Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Höj din lönsamhet med 5 exempel

23 mars, 2014 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
Räkna rätt när du ska öka din lönsamhet. Se efter vilka uppdrag du har råd att lägga ut och vad du tjänar på det. Här är fem räkneexempel att ta till.1. Hur mycket tjänar du på varje konsulttimme?
Hur mycket tid lägger du på varje konsulttimme? När du lägger ett uppdrag på någon annan kommer det att ta tid av dig. Och det ska du så klart ha betalt för. Inte minst eftersom det är du som ”äger” kunden.

Gör så här: Räkna på hur mycket tid du lägger på ett uppdrag som utförs av en av dina konsulter. Det kan vara mer än du tror. En vanlig tumregel är att du ska kunna lägga på 15–20 procent på din konsults pris men det varierar från bransch till bransch. Det viktiga är att du inte ser det du tar emellan som en bonus – för det kommer att kosta dig tid oavsett om du gör det faktiska jobbet.

Läs också: Så mycket kostar en anställd2. Hur är det med alternativkostnaden?
Hur gör du och dina anställda det bästa, rent ekonomiskt, av veckan? Det är självklart ett mål som alla företagare har – men många räknar inte på det.

Gör så här: Nu när du vet vad dina anställda kostar i timmen (från punkt 1) vet du också hur dyrt det är att låta en av dem, eller dig själv, till exempel städa köket. Lägg på vad den anställde i stället skulle kunna dra in på ett uppdrag och ställ det mot vad det skulle kosta att ta in en städfirma.
Och till sist, räkna på antalet timmar du själv lägger på att göra saker som en städ-, redovisnings- eller budfirma skulle kunna göra för en överkomlig penning. Kanske kan du outsourca många timmar varje vecka redan i dag – till en mycket lägre kostnad än du tror.

Läs också: 3 tips så ökar du vinsten3. Hur stor är marginalen på varje anställd?
Lön, arbetsgivaravgifter, löneförmåner och telefonabonnemang – vissa personalkostnader är lättare att räkna på. Men vad sägs om kaffe, kontorshyra och tiden du lägger på personalfrågor? Och hur mycket drar den anställde egentligen in?
Större företag har ofta internfakturering som ett verktyg för att se vad varje projekt kostar. Mindre företag har koll på konsulttimmar men ofta inte alls lika bra koll på de anställdas timmar. Men de anställda kostar ju också pengar varje timme, timmar som de så klart ska använda på bästa möjliga sätt.

Gör så här: Räkna på vad varje anställd kostar, inklusive alla dolda och indirekta kostnader:
  • Lön, semesterersättning, pension och arbetsgivaravgifter.
  • Andra löneförmåner – till exempel friskvård och tjänstebil.
  • Lokalkostnader. Fler anställda kräver en större lokal och mer kaffe.
  • Din tid. Tiden du lägger på personalfrågor skulle många småföretagare annars kunna lägga på att dra in pengar. Det är en svår avvägning men värd att fundera över.

Räkna sedan på vad de drar in till företaget varje månad. Även om vissa tjänster är svåra att mäta i pengar kan många värderas på samma sätt som konsulter.

Läs också: Sätt rätt pris med vår interaktiva guide4. Vad är trivsel värt för dig?
Vissa tjänster är svåra att värdera i pengar, men är värda att fundera över. Städning kostar så klart pengar, men behövs för alla företag med ett kontor. En receptionist säljer inte, men bidrar till ett professionellt bemötande när kunder kommer på besök.

Gör så här: Försök att räkna om dessa mjuka värden till pengar – värdet av en receptionist varierar till exempel beroende på hur många externa besökare ni har. Försök sedan maximera värdet – kan receptionisterna göra något konkret värdeskapande under tiden då han inte har något annat att göra? Och kan städfirman vid tid över göra något annat som sparar tid för dig, som att fylla på kontorsmaterial?

5. Vad kostar det dig om du rekryterar fel?
Rädslan att rekrytera fel är en av anledningarna till att många tvekar att anställa. Och faktum är att det är dyrt – undersökningar har visat att det kostar i snitt 700 000 kronor att anställa fel person, inklusive löner, produktionsbortfall och dolda kostnader som dålig stämning på arbetsplatsen. Men trots allt måste du ju våga ta in andra för att kunna outsourca dig själv.

Gör så här: Kanske kan du ta in anställda per timme till en början, för att minska risken med en felrekrytering. Många bemanningsföretag erbjuder också att man kan hyra in personal och sedan anställa dem om man är nöjd, även om det kan kosta mycket pengar. Att göra en före detta underkonsult till din näste anställde är också en möjlig lösning.


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.