Rikaste personerna 2023 – listan över svenskarna som är snuskigt rika

Josefin Wallin

Uppdaterades: 17 januari, 2024
Publicerades: 13 mars, 2023

Det är alltid lika spännande – vilka är de rikaste personerna i Sverige 2023? Listan över de rikaste brukar bli en riktig favorit bland våra läsare på sajten – detta är inte ett undantag.

Forbes, de rika personernas bibel? Här kartlägger man vilka personer som är rikast just här och nu. Hur stor förmögenhet har de? Var placerar de sig på listan? Vissa namn förekommer år efter år medan andra namn slår sig in som nyare på listan. Kanske triggar listorma vår nyfikenhet, eller är det inspiration för vad vi själva vill nå?

Oavsett – vem var rikast i Sverige 2023? Låt oss ta en titt!

Läs också: Sveriges 100 rikaste personer 2022 – se hela listan här

Rikast i Sverige 2023

40 dollarmiljardärer finns enligt Forbes i Sverige. En ganska rejäl förmögenhet för en individ om du frågar oss. Är det någonting som kommit lätt – eller har det varit hårt arbete? När vi sneglar över namnen på listan kan vi enas om att det sistnämnda alternativet tycks absolut troligast. Däremot så finns det absolut faktorer som arv, och där man förvaltat en förmögenhet som någon annan arbetat upp med goda resultat. Uppstickare är våra nya techföretag i Sverige med bland annat Databricks och Spotify. Som genom ett gott arbete verkligen förtjänat sin plats på listan.

Läs också: 542 miljardärer i Sverige – vilka är entreprenörerna på listan?

Listan över de rikaste svenskarna

Listan är hämtad från Forbes. Här kan du som är nyfiken också söka fram vilka som är rikast just nu – efter efter kön, ålder, land och bransch. Spännande läsning för den som är nyfiken. Vi har begränsat oss till att sammanfatta toppsegmentet av de absolut rikaste i Sverige 2023. Vi har även omvandlat förmögenheten till svenska kronor och avrundat till hela tal. Vill du läsa mer så kan du göra det här.

 1. Stefan Persson som har grundat H&M ligger absolut i topp när det gäller att vara rikast i Sverige. Detta med sin förmögenhet som uppskattas till omkring 164 miljarder kronor.
 2. Finn Rausing, är en av flera Rausing som placerat sig på listan. Äger en tredjedel av TetraLaval och har en förmögenhet på 109 miljarder.
 3. Jorn Rausing, äger också en tredjedel av TetraLaval och uppskattas ha en lika stor förmögenhet som Finn.
 4. Kirsten Rausing, den sista av Rausing på listan äger också en lika stor del av TetraLaval och uppskattas därmed också till ha en förmögenhet värd 109 miljarder.
 5. Melker Schörling – 100 miljarder. Karriär med flera topptitlar. Idag driver han Melker Schörling AB som är delägare i flera starka bolag.
 6. Frederik Paulsen har utvecklat företaget som han ärvde från sin pappa. Tack vare detta och förmågan att förvalta och utveckla Ferring Pharmaceuticals är han nu god för 81 miljarder kronor.
 7. Antonia Ax:s Johnson är en kvinna i ledet av framgångsrika entreprenörer i generationerna före henne. Hon har gjort en spännande resa bland styrelser och uppdrag. Dessutom är hon och hennes familj goda för ungefär 72 miljarder kronor.
 8. Carl Bennet äger flera större andelar av välrenommerade och börsnoterade bolag. Det här resulterar i att han placerar sig på listan över Sveriges rikaste personer 2023 med sin förmögenhet på 66 miljarder kronor.
 9. Gustaf Douglas – har framgångar bakom sig i investmentbolaget Latour. Har också uppmärksammat för sitt engagemang bakom företaget Securitas. Förmögenhet: 66 miljarder.
 10. Fredrik Lundberg är god för ungefär 61 miljarder kronor. Fredrik är son till Lars Lundberg som grundade Lundbergsföretagen. Här är nu sonen Fredrik VD och sitter i styrelsen.
 11. Bertil Hult grundade utbildningsföretaget EF Education First. Ett företag som när det grundades kom att internationaliseras och nå framgångar.1965 startade företaget upp med en anställd. Idag uppges det att de har 52 000 anställda i 54 länder. Bertil Hult förmögenhet uppskattas till 43 miljarder kronor.
 12. Erik Selin är VD och grundare till Balder. Uppges ha en förmögenhet på hela 32 miljarder kronor.
 13. Eric Douglas. Ännu en Douglas på listan, och ja du gissar rätt. Erik är son till Gustaf Douglas och uppskattas ha en förmögenhet på 28 miljarder kronor.
 14. Carl Douglas. ”Tredje Douglas gillt?” Ja det tycks onekligen vara så. Carl är även han son till Gustaf Douglas och har bland annat suttit i styrelsen för Wasatornet. Liksom sin bror Eric. Uppskattad förmögenhet på 27 miljarder kronor.

Listan uppdateras med jämna mellanrum så placeringarna kan förändras över året.

Vi är också på listan

 • Martin Lorentzon – Spotify
 • Daniel Ek – Spotify
 • Lottie Tham – en av delägarna i H&M
 • Katarina Martinson (född Lundberg) – dotter till Fredrik Lundberg
 • Louise Lindh – samma som ovan. Född Lundberg och dotter till Fredrik Lundberg.
 • David Mindus – VD fastighetsbolaget Sagax

Läs: 10 saker framgångsrika människor gör annorlunda än alla andra