Lön, utdelning eller pensionsavsättning – hur får jag ut mest pengar från firman?

Josefin Wallin

Uppdaterades: 6 maj, 2022
Publicerades: 10 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

Är det bäst att ta ut lön, utdelning eller göra pensionsavsättning? Här går vi igenom det optimala upplägget för oss som driver företag, och ger dig belopp, gränsvärden och avdrag som ger mest pengar i fickan och bäst villkor för pensionen.

Trygghet, pengar i fickan eller både och?

När du planerar din lön, utdelningar eller pensionsavsättningar behöver du välja vilken strategi som passar dig bäst. Mest pengar i fickan? Eller lite mindre pengar i fickan OCH en grundtrygghet i form av stabilt SGI, sjukpenninggrundande inkomst? Tar du mindre lön och mer utdelning får du mer pengar i fickan – då du kan undkomma mer skatt och sociala avgifter. Nackdelen är att du missar mycket av det sociala skyddsnät som erbjuds. Många tycker att en bra fördelning mellan lön, utdelning och pension är att föredra. En fördelning där du tar lön upp till en nivå som garanterar dig en god sjukpenning och pension. Därutöver kommer sedan utdelning och eventuell extra pensionsavsättning.

Mest pengar och störst trygghet – så ska du tänka

Många tar ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt och tar därefter ut utdelning. Det kan vara ett härligt sätt att leva för stunden och helt rätt för dig. Däremot är det klokt att tänka att du säkert vill leva lika gott när du tar pension? Att också avsätta pensionsinsättningar är minst lika viktigt.

  • Lön upp till brytpunkten för statlig skatt.
  • Utdelning.
  • Extra inbetalning till din tjänstepension. Här kan du betala upp till 35 % av din lön avdragsgillt och avsätter pengar utan att ta den som lön eller utdelning.

Mer värdefulla tips när du planerar för vilken lön du ska ta ut som företagare: Vilken lön ska jag ta ut som företagare? Nivåerna som ger dig bäst villkor!

Tips för att få så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt

Det finns i regel och grovt förenklat tre sätt att få ut pengar från ditt företag: Lön, utdelning och pensionsavsättning. En bra kombination mellan dessa bäddar för en optimal ekonomisk förutsättning för dig som företagare. Det optimala är en så hög procentuell avsättning till tjänstepensionen som möjligt upp till 35 %, lön upp till brytpunkten och därefter utdelning.

  • För att få ut maximalt av din allmänna pension bör du ta 47 717 kronor i månaden.
  • Lön upp till 540 700 kronor är gränsen för statlig inkomstskatt 2022 – den så kallade brytpunkten. Den kan variera lite beroende på om du exempelvis är anställd eller över 65 år. Efter denna gräns betalar du 20 % extra i skatt på det överskjutande kapitalet (statlig skatt).
  • Runt 4 % är en vanlig procentsats för pensionsavsättning till tjänstepensionen. Som företagare kan du ta upp till 35 % avdragsgillt (väldigt bra!). Det är en bra möjlighet att ”ta ut pengar” från företaget. Det är ingenting som du har glädje av direkt idag – men en långsiktig trygghet och en metod att lyfta kapital från företaget.
  • Utdelning? Går ditt bolag bra och det finns pengar kvar när du tagit ut lön upp till brytpunkten? Då är det aktuellt att kika på utdelning. Denna kan du plocka ut och endast betala kapitalskatt på 20 %.

Mer läsning