Semester som företagare? Javisst, det går! Om du gör så här…


Det går faktiskt att ta ledigt som företagare. Även löner och rapporteringar går att automatisera, och du kan få full ekonomisk kontroll utan att jobba på semestern. Är det sant – hur då? Det ska vi såklart berätta nu!
Går det att ta semester med max några knapptryck under ledigheten? Javisst! Och det är du verkligen värd! Och bäst av allt: när du kommer tillbaka från ledigheten och har fixat alla finurliga automatiseringar, får du massor med tid över till att bygga ditt företag. Nu är det din tur att få veta hur man gör…
I den här guiden lär vi dig att:
– Låta dina anställda göra jobbet med administrationen, så att du kan ägna din värdefulla ledighet åt vila upp dig.
– Låta smarta program fixa löner och annan administration. Guld värt!
– Ta ledigt, på riktigt. Följ de här stegen bara…
Rätt nice va? Okej, låt oss dra igång. Innan du får tipsen rekommenderar vi dig att gå Visma Spcs gratis löneskola och gratis webbinarium om hur du bäst automatiserar företagets löner. Det är en väldigt effektiv investering i din framtid (och i din semester!).
Steg 1: Låt dina anställda och smarta program göra jobbet
Du vill ha semester, du vill att lönerna ska fixas (typ) automatiskt och du vill att allt ska vara digitalt. Yes, vi hajar!
Det finns lösningar som är i princip självkörande. Det handlar om program som inte bara är smarta, utan väldigt smarta. Och som är fullpackade med finurligheter och finesser. Som exempelvis Visma Lön Smart. Det är faktiskt så här enkelt i tre steg.
- Dina anställda knappar in sin tid
De fyller i sin arbetade tid eller avvikelse direkt via snabbval i kalendern (eller använder den supersmidiga stämpelklockan i appen Visma Lön Anställd) löpande under månaden. Easy peasy! Dessutom minimeras risken för fel och du som administratör kan då enkelt få in allt på bara ett knapptryck! Och helt plötsligt kan du ta semester… - Skicka iväg lönen med ETT klick
Den 25:e närmar sig och du måste klarmarkera löneutbetalningarna, trots att du har semester. Eller? Nej, så behöver det inte vara. Med dagens smarta löneprogram kan dina anställda lägga in informationen redan innan de tar semester och du som administratör kan förinställa allt annat, så slipper du fixa och trixa under din ledighet. Ni kan alla vara lediga på riktigt! Och oroa dig inte för skatter och sånt. Programmet ser till att skattetabellerna alltid är uppdaterade.
Tips! Be alla dina anställda lägga in informationen redan innan semestern. Då kan du godkänna allting direkt och alla kan ta semester, utan att du behöver fixa och trixa under din ledighet.
- Anställda får automatiska lönebesked (och du kan förinställa dem!)
Du kan välja när lönebeskeden ska skickas till de anställda. Det betyder att du som administratör äntligen kan ta semester som det var bestämt och du slipper logga in mitt i juli för att lönebeskeden måste skickas iväg.
Lönebeskedet swishar iväg till den anställde som kan se det på webben, i Visma Lön Anställd-appen (helt gratis!) eller i Kivra! (Är du old school kan du skriva ut på papper, men det vill du väl inte på din välförtjänta semester?)
Steg 2: Låt programmet göra alla beräkningar
Visst kan du sitta och göra manuella beräkningar men inte ska du lägga tid på det. Nej! Du ska ju ha semester. Det kanske lockar mer? Ett intelligent program gör jobbet åt dig, med några enkla inställningar. Programmet beräknar övertid och OB samt exempelvis semesterlön och semestertillägg. Allt enligt gällande avtal och de inställningar du valt. Vips, så har du minimerat både din arbetstid och felmarginal. Superskönt!
Och du, med Visma Lön Smart och andra program från Visma Spcs kan du också automatisera:
Bokföring av lönerna
Med Visma eEkonomi(ekonomisystemet för dina passion) blir det superenkelt eftersom alla program pratar med varandra – allt sker helt automatiskt. Ahh, så härligt!
Arbetsgivardeklarationen
Varje månad ska du skicka in arbetsgivardeklarationen (skoj, skoj…) till Skatteverket och använder du Visma Lön Smart fixas allt med ett klick. Bravo!
High five! Du är klar med lönearbetet! Va, gick det så enkelt? Javisst, programmen gör ju det mesta åt dig. Snabbt och enkelt. Och mer semesterhäng för dig.
Fråga! Hur vet jag när det är dags att skaffa ett löneprogram? Det går vi igenom här.
Steg 3: Projekt? Använd digital rapportering - om allt
Nu tänker vi ännu lite större. För kanske har du mer utmanande behov? Jobbar du kanske i projekt och har anställda som ska rapportera vilka tider de jobbar i projektet? Då kan du slå två flugor i en smäll - låta anställda själva få registrera tiderna och samtidigt få full kontroll på projektets olika delar. För här pratar vi om allt från införsäljning till projektplanering och utveckling till tidrapportering, fakturering och analys. Ojoj, vilket omfattande administrativt arbete. Om du inte har ett smidigt tid-och projekthanteringssystem, vill säga. Då blir allt väldigt mycket smidigare.
Det viktigaste är att du får ett bra underlag för både faktura och lön, och samtidigt en tydlig överblick över dina projekt. Och allt går att få - enkelt.
Det här bör ett komplett tid- och projekthanteringssystem innehålla:
Rätt registrering av tid och material
Ett komplett tidredovisningssystem bör ha tidsregistrering av fakturerbar tid, körjournal och rapportering av materialåtgång.
Smidig projekthantering
Systemet bör kunna hantera kontakter, checklistor och arbetsplatsbeskrivningar. Det är också bra om systemet ger möjlighet att bifoga bilagor till respektive projekt.
Ge rätt löneunderlag
Systemet ska också ha funktioner för tidsregistrering av interntid, utlägg, kvitton och traktamente.
Tips! Du vet väl att du kan testa Visma Tid gratis? Javisst, och få stenkoll på dina anställdas (och din egen) tidrapportering. Så nice!
Steg 4: Hitta rätt program som fixar allt detta
Att hantera löner är en av de viktigaste uppgifterna på företaget för att anställda ska få rätt lön i rätt tid. Men det innefattar så mycket mer än att bara betala ut lön. Det handlar bland annat om:
- Frånvaro vid sjukdom, vård av barn
- Frånvaro vid semester, tjänstledighet och föräldraledighet
- Hantering av övertider, flex och komptid
- Utläggshantering, kvitton och reseräkningar
- Tidrapportering
Allt det här ska vara enkelt! Ett smart löneprogram behöver vara byggt med dig och alla anställda i fokus. Det ska vara enkelt och “degen” ska kunna sköta sig själv. Då vinner du tid och allt blir rätt. Den sköna känslan i magen ingår.
Tips! Upptäck ett smart och enkelt lönehanteringssystem online – anpassat till just ditt företag. Testa Visma Lön Smart – få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.
Steg 5: Ta ledigt, på riktigt!
Många företagare jobbar jämt. Julafton, påskdagen och de bästa sommarveckorna – ingen tid är helig för vila. Och visst är det bra att jobba hårt, men är det inte ännu bättre att jobba smart? Även den mest drivna företagaren behöver ladda batterierna!
Lockar det med några veckors ledighet utan fix och trix med löner och rapporter? You bet!
Admin och ekonomi är viktigt – men det ska inte äta din tid. Du ska bygga din passion, tjäna pengar och våga ta ledigt! Blir det tre eller fyra veckors semester nu? Eller vågar du dig på fem?