Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Hör hur en säljare försöker lura Driva Egets bluffexpert

16 mars, 2016 4 minuters läsning
Telefonabonnemang tillhör de saker som kan vara vanskliga att teckna över telefon. Hör hur telesäljaren försöker lura Driva Egets Anders Nyman - och lär dig själv att undvika fällorna.Telefonabonnemang är ironiskt nog en av de saker man bör vara aktsam kring innan man ingår avtal med en telesäljare. De finstilta villkoren framkommer sällan eller aldrig, och risken är stor att du inte har koll på bindningstid som är dyr att bryta hos din nuvarande operatör. Trots det är det många som fastnar i långa avtal hos oseriösa operatörer.

Här är de vanligaste säljtricken:

  • Ger sken av att ringa från din nuvarande operatör eller ha ett samarbete med denna.
  • Hävdar att du är berättigad till en prissänkning.
  • Låtsas veta vad du betalar i dag.
Men det finns hjälpmedel för att syna bluffar. Till exempel appen Truecaller, som identifierar numret och visar vem det är som ringer innan du hinner svara. En app som automatiskt spelar in dina samtal kan också vara till god hjälp för att kunna bevisa bluffar i efterhand.
[caption id="attachment_15121" align="alignright" width="329"]Anders Nyman Anders Nyman[/caption]
 
Här kan du höra - och läsa - hur det kan låta. Namnet på säljaren är maskerat och rösten förvrängd, för att inte hänga ut en enskild person. Lyssna här:
[audio mp3="http://www.driva-eget.se/uploads/2016/03/telenor_fulsalj.mp3"][/audio]
 
 
– Ja men tjena, ***** heter jag, jag ringer lite kort angående mobilabonnemanget som ni har där hos Tele2.– Jahaminsann.– Ja, jag har fått informationer om att ni lägger på en äldre och dyrare prisplan, och det är därför jag ringer då, för att hjälpa till med en uppdatering och sänka kostnaderna åt er.– Okej.– Precis. För ni ligger väl där och betalar runt 4-500 kronor i månaden, eller hur?– Ja, det är nånting sånt. – Precis, det vi gör då är att vi höjer upp surfen till 30 gigabyte och så sänker vi kostnaden till endast 300... 389 kronor i månaden. – Okej.– Precis. Vi ska kika här... det är ett företagsabonnemang ni har eller?– Ja, det stämmer.– Jamen perfekt. Ja... så det gör vi. Enda grejen är att Tele2 har ett nätleverantörssamarbete med Telenor, och det är Telenor som jag representerar då, så det blir ett operatörsbyte. Men du behåller samma tekniska förutsättningar som du har i dagsläget.Samtalet fortsätter med att Telenorsäljaren tvingas erkänna att den enda hen vet om abonnemanget är att det nuvarande ligger hos Tele2, och att 4-500 kronor i månaden bara är ett antagande eftersom de flesta betalar så mycket. "Det är så här jag talar med mina kunder", säger säljaren, som också påstår att hen är direkt anställd av Telenor.
Malin Selander är press & PR-chef på Tele2 Sverige, varifrån säljaren gav sken att ringa. "Vi ser allvarligt på detta och kommer självklart ta en direkt dialog med Telenor", skriver hon i ett mejl efter att ha hört ljudfilen.
Telenors presschef Aron Samuelsson har också fått ta del av inspelningen.
– Det vänder sig i magen när jag lyssnar på samtalet, säger han.
– Försäljningssamtalet bryter mot grundläggande riktlinjer, och dessutom ljög säljaren om att hen satt hos oss. Det här kan inte få fortsätta, och vi ska se över om vi ska fortsätta med den här partnern.
Efter helgen återkommer Christian Strömlid, marknadschef på Telenor företag:
– Vi hade redan samma eftermiddag ett krismöte med aktuell extern partner och efter att ha hört deras version av det inträffade så avslutades samarbetet omedelbart, säger han.
– Vi jobbar med ett par externa telemarketingpartners, just denna aktuella partner var inne på prov och klarade inte av att leverera på de krav på etik och rent sälj som vi ställer på våra samarbetspartners, säger Christian Strömlid.
Ett näst intill identiskt klagomål framfördes på Telenors Facebooksida en månad tidigare, dock utan en inspelning som bevis. Varför fick bolaget fortsätta sälja?
Presschefen Aron Samuelsson säger att Telenor då påtalat för säljbolaget att det var oacceptabelt.
– De förnekade inte att det skett, men menade på berodde på ett avsteg från en enskild säljare och att de själva såg allvarligt på saken. Vi genomförde stickprov och kunde inte höra att det skett igen. Inspelningen nu gav en annan bild och var då lättare att agera, säger han.

