Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Driva

Så skyddar du din affär – PRV:s expert tipsar

Yasemin Bayramoglu 31 oktober, 2019 15 minuters läsning

Har du skyddat din affär? Är du ens säker på vad du tjänar pengar på?
PRV:s expert Anna Lundqvist menar att många företagare faktiskt har dålig koll – och kan riskera sin affär i onödan.

Det är fullt upp på Patent- och registreringsverket, PRV, där man hjälper företagare att öka värdet i sina företag, genom att skydda själva affären.

– Många företag blir globala tidigare än förut tack vare den digitala revolution som vi är inne i, så det finns ett ökat tryck på att också finnas internationellt och att se om sitt varumärke redan från början, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du företagets varumärke i fem enkla steg

På PRV sysslar ni med immateriella tillgångar och rättigheter – vad är det?

– Materiellt är allt man kan ta på. Immateriellt är sådant man inte kan ta på. En immateriell tillgång kan till exempel vara ett kundregister, en databas, know-how i ett företag, spetskompetens eller företagshemligheter. Men avtal är kanske den absolut vanligaste och viktigaste immateriella tillgången. Och inom uttrycket immateriella tillgångar finns då de immateriella rättigheterna, som är det som vi sysslar med på PRV.

Man kan se det här som ett sätt att försäkra verksamheten. Medan man vänder sig till försäkringsbolaget för att få skydd vid till exempel stöld eller brand, så utfärdar PRV ensamrätter som kan skydda själva affären.

Det finns fyra typer av rätter att skydda sig med:

  1. Varumärkesrätt
  2. Designskydd
  3. Patent
  4. Upphovsrätt

– Många väljer att se det som skydd, vi själva pratar mer om att det faktiskt ger värden i bolag. Det finns flera ensamrätter, varav varumärke är den ena, som ger ett spelutrymme på marknaden där man har en ensamrätt och där man faktiskt ska få finnas själv. Det är ett slags försäkran om att ingen annan kan åka snålskjuts på ens goda idé.

Anna tar en kulspetspenna som exempel för att förtydliga de olika rätterna.

– Först har vi pennans utseende; den kanske har en extra snygg fastsättningsklämma. Utseendet på pennan kan man skydda med designskydd. Det räcker i 25 år. Sedan heter den någonting, som Bic eller Ballograf. Det är kännetecknet på pennan. Det som tillverkaren vill förknippas med när du sitter och håller i pennan är varumärket. Om vi sedan låtsas att det inte tidigare varit känt hur man kan knuffa ut bläcket i pennan med en liten kula längst fram, så är det en teknisk lösning som man kan man få patent på, säger Anna och fortsätter:

– Skulle du sedan skriva en vacker dikt med pennan så är den upphovsrättsskyddad. Men skillnaden med upphovsrätt är att den trillar ner direkt, det är ingenting man ansöker om, den får man automatiskt. Så på en produkt kan du ha fyra rättigheter, varav du ansöker om tre.

Skydda varumärket direkt

Alla företag behöver inte fundera på att skydda allt. Men själva varumärket bör man fundera på tidigt, menar Anna.

– Ja, så man inte tar ett varumärke som redan finns och börjar arbeta in det och värdet i bolaget för att det sedan ska visa sig att man inte kan använda namnet till exempel. Då har man mycket större uppförsbacke från start.

Men säg att jag registrerar mitt företagsnamn på Bolagsverket idag. Räcker inte det?

– Då har du inte skyddat ensamrätten till ett kännetecken som du sätter på en vara eller en tjänst. Du har ett bolagsnamn, men det är inte säkert att man registrerar sitt varumärke som samma sak som bolaget heter. Coca-Cola är ju ett jättestort bolag och det heter Coca-Cola Company. Men de har ju också Fanta och en massa andra varumärken inom sin koncern. Så ett varumärkesskydd ger en annan typ av rättighet – att man kan sätta ett kännetecken som kunden kan känna igen att den här produkten eller tjänsten, som i och för sig är kopplad till ett företag, men det är lite mindre intressant att prata om.

