Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Bli medlem
ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Ekonomi & Skatt

7 vanliga starta eget-fällor – så här kan du undvika dem!

Visma Spcs 12 oktober, 2023 7 minuters läsning
Starta Eget-misstag

Okej, äntligen dags att starta eget! Men vet du – det finns faktiskt några fällor många nya företagare går i. Vill du undvika dem? Såklart du vill. Och vi vill gärna hjälpa dig att tänka rätt från dag ett.

Åhh, du är just nu i en underbar fas. Du ska göra din passion till en business, och ingenting kan hindra dig. Du har gjort en plan, du vet vad du vill, nu ska världen få se vad du går för. Allt kommer att bli alldeles, alldeles underbart….

Är det så enkelt? Nja, är det raka svaret. Visst finns det företag som från dag ett går som tåget, men det är ungefär lika vanligt som att Sverige vinner fotbolls-VM. I teorin kan det hända, men i verkligheten…

Vi vill absolut inte minska din entusiasm, tvärtom. Vi vill låna några minuter av din tid för att berätta om sju vanliga starta eget-misstag, och hjälpa dig att undvika dem. Så kanske resan blir så där underbar som du önskar. Och glöm inte att de flesta affärsidéer ändras efter hand. Vi testar, vinklar och vrider tills vi hittar rätt. Det är inte ett dåligt tecken, det kallas utveckling!

Okej kompis, idag ska vi hjälpa dig att:

– undvika det vanligast bokförings-misstaget
– dissa den coola affärsidén
– förstå att första affärsidén sällan fungerar
– få kontroll på företagets ekonomi från dag ett
och mycket mer.

Nu kommer det att gå undan. Hur känns det? Härliga fjärilar i magen? Häng med så kör vi. Och du – innan vi kör igång rekommenderar vi Visma Spcs kostnadsfria starta eget-checklista. Precis vad du behöver just nu, tänker vi!

Starta eget-misstag 1: Bokföra i excel (det är förbjudet!)

Bokföring i Excel (läs mer om det här) är inte tillåtet enligt Bokföringslagen. I Excel går det nämligen att ändra siffror i efterhand, och det är inte tillåtet. Dessutom blir du helt utlämnad till din egen kunskap om du skulle använda Excel. Och det är alltid du som företagare och ägare som är ansvarig.

Såklart finns det en smartare lösning! Bokför i ett program. Ett digitalt bokföringsprogram (som exempelvis Visma eEkonomi) som uppfyller kraven för bokföringsskyldigheten är en smart och trygg investering för dig som företagare. Då kan du vara säker på att lagar och regler följs, samtidigt som själva administrationen av bokföringen tar mindre tid.

Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!

Starta eget-misstag 2: Välja den trendiga affärsidén

Visst, det är smart att haka på trender. Och just nu pågår några stora trender i världen som du behöver fnula kring – hållbarhet, digitalisering, AI…

MEN, om du vill att ditt företag ska tjäna pengar (japp, det tror vi att du vill) behöver du tänka ännu mer på vad kunderna vill betala för. Vill de verkligen betala för ditt supertrendiga hunddagis med yogatema (vem vill inte betala extra för hundyoga?) – eller fungerar det alldeles utmärkt med ett mer klassiskt upplägg?

Följ trenderna, absolut! Men ditt största fokus ska vara vad kunderna är beredda att betala för. Och hur vet du det? Du frågar dem genom att göra en marknadsundersökning!

Starta eget-misstag 3: Älska affärsidén som sin bebis

Din idé ska förändra världen. Du har fnulat på den i flera år och nu är den redo att se dagens ljus. Och om någon har åsikter får de hålla dem för sig själva. Helst kunderna också…

Ja, vi är ironiska men du förstår vart vi är på väg. Ingen affärsidé är perfekt, och nästan alla företag ändrar sin affärsidé och affärsmodell (hur de ska tjäna pengar) på vägen. Du ska absolut gå all in på vad du tror är rätt. Men om det inte fungerar, ändra! Det är inget misslyckande, det är en del av processen. Ditt hunddagis med yogatema kanske blir en restaurang med svamptema. Vem vet? Så spännande!

Psst! Har du svårt att komma på en riktigt bra affärsidé? Spana in den här listan på 36 affärsidéer du kan inspireras av.

