider

En av de största utmaningarna för småföretagare är långa betalningstider. Kunder kan ta upp till 30, 60 eller till och med 90 dagar på sig att betala sina fakturor, vilket binder upp kapital som företaget behöver för att täcka löpande kostnader som löner, hyra och inköp. Denna väntan kan skapa stora likviditetsproblem, särskilt för företag som har små marginaler.

Factoring – en lösning för snabbare kassaflöde

För företag som vill undvika att ta nya lån kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja eller belåna sina fakturor får företaget tillgång till kapital direkt, vilket gör det möjligt att hantera löpande kostnader och planera framåt utan att behöva vänta på kundernas betalningar.

Factoring kan göras på två olika sätt:

Fakturaköp

Ditt företag säljer sina fakturor till en factoringpartner och får en stor del av fakturans värde utbetalt direkt.

Fakturabelåning

Ditt företag använder sina fakturor som säkerhet för att få en kredit hos en factoringpartner.

Båda alternativen ger snabbare kassaflöde och hjälper ditt företag att hantera likviditetsutmaningar utan att öka skuldsättningen.

Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Fler fördelar med factoring

Till skillnad från traditionella lån innebär factoring ingen ny skuld i balansräkningen. Detta är särskilt fördelaktigt för företag som redan har hög skuldsättning eller som vill behålla en stark kreditvärdighet. Genom att använda factoring kan företag frigöra kapital från befintliga tillgångar, vilket ger större ekonomisk flexibilitet och möjligheter att investera i tillväxt.

Andra fördelar med factoring kan vara:

  • Minskad administrativ belastning: Factoringpartnern hanterar ofta påminnelser och inkasso.
  • Bättre kassaflödesprognoser: Du vet exakt när pengarna kommer in.
  • Starkare förhandlingsposition mot leverantörer: Med snabbare tillgång till kapital kan du förhandla bättre inköpsvillkor.

Psst! För att få bästa finansieringsvillkoren behöver ditt företag ha ett bra kreditbetyg. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning och helt kostnadsfritt).

Är factoring rätt för ditt företag?

Factoring passar särskilt bra för företag som:

  • Har kunder med långa betalningstider
  • Vill stärka sin likviditet utan att ta nya lån
  • Behöver snabb tillgång till kapital för att täcka löpande kostnader eller investera i tillväxt
  • Har ett växande fakturaflöde och vill behålla kontrollen över ekonomi

Toborrow hjälper dig hitta rätt factoringpartner

På Toborrow kan du enkelt jämföra olika factoringlösningar och hitta det alternativ som passar bäst för ditt företag. Toborrow står på din sida – inte bara för att hjälpa dig få de bästa villkoren, utan också för att fungera som ett bollplank kring vilken finansieringsform som faktiskt är rätt för dig. I vissa fall kanske factoring är bättre än ett traditionellt företagslån eller leasing.

Tips! Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow
I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sin unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån eller factoring? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerad i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.