Flera typer av varumärken

Kännetecken, är det själva loggan?

– Det finns många olika slags varumärken. Det kan vara en logga, det kan vara ett ord – eller en tredimensionell ask. Toblerone är ett typexempel där man varumärkesskyddat hela kartongen, ett kännetecken för hur man känner igen sin choklad. Nyligen fick vi några nya varumärkestyper. Nu kan man även registrera hologram och ljudsnuttar. Hemglassmusiken är varumärkesskyddad sedan tidigare, men då var själva kännetecknet notbilden. Då skulle den kunna återges grafiskt, som det heter på vårt språk. Nu behövs inte det längre, utan man kan skicka in en filmsnutt eller en ljudsnutt som ljudvarumärke.

Om man tar Coca-Cola-flaskan som exempel – vilka skydd behöver jag?

– Varumärket är deras starkaste immateriella tillgång. Då är det namnet – bokstavskombinationen – men säkert också en logga. Slogans kan man också skydda som varumärken. Sedan har vi själva flaskan, som har designskyddet som skyddar utseendet för en produkt, det kan ibland sammanfalla med varumärket.

Patent bara för teknik

Designskyddet gäller i 25 år. Varumärket däremot gäller för evigt och gör att det kan följa med om man säljer bolaget till någon annan.

Många ropar efter patent i tid och otid. Kanske oftast för att man inte riktigt vet vad som kan skyddas med hjälp av patent. Coca-Colas recept har det till exempel pratats om mycket. Men det kan ingen få patent på.

– Patent får man på en teknisk lösning på ett problem. Det finns visserligen patent på recept, men då gäller det läkemedel. Jag har sett på bild att Coca-Cola har valt att förvara sitt recept som en företagshemlighet inom stora metallvalv. Det är inte skyddat på annat sätt än att det finns där – om det nu finns där. Det kanske har en varumärkeshöjande effekt att man har ett stort bankvalv. Men företagshemligheter har en egen del av lagen med hur man ska handskas med dem. Hur många på ett bolag får till exempel känna till en hemlighet som man kan klassa som en företagshemlighet och så vidare.

Inte patent på recept

Någonstans pratar man om att en produkt ska vara tillräckligt unik för att kunna skyddas. Hade Coca-Cola kunna skyddas med tanke på att det finns flera coladrycker?

– Att det ska vara unikt kopplas oftast ihop med patent och då kallas det uppfinningshöjd på vårt språk. Då ska produkten skilja sig väsentligt från det som fanns dagen innan man lämnade in patentansökan. Sedan söker man inte patent på en dryck och vi bedömer inte smak, utan snarare den kemiska sammansättningen på läkemedel. Ska man skydda ett varumärke ska det vara särskiljande, men det hänger inte ihop med receptet alls, säger Anna.

Så då är det inte ett varumärkesintrång att göra något som är väldigt likt, som Cuba Cola?

– Nä, men man får inte kalla det för något som är likt Coca-Cola. Men Pepsi Cola, det varumärket skiljer sig tillräckligt från Coca-Cola för att det ska få finnas samtidigt. Sedan att drycken är hyggligt lik det kan jag tycka…

App svår att skydda

Ok, så patent gäller bara tekniska lösningar. En app skulle kunna bli patenterad då alltså. Eller? Nja, det är inte alls självklart visar det sig.

– En app kan du skydda med namnet på appen förstås, med sitt varumärke. Man har automatiskt en upphovsrätt, det är den fjärde av rättigheterna. Men själva konceptet kring en app är svårare att skydda. Då är det bättre att man skaffar ett varumärke kring det som man tänkt sig att appen ska heta. Sedan får man bygga ett värde kring det varumärket, kring appen. Man kan skydda ikonen.

Vad beror det på? Att det bara är ettor och nollor i programmeringen?

– Det kan man säga. Ett patent är ett skydd för en teknisk lösning. Man skulle kanske kunna få patent på en app beroende på hur de kommunicerar med olika databaser. Om den tekniska lösningen sker på något väldigt nytt och speciellt vis. Men det är kanske inte det vanligaste med appar.