Starta eget-misstag 4: Låta någon annan ha kontroll över företagets ekonomi

Det kan vara smart att lägga ut bokföringen på en redovisningsbyrå, men om du inte förstår och är insatt i siffrorna, kan du aldrig styra ditt företag på ett smart sätt. Vårt tips – lär dig själv först. Har du en redovisningsbyrå ber du dem att visa dig hur allt hänger ihop – och de viktigaste nyckeltalen att följa löpande.

Välj ett riktigt smart bokföringsprogram (till exempel Visma eEkonomi) som har alla funktioner du behöver, ständigt är uppdaterat och ligger i ett svenskt moln. Och dessutom har alla kopplingar till årsredovisning och deklaration. Vips, så har du sparat många timmar och fått full kontroll. För vet du, din uppgift är att fokusera på din passion, allt det andra ska puttra på i bakgrunden.

Och vet du – det finns faktiskt en kostnadsfri bokföringsskola du kan gå. Smart va!

Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!

Starta eget-misstag 5: Planera för mycket (eller för lite…)

Ska mitt företag ha en affärsplan? You bet! Med en affärsplan får du ner alla dina tankar i skrift (= smart!) och om du ska ha med andra på resan (banken, Almi, finansiärer, medarbetare etc etc) så kommer det att bli mycket enklare med en riktigt genomarbetad affärsplan.

Hur man gör en affärsplan? Det finns såklart en affärsplans-mall. Varsågod!

En budget är också bra att ha. Eller, när vi ändå är igång, make it two! Resultatbudget och likviditetsbudget är lika viktiga. Och såklart finns det mer tips och mallar för dem också – här får du veta hur du gör en bra budget.

Hur mycket ska jag planera? Det var just det… Vissa planerar så mycket att de aldrig kommer igång, andra planerar ingenting och får ständigt höra “gör om, gör rätt”. Vågar vi säga att lagom är bäst?

Starta eget-misstag 6: Att ha “jobba hårt” som enda strategi

Om du frågar företagare vad som gör att de lyckas, skulle många säga att de jobbar hårt. Är det enda vägen? Såklart inte. Visst måste du lägga in timmarna, men minst lika viktigt är att jobba smart.

De som bara har “jobba hårt” som strategi lyckas sällan skapa sina drömliv. De kämpar, kämpar, kämpar… Och så finns de människor som både lyckas med företaget OCH har ett soft liv. De fokuserar snarare på att jobba smart.

Hur du jobbar smart? Här är några tips.

  1. Lär dig av stjärnorna. Vad gör andra som har lyckats? Vilka misstag undviker de? En smart start är att läsa Vismas stora starta eget-guide, som täcker det mesta i uppstarten. Och du är ju smart, så spana in direkt!
  2. Använd verktyg som sparar massor med tid. Du har redan fått tips om mallar du kan använda direkt, och du är nu helt klar med att ett vasst bokföringsprogram är grunden i ett smart företagande. Och så finns ju alltid smarta AI-verktyg, just nu snackar alla om ChatGpt…
  3. Vet du vad hävstång är? Det är när du använder andras tid, pengar eller kunskap (eller kanske någon annans kod, det kallas open-source) för att få mer gjort på mindre tid. Supersnabbt exempel: uppfinn inte allt själv. Om du till exempel vill bygga en e-handel, finns det utmärkta e-handelsplattformar som är utvecklade under lång tid och genom andras kunskap. Bara att jacka in din idé!

Starta eget-misstag 7: Klamra sig fast vid sargen

Alright, du har planerat. Du har skaffat ett bokföringsprogram. Du har gjort en marknadsundersökning. Bra jobbat! Nu är det bara att släppa sargen.

Känns det jobbigt? Roligt? Konstigt? Alla har vi varit där – redo att kliva utanför vår komfortzon. Vågar jag släppa taget och starta företaget, hitta de första kunderna och utmana mina rädslor?

Låt oss vara ärliga – många vågar inte. Och en del av de som vågar håller sig nära, men håller sig nära sargen för att kunna klamra sig fast vid minsta motgång. Vi tror att du är annorlunda. Vi tror att du är modig, att du vågar ge dig ut i det okända.

Och när du släpper sargen – lovar vi att finnas där för dig på din resa. Välkommen till företagandets underbara värld!

Psst! Om du vill mjukstarta företagandet, kan det vara en idé att börja med hobbyverksamhet. Det kan du läsa mer om i guiden om hobbyverksamhet.



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Privatekonomi

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.