7 vanliga starta eget-fällor – så här kan du undvika dem!


Okej, äntligen dags att starta eget! Men vet du – det finns faktiskt några fällor många nya företagare går i. Vill du undvika dem? Såklart du vill. Och vi vill gärna hjälpa dig att tänka rätt från dag ett.
Åhh, du är just nu i en underbar fas. Du ska göra din passion till en business, och ingenting kan hindra dig. Du har gjort en plan, du vet vad du vill, nu ska världen få se vad du går för. Allt kommer att bli alldeles, alldeles underbart….
Är det så enkelt? Nja, är det raka svaret. Visst finns det företag som från dag ett går som tåget, men det är ungefär lika vanligt som att Sverige vinner fotbolls-VM. I teorin kan det hända, men i verkligheten…
Vi vill absolut inte minska din entusiasm, tvärtom. Vi vill låna några minuter av din tid för att berätta om sju vanliga starta eget-misstag, och hjälpa dig att undvika dem. Så kanske resan blir så där underbar som du önskar. Och glöm inte att de flesta affärsidéer ändras efter hand. Vi testar, vinklar och vrider tills vi hittar rätt. Det är inte ett dåligt tecken, det kallas utveckling!
Okej kompis, idag ska vi hjälpa dig att:
– undvika det vanligast bokförings-misstaget
– dissa den coola affärsidén
– förstå att första affärsidén sällan fungerar
– få kontroll på företagets ekonomi från dag ett
och mycket mer.
Nu kommer det att gå undan. Hur känns det? Härliga fjärilar i magen? Häng med så kör vi. Och du – innan vi kör igång rekommenderar vi Visma Spcs kostnadsfria starta eget-checklista. Precis vad du behöver just nu, tänker vi!
Starta eget-misstag 1: Bokföra i excel (det är förbjudet!)
Bokföring i Excel (läs mer om det här) är inte tillåtet enligt Bokföringslagen. I Excel går det nämligen att ändra siffror i efterhand, och det är inte tillåtet. Dessutom blir du helt utlämnad till din egen kunskap om du skulle använda Excel. Och det är alltid du som företagare och ägare som är ansvarig.
Såklart finns det en smartare lösning! Bokför i ett program. Ett digitalt bokföringsprogram (som exempelvis Visma eEkonomi) som uppfyller kraven för bokföringsskyldigheten är en smart och trygg investering för dig som företagare. Då kan du vara säker på att lagar och regler följs, samtidigt som själva administrationen av bokföringen tar mindre tid.
Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!
Starta eget-misstag 2: Välja den trendiga affärsidén
Visst, det är smart att haka på trender. Och just nu pågår några stora trender i världen som du behöver fnula kring – hållbarhet, digitalisering, AI…
MEN, om du vill att ditt företag ska tjäna pengar (japp, det tror vi att du vill) behöver du tänka ännu mer på vad kunderna vill betala för. Vill de verkligen betala för ditt supertrendiga hunddagis med yogatema (vem vill inte betala extra för hundyoga?) – eller fungerar det alldeles utmärkt med ett mer klassiskt upplägg?
Följ trenderna, absolut! Men ditt största fokus ska vara vad kunderna är beredda att betala för. Och hur vet du det? Du frågar dem genom att göra en marknadsundersökning!
Starta eget-misstag 3: Älska affärsidén som sin bebis
Din idé ska förändra världen. Du har fnulat på den i flera år och nu är den redo att se dagens ljus. Och om någon har åsikter får de hålla dem för sig själva. Helst kunderna också…
Ja, vi är ironiska men du förstår vart vi är på väg. Ingen affärsidé är perfekt, och nästan alla företag ändrar sin affärsidé och affärsmodell (hur de ska tjäna pengar) på vägen. Du ska absolut gå all in på vad du tror är rätt. Men om det inte fungerar, ändra! Det är inget misslyckande, det är en del av processen. Ditt hunddagis med yogatema kanske blir en restaurang med svamptema. Vem vet? Så spännande!
Psst! Har du svårt att komma på en riktigt bra affärsidé? Spana in den här listan på 36 affärsidéer du kan inspireras av.