Svår upphovsrätt

Upphovsrätten är lite kinkig. Där pratar man om verkshöjd för att upphovsrätten ska gälla. Så om inte din dikt är tillräckligt bra, så kan man säga att den inte har tillräcklig verkshöjd.

– Bra – eller att den ska skilja sig tillräckligt från det som finns. Men upphovsrätten är knölig och PRV har inte haft hand om den så länge. Jag kan tycka som lekman på upphovsrättsområdet att två bilder är väldigt lika men den ena har fått rätt att ha upphovsrätten mot den andra i en domstol.

Här pratar man om helhetsintrycket precis som inom designrätten.

– Helhetsintrycket ska skilja sig för ”den kunniga användaren” säger man i designrätten. Ska man avgöra om ett kedjeskydd skiljer sig åt, kan man till exempel fråga cykelreparatören som kan tänkas vara en kunnig användare. Tycker cykelreparatören att kedjeskydden ser helt olika ut så kanske båda har rätt till ett eget designskydd.

Tänk varumärkesskydd!

Olika rätter har olika lång livslängd. Ett designskydd gäller i 25 år, medan upphovsrätten gäller betydligt längre än så.

– Där är det 70 år efter upphovspersonens död. Sedan finns det något som heter närstående rättigheter. Det är till exempel när man gör en dramatisering av en bok. Då har man inte upphovsrätten till boken förstås, för det är det författaren som har, men man har upphovsrätten till det där andra i framförandet. Och det har man i 50 år efter det första framförandet.

I vilken mån man som företagare sätter sig in i de olika rättigheterna är förstås individuellt. Men som grupp tycker Anna att vi skulle kunna bli bättre. Alla företag borde tänka över sitt varumärkesskydd, menar hon.

– Alla företag som har tänkt att de ska tjäna pengar på någonting borde vara intresserade av att det är just de som kopplas till den här tjänsten eller produkten.

Välj klass

Anna nämner som exempel en musiker hon träffade på en mässa. Han spelade följt och hade väldigt många spelningar, men han hade inget varumärkesskydd för han tyckte att han hade knappt något företag.

– Då sa jag att det finns ju många som spelar flöjt. Om det kommer någon annan och spelar flöjt i samma område som du och kallar sig för samma sak, men spelar väldigt mycket sämre, då kommer hen att svärta ner ditt goda renommé och sänka värdet på ditt bolag. Och du kommer få färre spelningar. Men om du har ett varumärke på ditt bolag och säger du får inte kalla dig så här, du får inte komma till en potentiell köpare och säga att du är Pelle Pellesson och spelar flöjt.

Du menar att det händer?

– Absolut! Man får vara egen på marknaden och säga till andra att du får hitta på ett eget fiffigt namn och marknadsföra dig med.

När man registrerar ett varumärke så registrerar man det samtidigt i en produkt- eller tjänsteklass. En del företag gör automatiskt så att man anmäler en massa olika klasser för att vara på den säkra sidan.

Skydd utan skydd

Men för att få ensamrätt i alla klasserna krävs att man faktiskt är verksam inom varje klass också. Är man inte det inom en femårsperiod så kan man förlora ensamrätten.

– Sedan finns det varumärken som är så stora att man inte kan ansöka om dem även om det är i en klass där de inte finns. Dit hör bland annat Coca-Cola, säger Anna.

Om man går in på PRV:s hemsida så står det: Företag som vårdar sina varumärken kännetecknas av högre tillväxt, lönsamhet och bättre utveckling. Hur då?

