Nyheter i deklarationen 2023 – detta måste företagare ha koll på


Vilka är de viktigaste nyheterna i deklarationen 2023? Nya avdrag? Nya skattefria förmåner? Nya regler? Lugn, vi hjälper dig. Ditt fokus ska vara företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Det här ska du tänka på 2023.
Äntligen är det dags för deklarationen! Vänta nu – äntligen? Javisst – nuförtiden är det både enkelt och smidigt att deklarera. Hämta, klicka, godkänna, skicka – så enkelt kan det faktiskt vara för många företagare.
Inför deklaration 2023 vill vi hjälpa dig med två saker.
- Visa hur enkelt det kan vara om man gör det smart – med rätt verktyg och program.
- Berätta om de viktigaste nyheterna i årets deklaration, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller viktiga nyheter.
(Het på gröten? Om du direkt vill se de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2023. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, vi lovar!)
Till vår hjälp har vi Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem, som tagit fram de viktigaste tipsen och nyheterna som alla företagare bör känna till. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (skönt, då slipper du kunna allting själv!). Låt oss gå igenom de viktigaste nyheterna och tipsen i deklarationen 2023.
Psst! Vi har valt ut de viktigaste. Vill du ha alla nyheter i deklarationen 2023, hittar du dem här.
Gör rätt så blir deklarationen superenkel
Får du ont i magen bara du tänker på deklarationen? Tänk om. Idag finns det program som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket. Hämta, klicka, godkänn, skicka! Det låter ju nästan roligt!
Så steg ett för en harmonisk deklaration är verkligen att välja rätt program. Då klarar du dig galant utan att vara ekonom. Välj ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Självklart ska det fungera i mobilen (företaget på fickan!), vara i princip självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (och glöm inte att det måste vara i ett svenskt moln, det säger lagen).
Ta Visma eEkonomi Smart som exempel. Med programmet fixar du bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats. Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp). Och om du har aktiebolag, hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket.
Bonus! Du kan se din skatteuträkning och få stenkoll!
Du hajar – företagarlivet ska vara njutbart och smidigt. Deklarationen också. Du ska fokusera på din passion – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.
Hämta, skicka, godkänn, klicka
Exakt så här enkelt kan det vara att deklarera. Visma eEkonomi är liksom ett komplett program redan från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Så att du med enskild firma eller aktiebolag deklarerar snabbt och smidigt. Eller som vi säger: Hämta, klicka, godkänn, skicka. Läs mer om Visma eEkonomi – bokföringsprogrammet för din passion – här.
Nya skattefria personalförmåner
Arbetsgivare kan numera erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. Ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!
Obs! Den här punkten berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan för att starta aktiebolag.
Reseavdrag – vad gäller 2023?
För att få avdrag för dina resor med bil krävs att avståndet mellan din bostad och businessen är minst fem kilometer och tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik är minst två timmar. För 2023 gäller avdraget för den del av dina utgifter som är högre än 11 000 kr.
Sålt fastighet 2022? Tänk på detta
Om du har sålt en fastighet under 2022 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2023, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.
Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!
Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021
Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. De nya reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!
Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta
Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).
Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.
Tips! Vill du veta mer? Nu kan du få Vismas Deklarationsguide – helt kostnadsfritt här.
Tips! Oavsett om du redan driver företag eller har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu, så behöver du en skön bokföringslösning packat med coola grejer – inklusive deklaration. Så se till att få alla siffror på plats från början och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Upptäck Visma eEkonomi.
Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!
Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.
Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!
Kontorsmöbler kvar från pandemin? Tänk på detta…
Under pandemi-tider kan det hända att företaget betalat för inventarier som används på ditt hemmakontor. Om du inte lämnar tillbaka dem efter användningen, måste du skatta för förmånen att använda dem. Därför är det viktigt att du håller koll på vilka inventarier som betalats av företaget och att du lämnar tillbaka dem när de inte längre används.
Moms vid måltidsrepresentation 2023 – beloppet är…
Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.
Glöm inte skattereduktionen på 3,9 % – om du köpt inventarier 2021
Företag som har inkomst av näringsverksamhet och har köpt inventarier för stadigvarande bruk under kalenderåret 2021 har rätt till en skattereduktion på 3,9 procent av anskaffningsvärdet. Skattereduktionen gäller för enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.
Skattereduktionen är en skatteförmån som innebär en reduktion i skattebetalningen. Detta gäller inventarier som köpts under 2021 och träder i kraft från den 1 januari 2022. Företag som har kalenderår som beskattningsår kommer att begära skattereduktionen i inkomstdeklarationen för beskattningsåret 2022, vilket sker under våren 2023.
Psst! Vi fattar – detta med skattereduktion kan låta lite krångligt! Längst ner i den här artikeln om Deklarationen 2023 – hittar du fördjupade exempel som gör det enklare att förstå!
Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen
Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.
Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.
Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett bokföringsprogram med deklarationsfunktioner, exempelvis Visma eEkonomi.