Starta eget-misstag 4: Låta någon annan ha kontroll över företagets ekonomi
Det kan vara smart att lägga ut bokföringen på en redovisningsbyrå, men om du inte förstår och är insatt i siffrorna, kan du aldrig styra ditt företag på ett smart sätt. Vårt tips – lär dig själv först. Har du en redovisningsbyrå ber du dem att visa dig hur allt hänger ihop – och de viktigaste nyckeltalen att följa löpande.
Välj ett riktigt smart bokföringsprogram (till exempel Visma eEkonomi) som har alla funktioner du behöver, ständigt är uppdaterat och ligger i ett svenskt moln. Och dessutom har alla kopplingar till årsredovisning och deklaration. Vips, så har du sparat många timmar och fått full kontroll. För vet du, din uppgift är att fokusera på din passion, allt det andra ska puttra på i bakgrunden.
Och vet du – det finns faktiskt en kostnadsfri bokföringsskola du kan gå. Smart va!
Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här!
Starta eget-misstag 5: Planera för mycket (eller för lite…)
Ska mitt företag ha en affärsplan? You bet! Med en affärsplan får du ner alla dina tankar i skrift (= smart!) och om du ska ha med andra på resan (banken, Almi, finansiärer, medarbetare etc etc) så kommer det att bli mycket enklare med en riktigt genomarbetad affärsplan.
Hur man gör en affärsplan? Det finns såklart en affärsplans-mall. Varsågod!
En budget är också bra att ha. Eller, när vi ändå är igång, make it two! Resultatbudget och likviditetsbudget är lika viktiga. Och såklart finns det mer tips och mallar för dem också – här får du veta hur du gör en bra budget.
Hur mycket ska jag planera? Det var just det… Vissa planerar så mycket att de aldrig kommer igång, andra planerar ingenting och får ständigt höra “gör om, gör rätt”. Vågar vi säga att lagom är bäst?
Starta eget-misstag 6: Att ha “jobba hårt” som enda strategi
Om du frågar företagare vad som gör att de lyckas, skulle många säga att de jobbar hårt. Är det enda vägen? Såklart inte. Visst måste du lägga in timmarna, men minst lika viktigt är att jobba smart.
De som bara har “jobba hårt” som strategi lyckas sällan skapa sina drömliv. De kämpar, kämpar, kämpar… Och så finns de människor som både lyckas med företaget OCH har ett soft liv. De fokuserar snarare på att jobba smart.
Hur du jobbar smart? Här är några tips.
- Lär dig av stjärnorna. Vad gör andra som har lyckats? Vilka misstag undviker de? En smart start är att läsa Vismas stora starta eget-guide, som täcker det mesta i uppstarten. Och du är ju smart, så spana in direkt!
- Använd verktyg som sparar massor med tid. Du har redan fått tips om mallar du kan använda direkt, och du är nu helt klar med att ett vasst bokföringsprogram är grunden i ett smart företagande. Och så finns ju alltid smarta AI-verktyg, just nu snackar alla om ChatGpt…
- Vet du vad hävstång är? Det är när du använder andras tid, pengar eller kunskap (eller kanske någon annans kod, det kallas open-source) för att få mer gjort på mindre tid. Supersnabbt exempel: uppfinn inte allt själv. Om du till exempel vill bygga en e-handel, finns det utmärkta e-handelsplattformar som är utvecklade under lång tid och genom andras kunskap. Bara att jacka in din idé!
Starta eget-misstag 7: Klamra sig fast vid sargen
Alright, du har planerat. Du har skaffat ett bokföringsprogram. Du har gjort en marknadsundersökning. Bra jobbat! Nu är det bara att släppa sargen.
Känns det jobbigt? Roligt? Konstigt? Alla har vi varit där – redo att kliva utanför vår komfortzon. Vågar jag släppa taget och starta företaget, hitta de första kunderna och utmana mina rädslor?
Låt oss vara ärliga – många vågar inte. Och en del av de som vågar håller sig nära, men håller sig nära sargen för att kunna klamra sig fast vid minsta motgång. Vi tror att du är annorlunda. Vi tror att du är modig, att du vågar ge dig ut i det okända.
Och när du släpper sargen – lovar vi att finnas där för dig på din resa. Välkommen till företagandets underbara värld!
Psst! Om du vill mjukstarta företagandet, kan det vara en idé att börja med hobbyverksamhet. Det kan du läsa mer om i guiden om hobbyverksamhet.