Så gör du Soki Chois kimchi och kombucha


Foto: Recept på kombucha och kimchi.
- 1 salladskålshuvud med mycket grönt (800g–1 kg)
- 2 msk salt (havssalt utan jod)
- 1 msk vatten
- ¼ hackad gul lök
- ¼ grovhackat äpple
- 4 hackade vitlöksklyftor
- 2 cm färsk ingefära
- 1 msk vatten
- 1 hackad röd chilipeppar
- 1 msk fisksås
- 1 dl hackad purjolök
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
- 2 msk gochugaru
- Halvera kålen på längden och skär bort rotfästet. Skär i lagom stora munsbitar (3–4 cm). Lägg i en stor bunke. Häll i salt och vatten. Blanda och låt stå i två timmar. Vänd minst en gång efter halva tiden.
- Mixa lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås snabbt till en smet. Vänd ner hackad purjolök, socker, salt och gochugaru. Rör om och ställ åt sidan.
- Skölj salladskålen två gånger i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Mssera in kimchifyllningen med händerna.
- Fyll en glasburk med kimchikålen och sätt på tättslutande lock. Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst fyra dagar.
- (3 liter)
- 2,4 liter vatten
- 3 msk svart te (alt. 6 tepåsar)
- 3 dl råsocker
- 6 dl kombucha (startvätska)
- 1 SCOBY
- Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till cirka 25 grader.
- Sila bort teet. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
- Tillsätt kombuchan och lägg i SCOBYn. Spänn fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).
- Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den. Förvara därefter i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.
Efter grundbryggningen kan du smaksätta med färskpressad juice (utan konserveringsmedel!). En del juice + fyra delar kombucha. Se bara till att hälla av cirka 3–4 dl före smaksättningen, som du kan använda som startvätska nästa gång. Förvara i ren glasburk med tyg som lock.
Gör så här:
Tillsätt smaksättningen i rena flaskor och fyll på med kombucha upp till kanten. Förslut och låt stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Då byggs en naturlig kolsyra upp (efterfermentering). Ställ in i kylen. Håller minst en månad.