Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Driva Eget

Rymdteknik i Norrland till eget företag – Lizas tre tips för att misslyckas i sociala medier

Josefin Wallin 11 juli, 2023 7 minuters läsning
Rymdteknik i Norrland till eget företag – Lizas tre tips för att misslyckas i sociala medier

Från Norrland och rymdteknik till att starta eget inom sociala medier – som en steg mot att nå sin dröm? Frihet och att vara geografiskt oberoende är Liza Sundbergs ”varför”. Här är hennes tips för att lyckas, och misslyckas, med sociala medier. Det här vill du inte missa!

Liza Sundberg är uppvuxen i Nybro utanför Kalmar, men bor idag i Västerås tillsammans med fästmannen och barnen Edwin och Ronja. Idag har hon startat eget företag där hon hjälper företag med sociala medier, men berättelsen startar inte där.

Hejdlös förälskelse ledde till Västerås

Innan bopålarna slogs ner i Västerås så bodde Liza i Luleå där hon läste rymdteknik och också blev hejdlöst förälskad i Jimmy från Örnsköldsvik. Det blev heller ingen examen i rymdteknik i Norrland – men däremot en som flygingenjör. Att kunna jobba digitalt och mer fritt har lockat – och därmed företagandet.

– Jag har alltid gillat tanken på att driva ett företag. Jag är nyfiken av naturen och älskar att lära mig nya saker, och ingenstans finns väl så många utvecklingsmöjligheter som när man är företagare? På många sätt är det nog märkligt att det dröjde tills efter 30 innan jag faktiskt drog i gång, men som många andra begränsades jag av min egen tro att man måste kunna allt innan man börjar. Nu har jag en helt annan syn på det. Blir något inte som man tänkt sig kan man alltid göra om – inget är skrivet i sten.

Tre tips för att MISSLYCKAS på sociala medier?

  • Ignorera dina kunder! Skit i att svara på mail, kommentarer och DM och ge dem inte den information de vill ha. Ärligt talat, att inte svara på frågor online är 2020-talets motsvarighet till att blänga surt när kunder kommer in och hälsar i ens affär. Inte okej!
  • Hoppa på alla möjliga trender utan att tänka på om de passar för din bransch eller inte.
  • Posta på måfå och stirra dig blind på hur många likes du får. Sluta så fort det känns som att det ”går dåligt”.

Liza har haft mängder av roliga och utvecklande uppdrag, men som inbiten konstnärssjäl har hon saknat den kreativa biten i sitt arbete. Det har varit mycket strategi och analys – men väldigt lite skapande. Efter föräldraledigheten väcktes drömmen om att byta bana på allvar.

– Tanken på ett eget företag hade legat och grott i många år, men först när jag började lära mig mer om både grafisk design och sociala medier och kände mig trygg i min kompetens kunde jag forma dessa tankar till en konkret affärsidé som jag visste skulle passa mig – nämligen att hjälpa företag bygga ett starkt varumärke i sociala medier.

Jag vill kunna välja mina arbetstider och vara ledig när mina barn är lediga. En förutsättning för att kunna göra detta är att jag behöver tjäna mer per timme än vad jag gör som anställd. En viktig faktor är också att jag vill vara geografiskt oberoende.

Liza Sundberg till Driva Eget

Friheten med eget företag

Idag är Liza sin egen chef och driver eget företag. Här är det friheten som verkligen har drivit henne in i företagandet. Här får hon driva sitt företag helt efter sitt eget tycke, vilket hon beskriver som en svindlande och kittlande känsla. Där det aldrig finns någon annan att skylla på om saker inte går som man tänkt. Att man är sin egen lyckas smed och uppfyller sina egna mål och strategi. Inte faller för frestelsen att bara göra det som känns bäst för stunden.

– Mitt absolut största varför är FRIHET – men frihet är såklart också kopplat till pengar. Jag vill kunna välja mina arbetstider och vara ledig när mina barn är lediga. En förutsättning för att kunna göra detta är att jag behöver tjäna mer per timme än vad jag gör som anställd. En viktig faktor är också att jag vill vara geografiskt oberoende. Vi pratar ibland om att flytta norrut. Om bara en av oss behöver hitta ett jobb blir en sådan flytt mycket lättare att administrera. Sist men inte minst så sporras jag mycket av att få känna mening i det jag gör. I stora industriprojekt kan man lätt känna sig som en ganska betydelselös del av helheten. Men när jag hjälper andra entreprenörer till ett lönsammare företagande får jag känna mig viktig och uppskattad. Vilket gör det lättare att älska mitt jobb.