– Det gäller alla immateriella rättigheter och tillgångar. Om man skaffar sig en strategi för hur man tänkt sig kring sitt företag och sina immateriella tillgångar brukar man få bra struktur på hela sitt företag. Är det bara i Sverige vi ska finnas eller är det i Europa – eller alla länder i hela världen? Det finns exempel på företagare som gjort en immaterialrättsstrategi och utifrån den verkligen förstått vad bolaget håller på med! De har kanske gått från att tro att man är ett produktbolag till att se att man är IP-bolag, den engelska förkortningen för immaterialrätt. Vi säljer immateriella tillgångar och rättigheter, vi säljer licenser för olika saker. Har man koll på de här sakerna är det mycket lättare att göra affärer. Man vet vad det är man äger och vad företaget gör och vad det är man kan handla med med andra parter.

Viktigt vid fusion

Här rekommenderar Anna att man tar hjälp av någon som verkligen är duktig på både företagande och immaterialrätt.

Säg att jag vill ha en deal med ett annat större företag eller jag vill få investeringar. Hur måna är de om att det ska vara skyddat, hur viktigt är det i de processerna?

– Jag hör lite av varje. En del investerare tittar bara på patent, vilket är väldigt konstigt, för det är inte alls alla företag som håller på med tekniska lösningar. Även andra typer av bolag bör ha koll på sina immateriella rättigheter och tillgångar för att jag som investerare skulle vara intresserad. Sedan finns andra som ser mer till helheten och vill veta att företaget har koll. Det är ungefär som man ska låna pengar – banken vill veta att man har koll på sina inkomster, utgifter, tidigare lån och allt vad det kan vara.

Om man ska gå ihop med andra bolag tycker en del att det är superviktigt, särskilt i läkemedelsbranschen. Medan andra kanske inte alls tycker att det är så viktigt och skriver avtal i alla fall.

– Men i ett samarbete är det alltid bra att veta vad man går in med. Vem som äger vad, hur samarbetet ska se ut, vem det är som äger det som kommer ut av samarbetet och vem som ska stå för kostnaderna om det blir intrång eller om det händer något annat, vilket av de här ingående företagen är det som ska ta hand om det, eller ska man bara släppa allt och lägga ner företaget? Så att man har planer för de här sakerna.

Lyssna på samtalet i Starta Eget-podden här

Regleras i avtal

Som tidigare nämndes så utgör avtal en stor och viktig del av de immateriella tillgångarna. PRV hanterar egentligen inte avtal alls, men många av deras frågor regleras i avtal.

– Det finns ju företag som har som sin enda färdighet att de licensierar ut sin teknik till exempel. De gör inte golvet, men de licensierar ut att någon annan får göra golvet. Så våra frågor hamnar ofta i avtal, därför har vi tagit fram lite information om avtal. Men vi är inte alls inblandade i dem.

Att ta fram patent är en dyr och tidsödande process. Det räcker dessutom inte med att söka ett patent utan man måste söka för olika delar av världen.

Jag har gjort allt jag ska göra, kan jag luta mig tillbaka då. Vem ringer i klockan om någon gör en överträdelse?

– Det får man göra själv. Man kan absolut köpa sådana tjänster så att någon håller koll på vilka andra bolagsnamn som registreras. Men annars gäller det att ha koll själv.

Intrång ditt ansvar

– Jag har en känsla av att man blir varse ganska snart, för snart ringer någon kund till dig och säger att den här badbaljan läcker ju. Då inser du att jag har ju inte sålt den här badbaljan till dig. Då förstår man att någon annan är ute och snyltar på ens varumärke. Då får man börja med att skriva ett brev och säga att det här varumärket har jag, du får kalla dig något annat. Räcker inte det får man ta till juridisk hjälp. Förhoppningsvis kommer man till förlikning innan det går till domstol.

Då är det varumärkesintrång?

– Det kan vara både varumärkesintrång och patentintrång. Sedan finns marknadsföringslagen som också kan spela in ibland.

Om man tänker på företagare i stort – är man duktiga på det här?

– Nej, man borde lära sig mer. Vi på PRV har i uppdrag att öka kunskapen, men det är inte meningen att vi ska övertala folk att skaffa de olika skydden. "Man ska ha de som man bör ha, inte de man kan ha", läste jag i en klok blogg idag.