Fakta: Telefonförsäljning av abonnemang:

  • Det är enkelt att ta reda på vilken operatör du har idag genom att söka på numret.
  • Andra teleoperatörer kan inte veta vilken typ av abonnemang du har och vad du betalar idag. De uppgifterna lämnar din nuvarande operatör inte ut till sina konkurrenter.
  • Muntliga avtal du ingår över telefon är lika bindande som skriftliga.
  • Som företagare har du ingen ångerrätt.
  • Din nuvarande operatör kommer skicka en slutfaktura på kvarvarande uppsägnings- och bindningstid om du byter operatör på ditt nummer, vilket kan bli kostsamt.
  • Ingå aldrig avtal innan du har hela kostnadsbilden klar för dig - vilket är nästan omöjligt att få över telefon.
Läs artiklar om fakturaskojare och bluffmakare här.]]>


ANNONS

Innehåll från Mynt

Privatekonomi

Så gör 12 000 andra företagare för att spara tid och pengar

Vill du också slippa krånglet med kvittohantering och utgiftsrapporter? 12 000 företag har redan gjort valet som förenklar företagarens vardag avsevärt – nyfiken?

myntab_logo
Mynt 10 februari, 2025 4 minuters läsning
Native-februari_Drivaeget

Foto: Mynt

Tips: Här är svenska företaget som revolutionerar kvittohanteringen

Att driva företag innebär att jonglera hundratals uppgifter samtidigt. Kundrelationer, produktutveckling, personalansvar – och inte minst att samla in kvitton och administrera långa utgiftsrapporter. De flesta entreprenörer vill ägna tid åt sin kärnverksamhet och inte på kvitton och administration kring ekonomihantering. 

Därför finns det många lösningar som kan förenkla detta. Däribland Mynt, en lösning för att automatisera kvittohantering som används av över 12000 företag.

Mynt brinner för att förenkla och sänka tröskeln för entreprenörer genom att minimera den administrativa bördan som ofta följer med utgiftshantering. Med en djup förståelse för SME-företagens behov utvecklar Mynt ständigt nya smarta funktioner – som Smarta kvitton, vilket automatiskt matchar kvitton med rätt transaktion.

– Vår lösning med företagskort, kredit och utgiftshantering integrerat med bokföringssystem löser stora problem för företag i alla storlekar, berättar Baltsar Sahlin, vd och medgrundare på Mynt.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Ett självklart val för smartare utgiftshantering

Ekonomiansvariga på företag av alla storlekar som behöver en helhetslösning för företagskort, kvittohantering och automatiserad bokföring vänder sig till Mynt för att göra sin administration så enkel som möjligt.

Istället för att samla in kvitton manuellt, hantera privata utlägg och krångla med pappershögar, kan företag nu sköta allt i en digital plattform med automatiserade processer. Ett av 12 000 företag som använder Mynt är kommunikationsbyrån Shomei: 

– Mynt hjälper oss att effektivisera vår administration, från kvittohantering till bokföring. Det har verkligen minskat huvudvärken och sparat oss tid på rapportering, berättar Shomeis vd.

Full kontroll och automatiska påminnelser

Utan ett bra digitalt system för utläggshantering kan det vara svårt att veta hur mycket som spenderas varje månad för företagets räkning. Med Mynt kan alla anställda få tillgång till ett företagskort och ekonomiansvariga får full kontroll genom att sätta individuella köpgränser.

Dessutom skickas automatiska påminnelser och notiser så att kvitton laddas upp direkt i Mynt-appen. Resultatet? Mindre strul, färre missade kvitton och en betydligt smidigare administration. 

Företagskort med kvittohantering – anpassat för din verksamhet

Användare av Mynt kan välja ett betalsätt som passar dem bäst, kredit eller debit. Använder man debit så kan man även slå på funktionen auto-top up som säkerställer att viktiga betalningar aldrig avbryts.

Det är en särskilt hjälpsam funktion för annonsköp, prenumerationstjänster och andra digitala betalningar, och ni som företag kan känna er trygga i att alltid ha täckning på era konton.

Självklart erbjuder även Mynt smart kvittohantering oavsett kortlösning ni väljer, vilket är gynnsamt vid köp av digitala annonser – som ofta genererar en mängd transaktioner varje månad. För den digitala byrån Search Intent har Mynts lösning för annonskvitton varit särskilt värdefull:

– Förutom den traditionella kvittohanteringen med resor och representation, använder vi Mynt för att hantera våra kunders annonskvitton, vilket tidigare varit en väldigt tidskrävande och krånglig uppgift. Nu kan vi enkelt dra och släppa alla kvitton direkt in i plattformen, där de matchas med rätt transaktion helt automatiskt, berättar Search Intents vice vd. 

Slipp jaga kvitton och utlägg – kom igång med Mynt

Vill du också slippa krånglig kvittohantering och få bättre kontroll över företagets utgifter? Kom igång med Mynt idag och upptäck hur smidigt det kan vara att driva företag när ni slipper ödsla tid på administrativa uppgifter som kvittohantering och privata utlägg.

Tips! Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt du också! Läs mer här.

Om Mynt
Mynt erbjuder en helhetslösning för företag. Med företagskort kopplade till bokföringen minimeras tiden som behöver läggas på administration kring utlägg. Användaren kan fota kvittot och skicka in det, eller aktivera funktionen för smarta kvitton så matchas alla onlineköp automatiskt.

Med Mynt kan användaren välja olika nivåer av betalansvar för krediten och lägga till privata utlägg i systemet. På så sätt hanteras samtliga utlägg, oberoende av källa, i samma system och ekonomiansvarig får en översikt i realtid.

Mynt är ett licensierat e-pengainstitut under Finansinspektionen och har samarbeten med etablerade aktörer som Visa, Fortnox och Visma Spcs.

Över 12 000 företagare använder Mynt för att spara tid på sin utgiftshantering – kom igång med Mynt nu! 



ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.