Läs och lyssna:45 Life Hacks som kan förändra ditt liv – med Gustaf Oscarson

"Det blir vad du väljer att det ska vara"

Rädslan med att driva eget däremot har varit att inte lyckas få kunder och känna sig ensam. Någonting som många som tar sina första stapplande steg som företagare känner igen? När Liza kikar i backspegeln så är det ändå inte det hon ser. Allt visade sig vara precis tvärtom. Idag kan man få hjälp på distans med precis allt man som företagare inte vill göra själv. Dessutom finns det oändligt med nätverksmöjligheter för den som vill. Som Liza själv uttrycker det ”det blir vad du väljer att det ska vara”.

Men vad är den finaste upplevelsen med att driva företag inom sociala medier?

– En av de allra finaste upplevelserna som företagare? Det var nog när jag hjälpte en av mina första kunder med hennes nystartade konto. Då fick jag också vara med när hon fick sina första försäljningar. Hon hade en tävling tillsammans med några andra företagare. När den var avslutad frågade jag om vi inte skulle erbjuda en rabattkod till alla som inte vann. Vilket resulterade i att hon fick in sina första ordrar. Jag grät av glädje när hon berättade – kändes så himla fint!

Läs: Rikaste personerna 2023 – listan över svenskarna som är snuskigt rika

Vad händer nu?

Drömmen är att flytta till Ångermanland. Om nu en vuxen i familjen kan jobba på distans – är drömmen inte långt undan. Liza har tagit det första steget mot att inte bara jobba med det som är hennes passion. Hon har också tagit ett steg till att bygga och skräddarsy ett liv på hennes egna villkor. Häftigt och inspirerande!

Lizas fem tips för att lyckas med sociala medier som företag

  • Sätt ihop en strategi! Börja med VARFÖR ditt företag ska finnas på sociala medier och VEM du vill nå. Är målet att bygga varumärke, sälja eller sprida information till befintliga kunder? Eller hitta samarbetspartners eller marknadsföra en ny grej du har lanserat? Vet du varför du postar och till vem – så är det mycket lättare att komma på VAD du ska skapa.
  • Var tydlig med att du driver en verksamhet! Om det inte vid första anblick syns vad du erbjuder och till vem – kommer du garanterat gå miste om intäkter. Helt i onödan! Många entreprenörer vet inte riktigt vad de ska posta och lägger upp lite ”vad de känner för”. Det är väldigt svårt för en potentiell kund att förstå värdet i dina tjänster om du gör så. Är du exempelvis massör men allt de ser i flödet är hundbilder och pelargoner…

"Ingen vill följa ett företag som bara spottar ur sig en massa reklam, utan man vill få något i utbyte"

  • Se till att dina följare känner igen dig i flödet. Blanda inte färger och typsnitt mellan varje gång du lägger upp utan. Försök att hitta något som känns som du och håll fast vid det ett tag. Det är inget fel med att göra en ”rebranding” då och då. Genom att hålla sig konsekvent ökar chansen att ditt innehåll blir läst av personer som verkligen gillar det du gör.
  • Håll inte tillbaka! Jag ser alldeles för ofta hur sociala medier-experter uppmuntrar till att ”utbilda lite lagom” men spara på guldkornen. Jag håller verkligen inte med! Oavsett hur generös du är med dina erfarenheter och din kompetens, så kommer dina följare aldrig att lära sig tillräckligt mycket för att du ska bli överflödig! Tvärtom kommer de att inse vilken fantastisk kunskap du besitter – och mer sannolikt anlita dig när de behöver!
  • Bejaka relationerna. Sociala medier är i grund och botten sociala. Ingen vill följa ett företag som bara spottar ur sig en massa reklam, utan man vill få något i utbyte. Genom att vara genuint nyfiken på andra människor kommer du nå större framgångar. Än om du bara ser dina kanaler som ett utflöde för reklam.

Bonus: Var inte rädd för att ta hjälp! Ingen är bra på allt. Att ta hjälp med det du tycker är svårast och mest tidskrävande – ger tid och energi till det som verkligen ger något. Hatar du att skriva? Anlita en frilansande copywriter som kan få fram din personlighet i text. Har du inga bra bilder? Unna dig några timmar med en duktig contentfotograf så har du en bildbank för flera månader av inlägg. Känns allt kring sociala medier bara skitjobbigt? Skaffa en VA eller social media manager och koppla bort så mycket du vill.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.