Ifrågasätt behoven

Alltså ifrågasätt dina behov. Behöver jag ett varumärkesskydd? Behöver jag ett patent? Har jag ingen teknisk lösning, är det helt uteslutet. Om det är en teknisk lösning – hur länge kommer min produkt att finnas? Om den inte är tänkt att finnas i mer än två år, är det ingen mening med att harva igenom patentsystemet. Ansökan kan ta lång tid. Hur många varumärkesskydd behöver jag – och hur många typer?

– Vad är det jag ska göra pengar på? Det är väl den första frågan som jag önskar att företagare funderade på. Vad är det jag ska göra affärer på? Det är där man ska ha sin ensamrätt.

Steg två är att ta reda på mer information om vad den skyddsformen kan vara. På prv.se finns jättemycket information som man kan läsa, men här finns även filmer bland annat.

– Sedan kan man ringa till vår kundtjänst eller gå till någon av alla de företagsfrämjare som finns. Vill man så småningom skaffa något skydd och vill ha hjälp med det så finns immaterialrättsbyråer. Ofta kallas de slentrianmässigt patentbyråer eller patentombud. Men de kan minst lika gärna ha gott om varumärkeskunniga personer.

Vem äger loggan?

Man kan också ta hjälp av en pr-byrå för att ta fram sitt varumärke. Och då gäller det att vara på sin vakt!

– Om jag tar hjälp av någon annan för att ta fram mitt varumärke, min logga till exempel, vem äger rätten till den då? Den personen är ju upphovsperson och har då upphovsrätten till mitt varumärke, även om det är jag som skickar in varumärkesregistreringen. Det där måste man också avtala om för att det inte ska bli tokigt, säger Anna.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så fungerar K10-blanketten 2025 (och så kan den minska din skatt)

Skattedeklarationens värld är utmanande för många företagare, särskilt när det gäller specifika bilagor som K10-blanketten. K10:an är viktig för dig som äger kvalificerade andelar i ett fåmansbolag, eftersom den påverkar hur din utdelning och kapitalvinst beskattas. Och du kan andas ut – här går vi igenom hur K10:an fungerar och du kan också ladda ned en kostnadsfri K10-checklista (perfekt att följa och spara!). 

Talenom Talenom 1 april, 2025 4 minuters läsning
K10

Foto: K10

Om du har ont om tid (eller är extra snabbfotad) kan du ladda hem K10-checklistan för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats. Rekommenderas!  Här finns också en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025.

Alright, låt oss titta närmare på hur K10-blanketten fungerar 2025 (och hur den kan hjälpa dig att minska skatten).

Vad är K10-blanketten och varför är den viktig?

K10-blanketten är en bilaga till din inkomstdeklaration där du redovisar utdelning och kapitalvinst från ditt fåmansbolag. Även om du inte tar ut någon utdelning under året är det viktigt att fylla i blanketten, eftersom du då kan spara utdelningsutrymme för framtiden.

Genom att ta utdelning istället för lön kan du få en betydligt lägre beskattning – från 20% på utdelningen, jämfört med upp till 50% i inkomstskatt vid löneuttag.

Se till att de löneuppgifter du använder är korrekta och inkluderar endast kontanta löner. Och var noga med att ange rätt omkostnadsbelopp för dina aktier, särskilt om du köpt vid olika tillfällen.​

Så fyller du i K10-blanketten

  1. Logga in på Skatteverkets e-tjänst: Gå in på Skatteverkets hemsida och logga in med din e-legitimation.​ Navigera till 'Inkomstdeklaration 1' och välj 'Bilagor'.​
  2. Välj K10-blanketten: Under bilagor, välj 'Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10)'.​
  3. Fyll i grundläggande uppgifter:  Ange företagets organisationsnummer och namn.​
    Specificera antalet aktier du ägde vid årets början och slut.​
  4. Beräkna gränsbeloppet
    Förenklingsregeln: Denna regel kan användas om du äger ett enda fåmansbolag och inte vill beräkna löneunderlag. Schablonbeloppet för inkomståret 2025 är 209 550 kr.
    Huvudregeln:  Huvudregeln används om du tar ut lön från bolaget och ger ett högre gränsbelopp om:
    • Du eller en närstående tar ut minst 6 inkomstbasbelopp i lön.
    • Företaget har betalat ut höga kontanta löner.
    För 2025 gäller:
     
