Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

Så ska Trine utrota energifattigdomen

Yasemin Bayramoglu 26 september, 2017 5 minuters läsning

Foto: Trine vill utrota elfattigdomen.

1,2 miljarder människor saknar tillgång till el. Hur löser man det? Sam Manaberi på Trine tror sig veta. Om fem år ska de ha hjälpt 66 miljoner få el genom crowdsourcing. Och det är bara början! 

Sam Manaberi tar emot på Stena Center i Göteborg, en utvecklingshub för startup-företag i tech-branschen, ett stenkast från Chalmers. Sam får ständigt jobbförfrågningar. Att göra något gott för världen – även om det är i ett litet okänt företag – lockar.

LÄS OCKSÅ: Rösta på årets David mot Goliat-pris härSjälv hade han jobbat med solenergi för Bosch i USA när han återvände hem och började söka vägar att göra skillnad.

[caption id="attachment_24418" align="alignright" width="470"]Enkla installationer med solceller ger el i avlägsna byar. Enkla installationer med solceller ger el i avlägsna byar.[/caption]

– Inget företag gjorde det jag letade efter, så jag fick starta det själv. Nu, tack vare digitaliseringen, finns möjligheter till finansiering som inte funnits tidigare, säger han.

De allra fattigaste är en riskfylld målgrupp. Traditionella investerare lyser med sin frånvaro.

Sam pratar fort och engagerat. Hela kroppen lever med och det är lätt att förstå att han lyckats få med sig några riktiga tungviktare på sin företagsresa. Hela han andas det som det så ofta snackas om att finansiärer letar efter – att entreprenören själv visar att hen verkligen tror på sin idé och har det engagemang som krävs för att driva företaget.

Utgångspunkten för affärsidén är alltså energifattigdom. Hisnande 1,2 miljarder människor lever utan tillgång till el.

– Det här handlar om små byar på landsbygden, så där kommer man inte att börja dra koppartråd, säger Sam.

I stället handlar det om att skapa elnät i mikroformat för att kunna manövrera ut dagens såväl dyra som hälso- och klimatfarliga energikällor som fotogen och diesel.

LÄS OCKSÅ: Så funkar crowdfundingSam har ett beskrivande exempel: Ett barn som läser sina läxor till ljuset av en dieseldriven lampa kan andas in så mycket avgaser att det motsvarar två paket cigaretter – om dagen!

Förutom hälsofaran är det dyrt.

– I Nairobi är priset för att ladda sin mobiltelefon är 30–50 dollar per kilowattimme (cirka 265–435 kronor). Vad betalar vi i Sverige? En krona per kilowattimme, kanske. Går det upp till 1,20 blir vi upprörda. Men de som är allra fattigast lägger kanske 60 procent av sin disponibla inkomst på el.

Då handlar det dessutom om väldigt lite el för att kunna tända ett par lampor om kvällen och ladda sin telefon.

Men. De fattigaste områdena är i regel även de allra rikaste – på sol. Problemet är pengarna.

Här kommer Trine in i bilden. Genom crowdsourcing samlar man in kapital som man sedan lånar ut till solpanelsinstallatörer på plats. Installatören monterar en solpanel i storlek av en läsplatta på utsidan av kundens hus, drar in en sladd, monterar en liten box på insidan där det sitter ett batteri och ett sim-kort. Elkunden betalar sedan i förväg för en viss mängd el via motsvarande Swish från sin mobiltelefon.

[caption id="attachment_24419" align="alignright" width="470"]Investeringarna finansieras med Crowdfunding. Investeringarna finansieras med Crowdfunding.[/caption]

Investerarna får själva välja vilka projekt de vill gå in i. Än så länge har Trine engagerat sig i Kenya, Zambia, Tanzania, Senegal och Uganda. Minsta investering är 25 euro (cirka 250 kronor). Efter ett par år är tanken att man ska börja få avkastning på sin investering, som man kan välja att återinvestera i ett nytt projekt eller få ut i kontanter. För att kunna driva verksamheten lyder Trine under Finansinspektionens (UK) insyn.

LÄS OCKSÅ: Så får du mest nytta av din finansiering

– Det är klart att det finns en risk. Det finns ingen som gjort det här tidigare. Men det kommer att funka. Jag vet det, säger Sam med den där övertygelsen igen.

– Kunderna kommer inte sluta vilja ha el, installatören måste se till att hålla ordning på sina paneler för att kunna betala tillbaka lånet till oss och investerarna kommer vilja ha sin avkastning. Affärsmässighet funkar i stället för att stjälpa. I non profit-projekt finns alltid en risk att girighet tar över, säger han.

Sam och kollegorna har precis kommit tillbaka till stan efter att ha stängt in sig i en vecka i en stuga på landet för att hinna gå igenom hur man jobbar mot den uppställda planen.

– Vi ska öka exponentiellt och vi ligger precis där vi ska! Vi måste bara visa att det här funkar – då tror jag att de stora aktörerna kommer att gå in också. Längre fram kommer vi att bli en mainstream-produkt, men just nu är vi väldigt tidiga.

I början av året hade Trines investerare försett 48 000 människor med ren el. När vi ses en av de första dagarna i maj är man uppe i drygt det dubbla, 106 000.

När du läser det här? Ja, gå in på jointrine.com så får du se för dig själv.

LÄS OCKSÅ: Missa inte att söka stöd hos AlmiTrine är nominerade till Driva Egets pris David mot Goliat men vem är egentligen Goliat, kan man undra.

– Alla! Faktiskt! Visst, det är klart att man kan se de stora finansinstituten som Goliat – de som inte gått in för att hjälpa de allra fattigaste tidigare. Men alla andra länder och aktörer borde varit med också. Det här borde vara gjort för länge sedan.

Även om Trines mål är att 66 miljoner människor ska ha fått tillgång till el om fem år, är det inget slutmål.

– Vi vill ju att alla ska ha el! Men sedan kommer även energibehovet öka per familj. Nu får man så att man kan ladda sin telefon och få ljus. Nästa mål är kanske att kunna skaffa en tv, ett kylskåp …

Men Sam ser ytterligare en Goliat, investeringsmarknaden i stort.

LÄS OCKSÅ: 10 stöd för ditt företag

– Det finns en massa namn för ”goda” investeringar som impact investing och inclusive business. Som investerare får man leta med ljus och lykta för att hitta de verksamheter som gör gott. Det betyder att normalläget det rakt motsatta. Men ska vi verkligen ha den här diskussionen 2017?! Vårt mål är att det goda och det inkluderande ska bli defaultläget. Vi vill ha bra business för att på riktigt rädda världen.

Nominering:
Trines sätt att motverka energifattigdom öppnar upp för ett nytt sätt att se på utvecklingsarbete – från ensidigt bistånd till en ekonomiskt hållbar affärsidé där alla kan vara med och bidra.

Webb Allmi

 


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.