Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Bli medlem
Ekonomi & Skatt

Personaloptioner för anställda och styrelse – så här fungerar det

Karolina O¨stervald
Karolina Östervald 13 juni, 2022 5 minuters läsning
Personaloptioner för anställda och styrelse – så här fungerar det

Funderar du på att erbjuda anställda eller styrelsemedlemmar personaloptioner eller kvalificerade personaloptioner? Här går vi igenom hur det fungerar, vilka typer som finns – och vilka skattekonsekvenserna blir.

Vad är en option? 

En option innebär att man får rätt till att köpa en aktie i framtiden för ett bestämt pris. Om den anställde får en option i samband med anställning så klassas det som en personaloption – vilket medför särskilda skatteregler. Rent skattemässigt så finns det två olika typer av optioner – personaloptioner och värdepapper. Det som skiljer dem åt är att personaloption är villkorad. Definitionen i sig är inte tydlig – utan det sker alltid en bedömning. Skatteverket har uttalat att de här villkoren är typiska:

  • Man kan inte som anställd sälja optionen
  • Optionen har en viss intjänandetid
  • Om anställningen upphör så begränsas eller försvinner optionsmöjligheten

Optioner kan också klassificeras som värdepapper. Skillnaden mellan personaloptioner och värdepapper är beskattningstidpunkten för den som är anställd och arbetsgivaren. Personaloptioner beskattas när man utnyttjar optionens möjlighet att köpa aktier. Värdepapper beskattas istället när de säljs. Anskaffningsutgiften utgörs av den betalade premien för optionen tillsammans med köpeskillingen för aktien. 

Beskattning av personaloption

Som huvudregel är förmånen skattepliktig – men den kan också vara skattefri. 

När den anställde använder optionen till köp av aktier så sker förmånsbeskattning – enligt personaloptionsbestämmelsen. Förmånsvärdet är vad aktien kostar samt skillnaden mellan den underliggande aktiens marknadsvärde. Försäljning av aktierna redovisas som vanlig aktieförsäljning under inkomst av kapital. Kostnader som uppstår vid aktieförsäljningen exempelvis courtageavgift får dras av på K4-blanketten. Om förmånen istället har beskattats under inkomst av tjänst så är det beskattade värdet en del av lösenpriset och anskaffningsutgiften.

Vad är same day sale?

Det är när en försäljning av aktierna sker i anslutning till användningen av optionen. Detta innebär att det sker två transaktioner:

  • En försäljning av aktierna – som beskattas i inkomstslaget kapital
  • En användning av optionen – som beskattas i inkomstslaget tjänst

Den anställde får lägga till det beskattade förmånsvärdet i tjänst vid kapitalberäkningen som anskaffningsutgift. Tidpunkten för beskattningen är tiden för den faktiska användning av optionen – och inte dagen som den anställde får pengarna för aktieförsäljningen.

Kvalificerade personaloptioner – vad är det? 

En kvalificerad personaloption har generösare skatteregler. Det är ett nytt försök för att nå samma beskattning som USA och Storbritannien har. Det är däremot viktigt att veta om att det finns många begränsningar i de svenska reglerna – vilket gör att det endast kan användas av några få procent av de företag som vill införa incitamentsprogrammen i Sverige. I de svenska reglerna finns det många begränsningarna – vilket gör att i principen är det endast några få procent av de företag som vill införa incitamentsprogram som kan använda det. Vid användandet så måste 10 krav uppfyllas.

Kraven som måste uppfyllas

För att kunna utnyttja kvalificerade personaloptioner och få de generösa skattereglerna så måste dessa 10 krav vara uppfyllda – av företag, personaloptionen samt innehavaren.

1. Begränsad storlek (gäller hela koncernen). Max 150 anställda och delägare (medelantal) och max 280 mkr nettoomsättning eller balansomslutning. ( antal anställda och omsättning uppdaterade januari 2022)

2. Beloppsgräns för optioner.-Max 3 mkr per optionsinnehavare.-Max 75 mkr totalt i personaloptioner.

3. Företagets verksamhet får inte vara äldre än 10 år.  

4. Bedriva rörelse som inte huvudsakligen är (gäller koncernen)-kapitalförvaltning,  bank-eller finansieringsrörelse, försäkringsrörelse, produktion av kol eller stål.  handel med mark, fastigheter, råvaror eller finansiella instrument., uthyrning för längre tid av lokaler eller bostäder., tillhandahållande av tjänster som avser juridisk rådgivning, redovisning eller revision (”undantagen verksamhet”).

5. Ej offentligt ägarintresse≥ 25 % av kapital-eller röstandelarna får inte kontrolleras direkt eller indirekt av offentliga organ (gäller alla företag –(i en koncern)

6. Ej marknadsnoteratIngen andel i företaget får vara upptagen till handel på reglerad marknad eller motsvarande utanför EES (gäller hela koncernen). Omfattar ej handelsplattform (FirstNorth, Nordic MTF).

7. Inte vara i ekonomiska svårigheter  -(gäller alla företag i en koncern).

8. Begränsad omfattning av tidigare ägande

Anmäld eller närstående får äga max 5 % av kapital-eller röstandelar (i företaget eller annat  koncernföretag).

Gäller 2 år innan optionsförvärvsåret fram till och med  tidpunkten för förvärvet.

9. Anställningskrav och arbeta i betydande omfattning

Optionshavaren anställd.

Arbeta i genomsnitt 30 tim./vecka(sammantaget för företaget och/eller andra koncernföretag).

Även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter omfattas av reglerna sedan januari 2022. 

10. Lönekrav

Lägsta lön = 13 inkomstbasbelopp under intjänandetiden (3 år)(sammantaget för företaget och/eller andra koncernföretag).

Källa: Accountor

Men vad är mest förmånligt – lön eller personaloptioner?

Hela syftet med personaloptioner är att få den anställde att vilja stanna kvar i företaget länge – och faktiskt investera. Som en morot! Dock så går det inte sticka under stolen att personaloptioner innebär en viss risk för den anställde eller styrelsen. Det som ska tas med in i beräkningen är den anställdes lönenivå, hur aktiemarknaden ser ut, utvecklingen av företaget men också den anställdes intresse och vilja att stanna kvar och utvecklas i företaget – fram till att anställningskravet är uppnått.

För att den anställde ska få ett verkligt värde av personaloptionen så måste anställningskravet vara uppnått – ibland kombinerat med att vissa resultatmål ska vara uppfyllda. Den som tilldelas personaloption enligt ett incitamentsprogram får inga skattekonsekvenser innan villkor/krav på programmet kan konverteras till aktier. Dessa aktier säljs på marknaden och har då ett marknadsvärde som utgör grund för förmånsbeskattning.

Om den som är anställd väljer att sälja konverterade optioner till aktier vid ett senare tillfälle så kan förmånsvärdet som beskattas tidigare som inkomst av tjänst användas som anskaffningskostnad för sålda aktier. Om man väljer att göra så här och inte vid excersize date så ska den reavinst eller reaförlust som uppstått vid försäljningen tas upp i den privata inkomstdeklarationen (INK1) – under inkomst av kapital.

Läs också: Lön, utdelning eller pesnionsavsättning – hur får jag ut mest pengar?



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Privatekonomi

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.