    • Lönekravet:  Minst 457 200 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5 % av bolagets totala kontanta löner, eller 731 520 kr (9,6 inkomstbasbelopp). 
    • Räntesats för omkostnadsbelopp: 11,62 %.
    *Huvudregeln passar dig om du vill maximera ditt utdelningsutrymme baserat på löner i bolaget.
  5. Ange utdelning och kapitalvinst: Specificera eventuell utdelning du tagit ut under året.​ 
    Om du sålt aktier, ange försäljningspris och omkostnadsbelopp för att beräkna kapitalvinsten.​
  6. Spara och skicka in: Granska dina uppgifter noggrant.​
    Spara bilagan och skicka in din deklaration innan deadline den 2 maj 2025.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Känns det krångligt? Lugn, du kan få hjälp!

Att fylla i K10-blanketten kan vara komplext, särskilt vid förändringar i ägarstruktur eller vid försäljning av aktier. 

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom K10-blanketten och de bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer. 

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online.  Läs mer här.

​Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Viktigaste avdragen 2025 – så minskar du skatten i deklarationen

Vilka är avdragen du absolut inte får missa i deklarationen 2025? Finns det några avdragsmöjligheter du inte känner till? Och hur får du deklarationen att gå lätt som en plätt? Det och mycket annat går vi igenom i den här guiden. Enjoy!

Visma Spcs 3 april, 2025 7 minuters läsning
deklarationstips_native

Foto: deklarationstips_native

Det är hög tid att ta tag i deklarationen, och det gäller att göra rätt avdrag för att minska skatten. Deklarationen för företaget kan du fixa med ett superenkelt bokföringsprogram som i princip har allt underlag klart. 

Och du, de smarta programmen hjälper dig också att göra rätt med avdragen. Men först måste du förstås veta vilka avdrag du absolut ska titta lite extra på, och det ska vi såklart hjälpa dig med. Inför deklarationen 2025 behöver du ha koll på tre saker:

  1. Avdragen du inte får missa 2025
  2. Avdragen du kanske inte visste fanns (och avdragen du absolut inte ska göra!)
  3. Hur du skaffar ett program som gör jobbet åt dig

Psst! Spana också in skatteexpertens lista på sina bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här. Dessa bör du absolut läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Okidoki, dags att gå igenom dina viktigaste avdrag 2025. Och direkt efter avdragen berättar vi hur just DU kan deklarera smartare och få hjälp med avdragen. Det blir både konkret och lärorikt! 

 Deklarationstider – lös din deklaration smidigt
Andas ut. Skaffa Visma Spcs superenkla bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart! Läs mer här.

Viktigaste avdragen i deklarationen 2025

När du driver företag är det viktigt att hålla koll på vilka utgifter som är avdragsgilla (och spar pengar för dig). Här är några av dina viktigaste avdragen i deklarationen 2025.

Datorer och programvara

Om du har köpt en dator till företaget kan du dra av hela beloppet direkt om värdet är max ett halvt prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 57 300 för räkenskapsår 2024). Annars kan du dra av kostnaden genom regelbundna avskrivningar. För avdrag på programvaror gäller att standardiserade datorprogram är avdragsgilla, medan programvaror som är direkt tillverkade för ditt företag beviljas avdrag över flera år enligt samma princip som för inventarier.

Mobiltelefoner och abonnemang

Kostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla oavsett företagsform. Mobiltelefonen räknas som förbrukningsinventarie och kan därför dras av direkt. Det fina är att du kan använda mobilen privat också (än så länge) utan att det blir en skattepliktig förmån. Nice!

