Lämna in företagets årsredovisning digitalt – så här gör du!


Oj, vad smidigt det är att lämna in företagets årsredovisning digitalt! I den här guiden berättar vi precis hur du gör (det är inte så science-fiction som man kan tro), och varför det är så smart. Dessutom berättar vi om detaljerna du inte får missa. Häng med!
Först back to basics, så att du inte missar viktiga datum. Om ditt företag har räkenskapsår som motsvarar kalenderår ska årsredovisningen lämnas in senast den 31 juli året efter. Noterat och klart!
Alright, med det sagt vill vi hjälpa dig att lämna in årsredovisningen på bästa, snabbaste och smartaste sättet. Direkt på 10 000-kronorsfrågan – är det bäst att lämna in årsredovisningen digitalt eller på papper?
Bra fråga! Just nu går det utmärkt att göra vilket som, men det finns ett förslag (på remiss) om att årsredovisningen alltid ska lämnas in digitalt. Med andra ord, lika bra att sätta upp den digitala processen redan nu. Varför då undrar du?
Jo, för att det gör ditt företag anpassat för både nutiden och framtiden.
- Du spar tid. För du vet ju hur det brukar vara. Inga frimärken hemma? Slut på kuvert? Vilken adress skulle det skickas till nu igen? Åhh, så skönt att slippa. Och att samla in underskrifter från fler styrelsemedlemmar, det vill du inte ägna flera timmar åt!
- Det är bättre för miljön. Inga papper, ingen frakt. Bra, bra!
- Dessutom, har du ett riktigt vasst bokföringsprogram med stöd för årsredovisning (till exempel Visma eEkonomi Smart) går årsredovisningen ofta i ett nafs. Allt hänger ihop, systemen snackar med varandra. Precis som ett hållbart och smidigt företagande ska se ut!
- Dessutom blir det enklare att hålla sig till reglerna (bonus!).
Du hajar, att lämna in årsredovisningen digitalt är bättre än en huvudvärkstablett – problemen försvinner redan innan de uppstår. Och precis samma sak gäller förstås företagets deklaration.
Tips! Här kan du läsa mer om hur du lämnar in årsredovisningen digitalt.
Kan ett bokföringsprogram hjälpa mig med årsredovisningen och deklarationen?
Ja men såklart! Vi snackar Hämta. Klicka. Godkänn. Skicka! Inga krusiduller – fyra steg är allt som krävs för många företagare med rätt verktyg och program.
Så här enkelt ska det vara: Du bokför löpande, avslutar sedan räkenskapsåret och deklarerar – allt i samma program. Och därefter gör du årsredovisningen lika enkelt som du skickar in den. 100% digitalt såklart! Det kallar vi ett smart och hållbart företagande!
Bästa av allt: Just nu får du Visma Spcs program för deklaration och årsredovisning gratis första året när du köper eller byter till Visma eEkonomi Smart.
Och om du inte vill lägga tid på att göra bokslutet själv kan du anlita en redovisningskonsult. Med Visma eEkonomi kan både du och din redovisningskonsult arbeta i ditt företags bokföring – parallellt. Så smidigt!
Hur var det nu – måste mitt företag lämna in en årsredovisning?
Ja, det måste vi förstås snacka lite kort om. Vissa företag lämnar nämligen in ett årsbokslut, och vissa en årsredovisning. Om det blir ett årsbokslut eller en årsredovisning beror på hur mycket ditt företag omsätter och vilken bolagsform du har.
Enskilda näringsidkare, handelsbolag, ideella föreningar och stiftelser får avsluta sitt bokföringsår med årsbokslut – medan aktiebolag och ekonomiska föreningar gör en årsredovisning. Små enskilda näringsidkare och ideella föreningar (som omsätter högst 3 miljoner) kan göra ett så kallat förenklat årsbokslut.
Vad mer ska jag tänka på gällande årsredovisningen (och företagets deklaration)?
Det finns förstås några datum som är viktiga, och såklart vill du veta vart grejerna ska skickas. Vi kör en kort genomgång!
- Det vanligaste är att du har kalenderår som bokföringsår, och då ska årsredovisningen vara inlämnad senast den 31 juli. Har ni inte redan sagt det? Jovisst, men repetition är ju bra som bekant! Har du inte kalenderår, kan du kika på Skatteverket när just din årsredovisning ska lämnas in.
- Företagets inkomstdeklaration (vid aktiebolag och kalenderår) ska vara inlämnad senast den 1 juli (vid pappersblankett) eller 1 augusti (vid e-tjänst). Och vid det här laget tänker du nog att digitalt är bäst, eller? Skatteverket skickar vanligtvis ut slutskatte-beskeden i slutet av året.
- Du skickar in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Enklast är att göra det digitalt, som sagt. Sorry att vi upprepar…
Psst! Spana också in de viktigaste tipsen och avdragen inför deklarationen 2023. Du hittar dem här! Bra grejer!
Vad består en årsredovisning av? Påminn mig…
I den här guiden fokuserar vi på årsredovisningen för aktiebolag. Om du har en enskild firma rekommenderar vi den här guiden om förenklat årsbokslut. Men för att ge dig en liten teaser, så behöver inte en enskild firma (som omsätter under 3 miljoner) skicka in något årsbokslut till Bolagsverket.
Okej, låt oss snacka aktiebolag nu. Aktiebolagets årsredovisning ska (utöver årsbokslutet) innehålla en förvaltningsberättelse. I den beskrivs årets viktigaste händelser. Här ska också anges hur vinsten ska disponeras. Årsredovisningen skrivs under, skickas in till Bolagsverket och blir en offentlig handling. Lätt som en plätt med ett smart program.
Tips! Gör inte de vanligaste misstagen i bokslutet – här är fem misstag du ska undvika! Japp, detta vill du läsa :)
Aktiebolagets inkomstdeklaration – hur fungerar den?
Även företag ska inkomstdeklarera – precis som privatpersoner. Beroende på din företagsform sker detta vid olika perioder under året. I den här guiden surrar vi primärt om aktiebolag, men har du en enskild firma ska du deklarera företaget under Inkomstdeklaration 1 – det vill säga vid samma tillfälle som privatpersoner.
Bolagsformer som är juridiska personer (japp, här snackar vi aktiebolag) ska deklareras under separata inkomstdeklarationer. Aktiebolag och ekonomiska föreningar har Inkomstdeklaration 2. Stiftelser och ideella föreningar har Inkomstdeklaration 3 och handelsbolag har Inkomstdeklaration 4.
Känns det lurigt med deklarationen? No worries, Visma Spcs kostnadsfria deklarationsguide är för dig som vill lära dig att deklarera, utan att behöva gå en kurs eller utbildning i deklaration. Här hittar du guiden.
Vad ska företagets inkomstdeklaration innehålla?
I företagets inkomstdeklaration anges hur mycket företaget tjänat och hur mycket skatt som betalats in under det föregående året. Dessa uppgifter ligger till grund för företagets slutliga skatt. Företagets bokslut är grunden för inkomstdeklarationen, men skattemässiga korrigeringar är ofta nödvändiga.
Fixa deklarationen själv!Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.
Alright, vi hoppas att allt är glasklart nu. Livet som företagare är kanske inte alltid en dans på rosor. MEN, du ska lägga din tid på din passion, inte bokföring och administration. Och förhoppningsvis kan Visma Spcs program hjälpa även dig att göra företagarlivet lite enklare och roligare. Det är du värd!