Bilresor

Om du driver ett aktiebolag kan du ta ut 25 kr per mil skattefritt för de bilresor du gjort för företagets räkning (med din egen bil). Detta belopp behöver bolaget inte betala några arbetsgivaravgifter på. 

För enskild firma och handelsbolag gäller att du kan göra avdrag med 25 kr per körd mil i verksamheten. Du kan inte ta ut skattefri ersättning från dessa företagsformer, men genom att göra avdrag minskar både skatten och egenavgifterna. Avdragen gäller även om du har lånat en bil.

Varför är dessa avdrag viktiga? Jo, genom att dra av kostnader på rätt sätt kan du minska skatten och därmed öka vinsten i företaget. Och du vet vad det betyder? Japp, mer pengar kvar till allt som är viktigt. 

 Tips! Lös avdragsjobbet och deklarationen smidigt. Välj Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på det smarta deklarationstillvalet (för halva priset) så kan du fixa bokföring, deklaration och årsredovisning i samma program.

Avdragen många företagare missar

Okej, låt oss ta en titt på några avdrag som du kanske inte känner till och som många företagare missar. Vi snackar om friskvårdsbidrag och motion, facklitteratur och kontorsutgifter.

Friskvård och motion

Ditt företag kan erbjuda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år till alla anställda (tänk på att det måste erbjudas till alla). Bidraget kan användas för enklare motion och friskvårdsaktiviteter, till exempel ett gymkort. 

Bonus! Är du anställd i ditt eget AB, kan du erbjuda detta till dig själv. Yeah!

Facklitteratur

Speciallitteratur som du köper för verksamheten och som är nödvändigt för ditt jobb är avdragsgill, oavsett företagsform. Detta gäller inte för litteratur som är avsedd för studiesyfte eller allmänna uppslagsverk. Nyckelordet är facklitteratur.

Kontoret

Om du har en särskild lokal i din bostad avsatt för ditt företag (och har enskild firma), får du göra avdrag för den. Om du inte har en särskilt inrättad del till företaget, kan du fortfarande få avdrag – men inte lika mycket.

Du får ett schablonavdrag för arbetsrum i bostaden under förutsättningen att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar där.

För dig som är anställd i ditt eget aktiebolag kan det vara svårt att få göra avdrag för arbetsrum. Alternativet kan vara att istället ta ut en hyra från bolaget.

Tips! Vill du veta exakt hur mycket du får dra av för lokal i bostaden – beroende på om du har AB eller enskild firma? Det lär vi dig här.

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Avdragen du absolut inte får göra

Går det att dra av vad som helst? Nej du, så kul ska vi inte ha det. Det finns vissa kostnader som inte får dras av, även om du tycker att de hör till företaget. Detta gäller oavsett företagsform. Låt oss gå igenom några av dem:

  1. Böter och andra offentligrättsliga sanktionsavgifter
  2. Svenska allmänna skatter, exempelvis inkomstskatt
  3. Skattetillägg
  4. Förseningsavgifter och kontrollavgifter enligt skatteförfarandelagen
  5. Viten
  6. Kostnadsränta på skattekontot
  7. Felparkeringsavgifter
  8. Mutor
  9. Advokatkostnader och rättegångskostnader som inte syftar till att öka de skattepliktiga inkomsterna eller minska de avdragsgilla kostnaderna
  10. Kostnader för att upprätta deklaration eller att driva skatteprocesser, men bokföringshjälp är avdragsgillt.

Tips! Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Är det svårt att göra rätt avdrag i deklarationen?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Superenkel bokföring - så här smidigt kan det vara om du väljer rätt program.

När det är dags för deklaration har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Så då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror.

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är liksom bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram).

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs bokföringsprogram är komplett från början med bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs bokföringsprogram med fakturering och deklaration här. Psst! Nu får du halva priset på deklarationstillvalet.

Och har du redan ett bokföringsprogram idag är det lätt att byta. Visma Spcs är med dig hela vägen!

Ont om tid? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Ansök senast den 2 maj (då får du anstånd till 16 maj). Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Du måste vara i tid för att få mer tid.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.